OECD ve Seçilmiş Bazı Ülkelerde Dijital Ekonominin Vergilendirilmesi: Türkiye İçin Çıkarımlar

Günümüzde dijital ekonominin vergilendirilmesi, ülkelerin en önemli sorunlarından birini oluşturmaktadır. Küreselleşme süreci ve teknolojik gelişmeler ile birlikte mevcut vergi yapısı ve hukuki düzenlemeler dijital ekonominin vergilendirilmesinde yetersiz kalmaktadır. Başta OECD olmak üzere birçok ülke kayıt dışılığın önlenmesi ve tüm faaliyetlerin kavranmasına yönelik olarak dijital ekonominin vergilendirilmesi ile ilgili çalışmalar yürütmektedir. Bu çalışma dijital ekonominin vergilendirilmesi sorununun çözümünde OECD ve seçilmiş bazı ülkelerin bu konu ile ilgili yapmış olduğu çalışmalar üzerinde yoğunlaşmıştır. Seçilen ülkeler dijital ekonominin vergilendirilmesinde öncü çalışmalar ve düzenlemeler yaptıklarından bu çalışmada referans alınarak incelenmiştir. Bu ülkelerin birçoğunda dijital ekonominin vergilendirilmesinde stopaj yönteminin kullanılması ve dijital hizmet vergisi uygulaması ön plana çıkmaktadır. Türkiye de dijital ekonominin stopaj yoluyla vergilendirilmesine ve KDV uygulamasına yönelik ilk adımı atmış bulunmaktadır. Ancak bu alanın etkin bir şekilde vergilendirilebilmesi için ülke bazlı çözümler yerine OECD tarafından oluşturulacak uluslararası bir vergileme rejiminin geliştirilmesi beklenmektedir.

Taxation of Digital Economy in OECD and Selected Countries: Implications for Turkey

Recently, taxation of the digital economy poses one of the most critical problems of the countries. Together with the globalization process and technological advancements, present tax structure and legal arrangements fail short in the taxation of the digital economy. Many countries, particularly OECD, carry out researches for taxation of the digital economy regarding avoidance of the black economy and comprehension of all activities. This study focuses on the researches done by OECD and selected countries regarding the solution for the problem of taxation of the digital economy. The chosen countries took part in the study by referencing the studies and practices they have done towards the taxation of the digital economy. In many countries, in a tax of this field, variants such as using stoppage at source or implementing digital service burst into prominence. Turkey has also taken the first step in the taxation of the digital economy by stoppage at source and VAT implementation. But, in order to excise this field efficiently, rather than country-based solutions, an international tax regime that will be constituted by OECD is expected.

___

  • Referans1: Biyan, Ö. & Yılmaz, G. (2018). “Dijital Ekonominin Neden Olduğu Bir Vergilendirme Sorunu: Sanal İşyeri Tanımı”, 33. Uluslararası Maliye Sempozyumu, Antalya, 8-12 Mayıs 2018.
  • Referans2: Hadzhieva, E. (2019). Impact of Digitalisation on International Tax Matters, February 2019, http://www.europarl.europa.eu/cmsdata/161104/ST%20Impact%20 of%20Digitalisation%20publication.pdfOECD (2019).
  • Referans3: OECD/G20 Base Erosion and Profit Shifting Project, “Addressing the Tax Challenges of the Digitalisation of the Economy”, Public Consultation Document.