Yetenek Yönetiminin Çalışanların Kariyer Memnuniyetine Etkisi

Bu araştırmanın amacı; işletmelerde yetenek yönetimi uygulamalarının çalışanların kariyer memnuniyeti üzerindeki etkilerini incelemek, önerilerde bulunmak ve bu şekilde akademik literatür ve işletmelere bu alanda katkı sağlamaktır. Araştırmanın konusu ise, Türkiye’de işletmelerde yetenek yönetimi uygulamaları oluşturmaktadır. Literatür incelendiğinde, dünyada yetenek yönetimi ile ilgili 2000 yılından itibaren yoğun çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Ülkemizde ise yetenek yönetimi ile ilgili teorik çalışmaların olduğu belirlenmiştir. Ayrıca eğitim kurumları ve üniversitelerde yetenek yönetimi ile ilgili araştırma çalışmaları bulunmaktadır. Ancak yetenek yönetiminin kariyer memnuniyetine etkisi ile ilgili herhangi bir çalışmaya rastlanmamış olması nedeniyle çalışmamızın ulusal ve uluslararası literatüre katkı sağlaması da amaçlanmaktadır.

The Effect of Talent Management on Career Satisfaction of Employees

The purpose is to examine the effects of talent management practices in enterprises on the career satisfaction of employees, to make suggestions and contribute to the academic literature and businesses in this field. The subject of this study is the talent management practices in enterprises in Turkey. When the literature is examined, intensive studies on talent management have been started in the world since 2000. It has been determined that there are theoretical studies on talent management in our country. In addition, there are research studies on talent management in educational institutions and universities. However, since there is no study on the effect of talent management on career satisfaction, our study is also intended to contribute to the national and international literature.

___

  • Aktaş, Hakkı (2014); “Kariyer Safhaları ile Demografik Değişkenler Bağlamında Kariyer Memnuniyeti ve Mesleki Bağlılık İlişkisi: Büro Yöneticileri, Yönetici Asistanları ve Sekreterler Üzerinde Bir Araştırma” International Journal of Social Science, Number: 26, Doi number: http://dx.doi.org/10.9761/JASSS2236, s. 195-212.
  • Altunışık, Remzi, Recai Coşkun, Serkan Bayraktaroğlu ve Engin Yıldırım (2010); Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri SPSS Uygulamalı, Sakarya Yayıncılık, 6. Baskı, Sakarya.
  • Armstrong, Michael (2006); A Handbook of Human Resource Management Practice, Tenth Edition, London and Philadelphia: Kogan Page Limited.
  • Atlı, Dinçer (2012); Yetenek Yönetimi (Talent Management) İnsan Kaynakları Yönetiminin Yeni Vizyonu, Crea Yayıncılık, İstanbul.
  • Avcı, Umut ve Ömer Turunç (2012); “Dönüşümcü Liderlik ve Örgüte Güvenin Kariyer Memnuniyetine Etkisi: Lider-Üye Etkileşiminin Aracılık Rolü”, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, Cilt 4, Sayı 2, s. 45-55.
  • Çay, Osman ve Belgin Aytından (2020); Yetenek Yönetiminin Çalışanların İş Tatminine Etkisinde Algılanan Örgütsel Desteğin Düzenleyici Rolü, İşletme Araştırmaları Dergisi, 12 (4), 4022-4042.
  • Çelik, Mazlum (2012); “Konaklama İşletmelerinde Algılanan Örgütsel Adaletin Yenilikçi Davranışa Etkisinde Kariyer Memnuniyetinin Aracılık Etkisi”, İş, Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi, Cilt 14, Sayı 2, s. 99-122.
  • Çelik, Mazlum, Ömer Turunç ve Necdet Bilgin (2014); “Lider-Üye Etkileşimi ve Kariyer Memnuniyetinin Yenilikçi Davranışa Etkisinde Etiğin Düzenleyici Rolüne Yönelik Deneysel Bir Araştırma”, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 11, Sayı 25, s. 491-508.
  • Demirkasımoğlu, Nihan ve Pelin Taşkın (2015); “Yetenek Yönetiminin Örgütsel Etkililik İle İlişkisi: Özel Öğretim Kurumları Örneği” Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, Cilt 4, Sayı 4, s. 268-285. Enz, Jac Fitz ve Jack J. Philips (2001); İnsan Kaynaklarında Yepyeni Bir Vizyon, Sistem Yayıncılık, İstanbul. Erdoğan, İrfan (2012); Pozitivist Metodoloji ve Ötesi, Araştırma Tasarımları, Niteliksel ve İstatiksel Yöntemler, Erk Yayınları, Geliştirilmiş 3. Baskı, Ankara.
  • Joo, Baek-Kyoo ve Park Sunyoung (2010); “Career satisfaction, organizational commitment, and turnover intention: The effects of goal orientation, organizational learning culture and developmental feedback”, Leadership & Organization Development Journal, Volume 31, No. 6, s. 482-500.
  • Keçecioğlu, Tamer (2003); Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi, Sistem Yayıncılık, İstanbul.
  • Lewis, Robert ve Robert J. Heckman (2006); “Talent Management: A Critical Review”, Human Resource Management Review, No. 16, s. 140.
  • Redford, Kirstie (2005); “Shedding Light On Talent Tactics”, Personnel Today, UK 26, s. 20.
  • Stahl, Günter K., Ingmar Björkman, Elaine Farndale, Shad S. Morris, Jaap Paauwe, Philip Stiles, Jonathan Trevor and Patrick Wright (2012); “Six Principles of Effective Global Talent Management”, MIT Sloan Management Review, Volume 53, No. 2, s. 24-33.
  • Şahin, Özer (2017); Yetenek Yönetimi Konaklama İşletmelerinin Yenilik Performansına Yönelik Bir Araştırma, Detay Yayıncılık, Ankara.
  • Tabancalı, Erkan ve Mithat Korumaz (2014); “Eğitim Örgütlerinde Yetenek Yönetimi” The Journal of Academic Social Science Studies, Number: 25-I, Doi number: http://dx.doi.org/10.9761/JASSS2336, s. 139-156. Uslu, Yeter Demir (2014); “İnsan Kaynakları Yönetiminde Yeni Bir Aşama: Yetenek Yönetimi’’ Kooperatif Postası Karınca Dergisi, Yıl 80, Sayı 929, s. 18-27.
  • Yüksel, İlhan (2005); İş-Aile Çatışmasının Kariyer Tatmini, İş Tatmini ve İş Davranışları ile İlişkisi, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt 19, Sayı 2, s. 301-314.