İLKÖĞRETİM SOSYAL BİLGİLER 7. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN GRAFİK OKUMA BECERİSİNİ KAZANMA DÜZEYLERİ

Bu araştırma ilköğretim 7. sınıf sosyal bilgiler öğrencilerinin grafik okuma becerisini kazanma düzeylerini belirlemeye yönelik hazırlanmıştır. Araştırma için gerekli olan veriler Adıyaman ili merkez ilçede yer alan 3 ilköğretim okulu ile yine merkeze bağlı bir köy okulunda öğrenim gören toplam 136 sosyal bilgiler 7. sınıf öğrencisinden elde edilmiştir. Araştırma sonucunda; öğrencilerin genel grafik okuma becerileri orta düzeye yakındır (%47). Genel olarak öğrencilerin tek boyutlu hazırlanan grafikleri okuma becerileri %90’ı aşarken hem sütun hem de çizgi grafik içeren sorularda ise başarı düzeyi %11’e kadar düşmektedir. Öğrencilerin grafik okuma becerileri cinsiyete göre ve okul türüne göre anlamlı bir fark göstermemektedir.
Anahtar Kelimeler:

Sosyal bilgiler, grafik, beceri

THE ACQUISITION LEVEL OF GRAPHIC READING SKILLS OF ELEMENTARY SOCIAL STUDIES 7th GRADA STUDENTS

This research has been carried out in order to find out the acquisition level of the students studying social studies of abilities to interpret graphics. The necessary datum for the research has been gathered from 136 7th grade students studying social studies at 3 primary schools in the city centre of Adıyaman and a village school in the city centre. The results obtained through the research; the general graphic interpretation ability of the students is near the average (%47). Commonly, while the abilities of the students to interpret the one dimensional graphics are above %90, the success level decrease down to %11 in questions containing both column and line graphics. The graphic interpretation ability of the students do not show a significant difference depending on gender and school type.

___

  • Akgün, İsmail Hakan (2010), “İlköğretim Sosyal Bilgiler 7. Sınıf Öğrencilerinin Grafik Okuma ve Hazırlama Becerisini Kazanma Düzeyleri”, Yüksek Lisan Tezi, Niğde Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Niğde.
  • Demirel, Özcan, Seferoğlu, S. Sadi ve Yağcı, Esed (2002), Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme, Ankara: Pegem A Yayınları.
  • Erden, Münire (tarihsiz), Sosyal Bilgiler Öğretimi, Ankara: Alkım Yayınları.
  • Karasar, Niyazi (2007), Bilimsel Araştırma Yöntemi, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • MEB (2005), İlköğretim Sosyal Bilgiler Dersi 4-5 Öğretim Programı, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu.
  • Şahin, Salih, Gençtürk, Ebru. ve Budanur, Tülay (2007), “Coğrafya Öğretiminde Uygun Grafik Seçimi ve Kullanımının Öğrenme Üzerindeki Etkisi,” Kastamonu Eğitim Dergisi, c.15: 293-302.
  • Temiz, B. Kağan ve Tan, Mustafa (2009), “Grafik Çizme Becerilerinin Kontrol Listesi İle Ölçülmesi”, Selçuk Üniversitesi, A.K.E.F. Dergisi, s.27: 71-83.