TÜRKİYE’DEKİ RÜZGAR VE HİDROELEKTRİK ENERJİ POTANSİYELLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI VE ÇEVRESEL ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: SÖYLEMEZ HES VE İNTEPE RES ÖRNEĞİ

Enerjiye olan talebin arttığı son yıllarda enerji üretim santralleri önem kazanmıştır. Bu çalışmada temiz enerji kaynaklı olan rüzgar elektrik santralleri (RES) ve hidroelektrik santraller (HES) değerlendirilmiştir. Bu santrallerin ortak özelliklerinin yenilenebilir enerji kaynakları olmasına rağmen maliyetleri, yapım şartları, ekonomik analizleri, inşaat süreleri ve çevresel etkileri farklılık göstermektedir. Bu belirtilen farklılıklara göre kıyaslama yapılarak analizler ortaya konulmuştur. Ülkemizde su ve rüzgar kaynakları sayesinde enerji santralleri kurularak işletilebilmektedir. Temiz, çevresel etkilerinin çok az olduğu ve ülkemizin öz kaynakları kullanılarak kurulacak hidroelektrik ve rüzgar santrallerinin yaygınlaşması büyük önem arz etmektedir. Bu doğrultuda hem hidroelektrik santraller, hem de rüzgar santralleri kurulacakları bölgenin kaynaklarına göre belirleneceğinden bir ayrım yapılamamaktadır.

Comparison of Wind and Hydroelectric Energy Potential in Turkey and Evaluation of Environmental Impact: Söylemez HEPP and Intepe WPP Example

In recent years, when the demand for energy has increased, power generation plants have gained importance. In this study, wind power plants (WPP) and hydroelectric power plants (HEPP), which are sourced from clean energy, were evaluated. Although the common characteristics of these plants are renewable energy sources, their costs, construction conditions, economic analysis, construction times and environmental impacts differ. Analyzes were made by comparing these differences. Thanks to water and wind resources in our country, power plants can be established and operated. It is of great importance that the hydroelectric and wind power plants that will be established using clean, environmental impacts and our country's own resources are widespread. Accordingly, it is not possible to make a distinction as both hydroelectric power plants and wind power plants will be determined according to the sources of the region where they will be established.

___

  • [1] Anonim, 2006. İntepe RES Fizibilite Raporu, Antalya.
  • [2] Yolsu Mühendislik, 2006. Söylemez HES Revize Fizibilite Raporu, Ankara.
  • [3] DSİ, 2018. Stratejik Plan 2019-2023, http://www.dsi.gov.tr/docs/stratejik-plan/dsi-2019-2023-stratejik planıE2373ABF95A7.pdf?sfvrsn=2.html (Erişim Tarihi: 20.01.2020).
  • [4] Kaya D, 2006. Türkiye’de Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Potansiyeli ve Çevresel Etkilerinin Karşılaştırılması, Tübitak Marmara Araştırma Merkezi, 11-25.
  • [5] Yavuz H, 1985. Su Kaynakları Geliştirilmesi Projelerinde Faydalar ve Hesaplama Yöntemleri, DSİ Yayınları, Ankara.
  • [6] Genç O, 2003. Baraj Planlaması, Ekonomik Analiz, Mali Analiz ve Maliyet Ayrımı, İstanbul teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi (Basılmış).
  • [7] 6094 sayılı Kanun, 2010. Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, ETKB, Ankara.
  • [8] Anonim, 2020. ÜFE Değerleri Tablosu, https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=64&locale=tr.html (Erişim Tarihi: 10.01.2020).