Yerli Güney Sarısı Sığır Irkının Adana İli ve İlçelerindeki Mevcut Durumu

Türkiye, sahip olduğu coğrafya, iklim ve kültürel yapısıyla çok büyük bir hayvansal genetik çeşitliliğe sahiptir. İklim değişikliği ve gıda güvenliğini tehlikeye atan diğer zorluklar dikkate alındığında, zorlu arazi koşullarında sınırlı yem ve suyla yaşayabilen dirençli ırkları devam ettirmemiz büyük bir önem teşkil etmektedir.Türkiye'de evcil hayvan genetik kaynaklarını koruma adına atılan ilk ve tek adım, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Koordinatörlüğünde, 1995 yılında başlamış bir çatı proje olan "Evcil Hayvan Genetik Kaynaklarını Koruma ve Sürdürülebilir Kullanım Projesi" dir. Bu proje kapsamında koruma altına alınan yerli hayvan ırklarından önemli biri olan Yerli Güney Sarısı Sığır ırkı, düşük kaliteli suni ve doğal yemler ile bitkisel üretime elverişsiz alanları verime çevirme yetenekleri oldukça yüksek olan ve ülkemiz ekonomisine önemli katma değerler kazandıran bir ırktır. Bu çalışmada Yerli Güney Sarısı sığır ırkının Adana İli ve ilçelerindeki mevcut durumu incelenmiştir.

___

  • Doğanay, H. (1994). Türkiye ekonomik coğrafyası. Atatürk Üniv. Yay., No: 767, Kâzım Karabekir Eğitim Fak. Yay., No: 39, Erzurum.
  • Göncü,S. (2005). Türkiye’de Kilis sığırlarının mevcut durumları, morfolojik yapı ve döl verim özellikleri. HASAD Dergisi, 1, 40-44.
  • Mason, I. L. (1996). A world dictionary of livestock breeds, types and varieties, 4th edition. Wallingford UK, CAB International.
  • TAGEM. (2009). Türkiye Evcil Hayvan Genetik Kaynakları Tanıtım Kataloğu, https://www.tarim.gov.tr/TAGEM/Belgeler/yayin/Katalog%20T%C3%BCrk%C3%A7e.pdf (access date: 11.06.2018).
  • TAGEM. (2015). Hayvan Genetik Kaynakları Araştırmaları ve Yönetim Faaliyetleri. http://genbis.org/uploads/Cilt3.pdf (access date: 11.06.2018).
  • Zeder, M. A. (2008). Domestication and early agriculture in the Mediterranean Basin: Origins, diffusion, and impact. Proceedings of the National Academy of Sciences, 105(33): 11597-11604.