KKTC MİLLİ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI’NA BAĞLI BİR DEVLET İLKOKULUNDA ANADİL EĞİTİMİNİ TÜRKÇE OLARAK ÖĞRENEN ÖĞRENCİLERİN YAZIM KURALLARINI KULLANIM BECERİLERİ İLE İLGİLİ MEVCUT DURUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Bu araştırmanın amacı, anadil eğitimi ile ilgili okuma ve yazma eğitimini tamamlayıp üst sınıfa geçen ilkokul öğrencilerinin Türkçe olarak seslendirilen sorularla bu sorulara verdiği cevaplarının değerlendirmesinin sonunda yazım kuralları ile ilgili yaptıkları hataları analiz etmektir. Araştırmada, 2019-2020 öğretim yılında KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’na bağlı bir devlet ilkokulunda öğrenim gören 30 öğrencinin duyarak yazdıkları sınav sorularıyla bu sorulara düşünüp yazdıkları yanıtlardaki yazım ve noktalama işaretlerinin kullanımıyla ilgili hataları analiz edilmiştir. Nitel araştırma yöntemi kullanılarak yapılan bu araştırmada toplanan veriler sınıflandırılarak, yapılan hatalar ve hataların hangi sıklıkta yapıldıkları tespit edilmiştir. Hata analizi süreci sonucu, öğrencilerin 9 tür hata yaptığı gözlemlenmiştir. Bu hatalar büyük harflerin kullanımı ile ilgili hatalar, özel isimlerin üzerine gelen çekim eklerinin kesme işareti ile ayrılmaması ile ilgili hatalar, sözcüklerde harf atlama, yumuşak g ğ yerine “g” yazma, noktalı harfler ç,i,ü,ö,ş yerine noktasız c,ı,u,o,s yazma, kelimeler arasında boşluk bırakmama, harf büyüklüklerine dikkat etmeme, noktalama işaretlerinin kullanımı ile ilgili hatalar tespit edilmiştir. Araştırmanın sonucundan 1045 hata tespit edilmiştir. Bu çalışma, Türkçe yazma etkinliklerinin öğrenciler için zor olduğunu göstermiştir. Yapılan araştırma sonucunda gelişim dönemi olarak ilkokul 1. Sınıf düzeyinin üzerinde olan öğrencilerin anadil becerilerinde okuma- yazma becerileri ile ilgili temel eğitim süreçlerini tamamladıkları halde üst düzey sınıflarda eğitim görmekte olmalarına rağmen; yazı yazma becerileri ile ilgili hataları bir sorun olarak değerlendirilip, bu sorunun giderilmesi için gereken eksikliklerin tamamlanması yönünde öğrencilere eğitim verilmesi önerilmiştir. Ayrıca tedbir amaçlı olarak “Z Kuşağı” olarak adlandırılan bu nesil çocuklarının özellikleri de dikkate alınarak; Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın ada genelinde öğrencilerin yazı becerileri ile ilgili mevcut durumlarının bilimsel olarak değerlendirilip, elde edilen bulgular doğrultusunda eğitim programlarını düzenlemesi önerilmiştir

IN A STATE PRIMARY SCHOOL AFFILIATED WITH TRNC MINISTRY OF NATIONAL EDUCATION AND CULTURE FOR STUDENTS WHO HAVE LEARNED MOTHER TONGUE EDUCATION AS A TURKISH LANGUAGE RELATED TO SPELLING RULES USAGE SKILLS ABOUT EVALUATION OF CURRENT STATUS

The objective of this study is to analyze the mistakes made by elementary students who completed their reading and writing education related to mother tongue education and who passed the higher degree after evaluating their answers to these questions in Turkish. In the study, the errors of using the spelling and punctuation marks of 30 students studying in a public primary school affiliated with the Ministry of Education and National Culture of TRNC in 2019-2020 were analyzed and the answers they wrote about these were analyzed questions. The data collected in this investigation, which was carried out using a qualitative research method, was classified and it was determined that the mistakes were made and how often they were made. As a result of the error analysis process, it was observed that students made 9 types of errors. These errors are related to the use of capital letters, errors related to the fact that suffixes that overlap with special names are not separated by apostrophes, jumps of letters in words, write "g" instead of g ğ , dotted letters ç, i, ü, ö, ş instead of writing nonsense c, ı, u, o, s , leaving no spaces between words, without paying attention to the size of the letters, related errors were detected with the use of punctuation marks. 1045 errors were detected from the results of the investigation. This study has shown that writing activities in Turkish are difficult for students. As a result of the research, although students who are above the first grade of primary school have completed their basic education processes related to their literacy skills in their mother tongue skills, they still receive education at the higher level; It was suggested that students should be trained to complete the deficiencies required to overcome this problem by evaluating their errors in writing skills as a problem. In addition, taking into account the characteristics of this generation of children, called "Generation Z" for precautionary purposes; It is suggested that the scientific status of the Ministry of Education and National Culture of students' writing skills throughout the island be evaluated scientifically and organized educational programs organized according to the results obtained.

___

  • Aksan, Doğan. Her Yönüyle Dil: Ana Çizgileriyle Dilbilimi I. Ankara: Türk Türk Dil Kurumu Yayınları, 1977.
  • Asselin, Marlene. “Language For Learning”, Teacher Librarian. 27-3: 62-64, 2000.
  • Belet, Ş. D. 2006. Öğrenme Stratejilerinin Okuduğunu Anlama ve Yazma Becerileri İle Türkçe Dersine İlişkin Tutumlarına Etkisi. Eskişehir: Anadolu Üniversite Yayınları, 2006.
  • Carter, Carol, Joyce Bishop ve S. Lyman Kravits. Keys to Effective Learning. 3nd.Ed. New Jersey: Printice Hall, 2002.
  • Demirel, Melek. “Temel Boyutlarıyla Okuduğunu Kavrama Süreci”, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 8: 325-334, 1992.
  • Demirel, Özcan. Türkçe ve Sınıf Öğretmenleri İçin Türkçe Öğretimi. Ankara: Pagem AYayıncılık, 2002.
  • Gürkan Tanju ve Erten Gökçe. Türkiye’de ve Çeşitli Ülkelerde İlköğretim. Ankara: 1999.
  • Keçik, İlknur. “ Dinleme Edimi”, Türkçe Sözlü ve Yazılı Anlatım. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Yayınları, 2001, ss.95-108.
  • Koç, Sabri ve Güneş Müftüoğlu. “ Dinleme ve Okuma Öğretimi”. Türkçe Öğretimi. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Yayınları, 1998, ss.53-70.
  • Oğuzkan, Ferhan. “ Okuma ve Dinleme Öğretimi”, Türkçe Öğretimi. ( Ed. Bekir Özer). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi yayınları, 1987, ss.36-48.
  • Öz, M. Feyzi. Uygulamalı Türkçe Öğretimi. Ankara : Anı Yayıncılık, 2001.
  • Sever, Sedat. Türkçe Öğretimi ve Tam Öğrenme. Anakara: Anı Yayıncılık, 2000.
  • Öz, M. Feyzi. Uygulamalı Türkçe Öğretimi. Ankara : Anı Yayıncılık, 2001.
  • Uçkan, Özgür. (2008, Nisan 11). 02 02, 2020 tarihinde ÖZGÜR UÇAKAN T.A.Z.( temorary autonomous zone): http://ozguruckanzone.blogspot.com/2008/04/sosyallemenin- cazibesi-z-kua.html adresinden alındı.
  • Yangın, Banu. İlköğretimde Türkçe Öğretimi. Anakara: MEB Yayınları, 1999.
  • Yıldız, Cemal. Anadil Öğretiminde Çağdaş Yaklaşımlar ve Türkçe Öğretimi. Ankara: PagemA Yayıncılık, 2003.