Yeni Bir Yaklaşımla Genç Bireylerde Kalp Sağlığı Takibi için Web ve Mobil Uygulama Geliştirilmesi

Kardiyovasküler hastalık riskini tetikleyen hipertansiyon, obezite, diyabet gibi önlenebilir hastalıkların sıklığı ülkemizdeki genç bireylerde hızla artmaktadır. Bu hastalıkların kontrollü bir şekilde takip edilebilmesi ve önlenebilmesi için Marmara Üniversitesi öğrencilerinden toplanan demografik ve sağlık verileri ile elektronik ortamda bir veri seti oluşturulmuştur. Bu veri seti kullanılarak, öğrencilerin 10 yıllık kardiyovasküler risklerinin hesaplanarak görüntülendiği ve kişiye özel hale getirilmiş tıbbi önerilerin e-posta yoluyla kendilerine bildirildiği bir web platformu PHP ve MySQL kullanılarak oluşturulmuştur. Öğrencilerin ilerleyen zamandaki kardiyovasküler hastalık risklerinin takip edilebildiği bu platform, yüksek risk grubunda olan bireylerin risk seviyelerinin normale indirilebilmesi için farkındalıklarını arttıran bir işlevselliğe sahiptir. Hazırlanan web platformunun desteklenmesi için, Marmara Üniversitesi öğrencilerinin kendi sağlık durumlarını takip edebilecekleri, kalp sağlığı konusunda bilinçlendirici bildirimlerle destekleneceği ve yaşam kalitelerini arttırabilmeleri için bir standart oluşturulmasına yardımcı olacak “Sağlıklı Kalpler” adında Android ve iOS platformlarında kullanılmak üzere bir mobil uygulama geliştirilmiştir. Bu uygulama içerisinde adım sayar, egzersiz ekleme, listeleme, sağlıklı beslenme ve güncel sağlık durumunu izleme gibi fonksiyonlar bulunmaktadır. 

___

  • Tosun, N., Erkoç, Y., Buzgan, T., Keskinkılıç, B., Aras, D., Yardım, N., ... & Soylu, M. (2014). Türkiye Kalp ve Damar Hastalıklarının Önleme ve Kontrol Programı (2010-2014). Ankara: Anıl Matbaası. Anthropology and Medicine, 3-12.
  • Tezcan,C. (2016). "Sağlığa Yenilikçi Bir Bakış Açısı: Mobil Sağlık," ed: İstanbul: TÜSİAD-T
  • Kazemi, D. M., Cochran, A. R., Kelly, J. F., Cornelius, J. B., & Belk, C. (2014). Integrating mHealth mobile applications to reduce high risk drinking among underage students. Health Education Journal, 73(3), 262-273.
  • Samiei-Zonouz, R., Memarzadeh-Tehran, H., & Rahmani, R. (2014, June). Smartphone-centric human posture monitoring system. In 2014 IEEE Canada International Humanitarian Technology Conference-(IHTC) (pp. 1-4). IEEE.
  • Lloyd-Richardson, E. E., Bailey, S., Fava, J. L., Wing, R., & Tobacco Etiology Research Network. (2009). A prospective study of weight gain during the college freshman and sophomore years. Preventive medicine, 48(3), 256-261.
  • Allman-Farinelli, M., Partridge, S. R., McGeechan, K., Balestracci, K., Hebden, L., Wong, A., ... & Bauman, A. (2016). A mobile health lifestyle program for prevention of weight gain in young adults (TXT2BFiT): Nine-month outcomes of a randomized controlled trial. JMIR mHealth and uHealth, 4(2), e78.
  • Walsh, J. C., Corbett, T., Hogan, M., Duggan, J., & McNamara, A. (2016). An mHealth intervention using a smartphone app to increase walking behavior in young adults: a pilot study. JMIR mHealth and uHealth, 4(3), e109.
  • Kitsiou, S., Thomas, M., Marai, G. E., Maglaveras, N., Kondos, G., Arena, R., & Gerber, B. (2017, February). Development of an innovative mHealth platform for remote physical activity monitoring and health coaching of cardiac rehabilitation patients. In 2017 IEEE EMBS International Conference on Biomedical & Health Informatics (BHI) (pp. 133-136). IEEE.
  • Huang, A., Xu, W., Li, Z., Xie, L., Sarrafzadeh, M., Li, X., & Cong, J. (2013). System light-loading technology for mHealth: manifold-learning-based medical data cleansing and clinical trials in WE-CARE project. IEEE Journal of Biomedical and Health Informatics, 18(5), 1581-1589.
  • Güleç, S. (2009). Kalp damar hastalıklarında global risk ve hedefler. Türk Kardiyol Dern. Arş, 37, 3-5.