PV Panelinin Altına Serbest Olarak Yerleştirilen Siyah Emici Plakanın Termal Kapasitesinin Belirlenmesi

Fotovoltaik termal sistemler, aynı yüzeyden hem termal hem elektrik enerjisi kazanmak için oldukça popülerdir.  Bu çalışmada, PV panelin altına yerleştirilmiş siyah boyalı absorber plakanın  ısı kazancı deneysel olarak araştırılmıştır. Bu amaçla bakır borulu bir ısı değiştirici dizayn edilmiştir. Ayrıca siyah boyalı bir alüminyum emici plaka dizayn edilerek absorber ve ısı değiştirici ısıl iletken bir yapıştırıcı sayesinde birleştirilmiştir. En sonunda absorber, PV panelin arkasına yerleştirilmiş ve ısı  yalıtım malzemesi ile yalıtılmıştır. Ayrıca sistem bir su ısıtma sistemi ile birleştirilmiş olup absorber plakanın ısı kazancı farklı iklim koşulları için araştırılmıştır. Araştırma farklı güneş ışınımı, çevre sıcaklığı ve rüzgar hızları için yürütülmüştür. Sonuçlara bakıldığında, soğutmadan önce, absorber plaka sıcaklığının 70-80 °C seviyelere ulaştığı,  ayrıca absorberin  iyi oranda termal güneş enerjisi kazandığı görülmüştür. Bu enerji kolaylıkla su ısıtma sistemlerinde kullanılabilir. Ayrıca, su ısıtma sistemi sayesinde absorber sıcaklığının optimum değerlere düşürülebileceği görülmüştür.  

___

  • KAYNAKÇA [1] Sirinivas, M. Jayaraj, S. ( 2013 ). Investigation on the performans of double pass hybrid- type ( PV/T ) solar air heater. International Journal of Energy and Environment, 4, 687-698.
  • KAYNAKÇA [2] Muzathik, A.M. (2014 ) Photovoltaic modules operating temperature estimation using a simple correlation. International Journal of Energy Engineering, 4,151-158.
  • KAYNAKÇA [3] Kalogirou, S.A. and Tripanagnostopoulos, Y. ( 2006 ). Hybrid PV/T solar systems for domestic hot water and electricity production. Energy Conversion &Management 47, 3368-3382.
  • KAYNAKÇA [4] Rekha, L. Vijayalakshmi, M.M. and Natarajan, E. ( 2013 ). Photovoltaic thermal hybrid solar system for residental applications. İnternational Journal of Research in Engineering andTechnology, 2,10,277-283
  • KAYNAKÇA [5] Duffie, J.A. and Beckman, W.A. ( 1980 ). Solar engineering of thermal processes. J. Wiley&Sons,