Hazır Giyim Mağazacılık Sektöründe İş Kazaları ve Çözüm Önerileri: Örnek Bir Uygulama

Hazır giyim mağazacılık sektörü, ülkelerin ekonomik kalkınma sürecinde etkin rol oynayan bir sanayi dalıdır. Bu sektör dünya ekonomisinde olduğu gibi ülkemiz ekonomisinde de önemli bir yere sahiptir. 76 milyondan fazla nüfusu olan Türkiye’de ekonomik gelişmeler doğrultusunda son tüketiciye yönelik hazır giyim ürünlerinin iç pazarı ve mağazacılık sektörü büyüme eğilimindedir.  Gelişen teknoloji ve pazar payının büyümesi ile beraber istihdamda artış yaşanmakta ve çalışanların karşılaştığı iş kazaların sayısı da artmaktadır. Dünyada bütün gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de en önemli kavramlardan biri iş sağlığı ve güvenliğidir. Bu çalışmada hazır giyim mağazacılık sektöründe yaşanan iş kazaları örnek bir firma üzerinden ki-kare istatistik yöntemi kullanılarak, SPSS istatistik programı yardımı ile araştırılmış ve çözüm önerileri sunulmuştur.

Occupational Accidents and the Solutions in the Apparel Retail Sector: A Sample Application

Sector of retail apparel that plays an effective role in the economic development process of the country, is a part of industry. This sector has an important place in our country’s economy, as well as world. More than 76 million population of Turkey’s retail sector tends to grow in line with the economic developments for apparel products to the final consumer. With developing technology and market share with growth being experienced an increase in employment and the number of occupational accidents encountered by workers is also increasing. One of the most important concepts in our country as well as in all developed countries in the world is the occupational health and safety. In this study, samples of work accidents that occurred in the retail apparel sector has been investigated with using ki-kare statistical method and the help of SPSS program and has been presented solutions.

___

  • Ölmez, T. (2014) Hazır Giyim İşletmelerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara, Türkiye, 2,38,39.
  • T.C. Bilim, Teknoloji ve Sağlık Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü (2014): Türkiye Tekstil, Hazır giyim Ve Deri Ürünleri Sektörleri Strateji Belgesi Ve Eylem Planı (2015-2018), Ankara, Türkiye