TÜRKİYE’DEKİ HUKUK PROFESYONELLERİNİN ÖTANAZİYE BAKIŞ AÇISI-EUTHANASIA PERSPECTİVE OF LEGAL PROFESSIONALS IN TURKEY

Ötanazi sosyal, hukuki, dini ve tıbbi yönü olan geniş bir kavramdır. Genel olarak ötanaziyi tıbbi yöntemlerle hafifletilmeyen bedensel ve ruhsal sürekli dayanılmaz acıların etkisinde bulunan ve hastalığının iyileştirilmesini çağdaş tıbbın gerçekleştiremediği hastaların ızdıraplarına kolay, ağrısız ve acısız biçimde son vermek şeklinde ifade etmek mümkündür. Ötanazi dünya genelinde Hollanda, Belçika ve Lüksemburg gibi bazı ülkelerde yasal olmasına rağmen bazı ülkelerde yasaklanmış olup, ceza kanunlarında adam öldürmeyle eşdeğer bir eylem olarak değerlendirilmektedir. Türkiye’de de koşullar gerçekleşse bile kanunlara göre yasal değildir. Bu çalışmada bu gerçeklerden hareket edilerek Türkiye’deki sağlık çalışanlarının ötanaziye bakış açılarıyla ilgili Türkiye ve dünyadan örnekler verilmiştir ve çalışmaya katılan hukuk profesyonellerinin ötanazi konusundaki görüşlerinin literatürdeki başka çalışmalarla karşılaştırmalı analizi yapılmıştır.

___

  • 1. Onwuteaka BD, Brinkman A, Penning C, Jonk-Krul FJ, Delden JM, Heide A. Trends in end-of-life practices before and after the enactment of the euthanasia law in the Netherlands from 1990 to 2010: a repeated cross-sectional survey. The Lancet 2012; (380): 908-915.
  • 2. Noori F. Euthanasia in Iranian Criminal System. Research Journal of Applied Sciences, Engineering and Technology. 2014; 7(11): 2182-2184,
  • 3. Biswas S, Mundle M. Passive Euthanasia/ Physician Assisted Suicide-Whither Indian Judicial System. Journal of Comprehensive Health 2014; 2 (1): 11-17.
  • 4. Sercu M, Pype P, Christiaens T, Grypdonck M, Derese A, Deveugele M. Are general practitioners prepared to end life on request in a country where euthanasia is legalised? Journal of Medical Ethics. 2012;38: 274-280.
  • 5. Rietjens AC, Raijmakers JH, Kouwenhoven SC, Seale, Thiel JMV, Trappenburg M, Delden JM, Heide A. News media coverage of euthanasia: a content analysis of Dutch national newspapers. BioMed Central Medical Ethics 2013; 14(11): 2-7.
  • 6. Tinne Smets, MA, Cohen J, Bilsen J, Wesemael Y, Rurup ML, Deliens L. Attitudes and Experiences of Belgian Physicians Regarding Euthanasia Practice and the Euthanasia Law. Journal of Pain and Symptom Management. 2011; 41(3): 580-593.
  • 7. Have H, Welie J. Palliative Sedation Versus Euthanasia: An Ethical Assessment. Journal of Pain and Symptom Management 2014; 47(1): 123-135.
  • 8. Özen M, Şahin ME. Ötanazi. Ankara Barosu Dergisi. 2010; 4(68): 15-36.
  • 9. Teisseyrea N, Mulleta E, Sorumb PC. Under what conditions is euthanasia acceptable to lay people and health professionals? Social Sciences& Medicine 2005; 60: 357-368.
  • 10. Koç A. Nursing Students' Attitudes Towards Euthanasia: A Study In Yozgat, Turkey. International Journal of Caring Sciences.2012; 5(1): 66-73.
International Anatolia Academic Online Journal Health Sciences-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Abdülkadir IŞIK
Sayıdaki Diğer Makaleler

HALK SAĞLIĞI KONU BAŞLIKLI DOKTORA VE TIPTA UZMANLIK ALAN TEZLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Mehmet Emin KURT

HETASİLİN MOLEKÜLÜNÜN ATIK SULARDAN UZAKLAŞTIRILMASI

Yelda YALÇIN GÜRKAN, Cihan ERDOĞAN, Şimal KÜRÜMOĞLU

COVİD-19’A KARŞI ALINAN EKONOMİK ÖNLEMLERİN BÜYÜLÜKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: AMERİKA, ALMANYA, İNGİLTERE, İTALYA VE TÜRKİYE ÖRNEĞİ

Adil AYDOĞDU, Mehmet YORULMAZ, Ramazan KIRAÇ

KÜRTAJA YÖNELİK DAMGALAYICI TUTUM, İNANÇ VE DAVRANIŞLAR ÖLÇEĞİ’NİN TÜRKÇE GEÇERLİLİK VE GÜVENİRLİLİK ÇALIŞMASI

Özlem GÜNER, Ruşen ÖZTÜRK

HİDROKSİKLOROKİN İLE UZUN SÜRELİ TEDAVİ ALTINDA OLAN SİSTEMİK LUPUS ERİTEMATOZUSLU HASTALARDA COVID-19’UN PREVELANSI VE KLİNİK SEYRİ

Özkan YÜKSELMİŞ

HEMŞİRELİK, SOSYAL HİZMET VE FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRENME STİLLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI OLARAK İNCELENMESİ

Cansu KOŞAR ŞAHİN, Esin SEVGİ DOĞAN, Dilan DENİZ AKAN, Sena Gül ERTEN, Hatice SERTTAŞ, Sezgi ÇINAR PAKYÜZ

KARDIYOMİYOPATİLERIN KLİNİK, EPİDEMİYOLOJİK VE PROGNOSTİK YÖNDEN RETROSPEKTİF OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ

Leyla TELHAN

TÜRKİYE’DEKİ HUKUK PROFESYONELLERİNİN ÖTANAZİYE BAKIŞ AÇISI-EUTHANASIA PERSPECTİVE OF LEGAL PROFESSIONALS IN TURKEY

Özge GÜLMEZ, Ramazan AKÇAN

SIÇAN SİYATİK SİNİR ONARIMINI TAKİBEN UYGULANAN 5-FLUOROURASIL’IN EPİNÖRAL VE EKSTRANÖRAL SKAR DOKUSU OLUŞUMUNA VE SİNİR REJENERASYONUNA ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI

Ömer BUHSEM

PRADER WİLLİ SENDROMU OLAN BİREYLERDE OBEZİTE KONTROLÜNDE EGZERSİZİN ROLÜ

Ayşegül ATLI