Poetika Kavramı ve Şinasi'nin Poetik Tavrı Üzerine

Şiir, her kesimden insana seslenen ve yüzyıllar boyu insanların ilgisini çeken bir sanat dalı olarak günümüzde de varlığını devam ettirir. Her kesimden insana seslenebilme özelliği ile de bağlantılı olarak farklı disiplinler ve farklı konu alanları, farklı bilimler şiirin bütünleştiği, beslendiği kaynaklar olarak göze çarpar. Bu alanlardan bir tanesini poetika kavramı oluşturur. Genel olarak bütün sanat dallarını kapsayan poetika, günümüzde şiir alanında yoğunlaşmıştır. Aristo'nun aynı adlı eserinde ilk kez terim olarak kullanılan bu kavramla şiirin sistematiği, bütünü, ilmi anlaşılmaya çalışılır. Zaman içinde bir disiplin haline gelen bu kavramla şiir üzerine söylenen her türlü söz ilişkilendirilmiş ve edebiyatla ilgilenenlerin dikkatlerini bu kavrama çekmiştir. Popülerliğinin artması hasebiyle de birçok araştırmacının çalışmasına dayanak olan poetika, Türk şiirinin mihenk taşlarından sayılan Şinasi'nin şiirleriyle de bağlantılı bir şekilde incelenebilir. Bu yazımızda poetika kavramı ve anlamları üzerinde durularak, Şinasi'nin poetik tavrı üzerinde değerlendirmeler yapılacak ve onun şiirlerinden örneklere yer verilecektir

On the concept of Poetics and Poetic Attitude of Şinasi

Today poem continues its existence as a branch of art addressing to the people from every section and drawing the attention of the people. With the feature of addressing to the people from every section, it stands out as different disciplines and different subject areas, different sciences, the sources which the poem is integrated in and it is fed by. Poetics concept forms one of these fields. Generally, poetics including all branches of art has condensed in the area of poetry today. The systematic, whole and science of poetry is tried to be understood with this concept that was used as a termin the work of Aristo with the same name. All kinds of words said for the poem are correlated with this concept that has become a discipline in timeand draw the attention of the people interested in the literature to this concept. Due to the increase in the popularity, poetics that becomes the basis of the studies of many researchers can be examined in conjunction with Şinasi's poets that are thought to be one of the cornerstones of Turkish poetry. In this writing, the concept and analysis of poetics are stressed and the assessments onŞinasi's poetic attitude will be made and the samples from his poetry will be mentioned

___

  • Ekiz, Osman Nuri (1985) Şinasi: Hayatı Sanatı ve Eserleri, İstanbul, Türk Yazarları Dizisi: Kastaş Yayınları.
  • Enginün, İnci (2006) Yeni Türk Edebiyatı Tanzimat'tan Cumhuriyet'e (1839 - 1923), İstanbul, Dergâh Yayınları, 2. Baskı.
  • Kolcu, Ali İhsan (2007) Tanzimat Edebiyatı 1 Şiir, Konya, Salkımsöğüt Yayınevi, 3. Baskı.
  • Lenoir, Béatrice (2002) Sanat Yapıtı, Çeviren: Aykut Derman, İstanbul, Yapı Kredi Yayınları - 1878, Cogito Temel Taşlar - 125.
  • Okay, M. Orhan (2009) Poetika Dersleri, Ankara, Hece Yayınları, Üçüncü Basım.
  • Sazyek, Yard. Doç. Dr. Hakan (2000) "Poetika Kavramı ve Yeni Türk Edebiyatında Manzum Poetik Ön Sözler", Türk Dili Dil ve Edebiyat Dergisi, Ocak, C: 20001, S: 577, s. 10 - 22.
  • Şen, Yrd. Doç. Dr. Cafer (2010) "Sezai Karakoç Şiirinin Psikanalitik ve Fenomenolojik Temelleri Üzerine Bir İnceleme", Sezai Karakoç, Anma ve Armağan Kitapları Dizisi: 20, Ankara, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, Birinci Baskı.