ENDİŞELİ MUHAFAZAKÂRLAR ÇAĞI’NA BİR PROLEGOMENA

Çalışma, sekiz bölümden oluşmaktadır. “Sekülerleşme paradigması” bölümüyle başlayan kitap, “Sekülerleşme nedir? Sekülerleşme budur. Kitabın yazarlarından birisi olmak ister misiniz?” sorusu ile başlayan bölümle bitmektedir. Sekülerleşme paradigması başlığı altında, kavramın ortaya çıkış süreçleri tartışılmış ve kavramın sanayi kentine ait bir sonuç olduğuna vurgu yapılmıştır. İkinci bölüm, “Türkiye’nin demografik dönüşümü” başlığı altında nüfusun yapısını eğitim, göç, gelir dağılımı, sağlık, evlilik, nüfustaki dönüşüm gibi alt başlıklarla ele almıştır. Bu bölüm, demografik bilgilerin sunulması şekilde hazırlanmış ve Türkiye’nin geçmişten bugüne demografik değişimi veriler ile sınırlandırılmıştır. “Sekülerleşen Türkiye” başlığıyla üçüncü bölüm, dindarlık kavramı ekseninde eşcinseller, evlilik kavramına bakış, cinsel ilişkilerin algılanma biçimleri, mistik güçlere inançlar, kıyafetler, medya, kutsalın dönüşümü gibi birçok alt başlıkla kurgulanmıştır. Kitabın dördüncü bölümünde Türkiye’deki muhafazakârlaşma algısının nedenleri yer almıştır. Bu bölümde Türkiye’nin şeriatla imtihanı, laikleşme tartışmaları, sayısı arttığı düşünülen başörtülü kadınlar ve azaltılamayan içki tüketimi temel göstergeler olarak karşımıza çıkartılmıştır. Beşinci bölümde “Türkiye’de yeni dini hareketler ve Sekülerleşme” tartışılırken, altıncı bölümde “Sekülerleşme kavramını ilahiyatçılardan kurtarmak” ve yedinci bölüm ise kitabın da başlığını oluşturan “endişeli muhafazakârlar çağı” olarak düzenlenmiştir. 
Anahtar Kelimeler:

-

___

  • AKARÇAY, Erhan (2009). Türkiye'de İslam Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu (olabilir mi?). 6. Ulusal Sosyoloji Kongresi Bildiri Kitabı (s. ss.179-199).Aydın: http://www.sosyolojidernegi.org.tr/kutuphane/icerik/akarcay_erhan.pdf, Erişim Tarihi:02.08.2015.
  • AKDOĞAN, Yalçın. Ak Parti ve Muhafazakâr Demokrasi, İstanbul: Alfa Yayınları, 2004.
  • AKŞİT, Bahattin, ŞENTÜRK, Recep ve Diğerleri. Türkiye’de Dindarlık Sosyal Gerilimler Ekseninde İnanç ve Yaşam Biçimleri, İstanbul: İletişim Yayınları, 2012.
  • COCKBURN, Alexander, Jeffrey St. Clair ve Allan Sekula. Seattle Dünyayı Sarsan Beş Gün, (çev:Yetkin Başkavak), İstanbul: Agora Kitaplığı, 2003.
  • ÇAKIR, Ruşen. Türkiye Tartışıyor 1: Mahalle Baskısı, İstanbul: Doğan Kitap, 2008.
  • DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI. Türkiye'de Dini Hayat Araştırması. Ankara: http://www2.diyanet.gov.tr/StratejiGelistirme/Afisalanlari/dinihayat.pdf, 2014.
  • ERKAN, Hüsnü (2008). Entegre Sistemler Bağlamında Türkiye'nin Ekonomik Dönüşüm Süreçleri ve Geleceğe Yönelik Gelişimi. II. Ulusal İktisat Kongresi, Türkiye'nin İktisadi Dönüşüm Süreci (s. ss.1-22). İzmir: http://www.deu.edu.tr/userweb/iibf_kongre/dosyalar/herkan.pdf., Erişim Tarihi: 02.08.2015.
  • KALAYCIOĞLU, Ersin ve ÇARKOĞLU, Ali. Türkiye'de Dindarlık: Uluslararası Bir Karşılaştırma. İstanbul: Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi, 2009.
  • SAĞIR, Adem. Ölüm Sosyolojisi, Ankara: Phonix Yayınları, 2014.
  • TOPRAK, Binnaz. Türkiye’de Farklı Olmak, İstanbul: Metis Yayınları, 2012.
  • TUĞAL, Cihan. Pasif Devrim İslami Muhalefetin Düzenle Bütünleşmesi, İstanbul: Koç Üniversitesi Yayınları, 2011.
  • UZGEL, İlhan. “AKP: Neoliberal Dönüşümün Yeni Aktörü”, (iç) AKP Kitabı: Bir Dönüşümün Bilançosu, (Ed. Bülent Özçelik), Ankara: Phoenix Yayınevi, ss.11-39, 2009.
  • YANKAYA, Dilek. Yeni İslami Burjuvazi Türk Modeli. İstanbul: İletişim Yayınları, 2014.
  • ZÜRCHER, Erik Jan. Modernleşen Türkiye’nin Tarihi, (çev:Yasemin Gönen), İstanbul: İletişim Yayınları, 2015.