Politik Argümantasyonun Temellendirilmesinde Ortak Kanaatlere Başvurma: Cumhur İttifakı Argümanlarına Yönelik Bir İnceleme

Bir argüman ister hukuk, ister felsefe isterse de politik sahada olsun belirli unsurların bir araya getirilmesiyle oluşur. Bu minvalde, asgari düzeyde her bir argüman, bir iddia ve o iddianın temellendirildiği gerekçe veya neden belirten ifadelerden meydana gelir. Ortaya atılan iddianın bir zemine/temele oturtulması ise çok farklı yollarla (bilimsel olgular, varsayımlar, değerler vb.) mümkündür. Fakat bunlardan bir tanesi, bu araştırmanın da konusu olan ortak kanaat, ya da antik ismiyle endoksadır. Bu araştırmadaysa, siyasal ikna için geliştirilmiş argümanların temellendirilmesi amacıyla ortak kanaatleri (toplum içinde genel kabul görmüş fikirler) kullanan argümanlar analiz edilmiştir. Argüman analizinde temel alınan model Alec Fisher’in genel argümantasyon çözümleme yöntemi olmuştur. Analiz için AK Parti ve MHP’nin Cumhur İttifakı kapsamında yaptığı miting konuşmaları kaynak alınmıştır. Konuşmalarından toplam yedi adet ortak kanaate dayalı argüman belirlenmiş ve analiz edilmiştir.

Appealing Endoxa in Justification of Political Argumentation: A Study on the Arguments of People’s Alliance

An argument is created by bringing together certain elements, whether in law, phi­losophy or the political sphere. In this respect, each argument consists of at least one claim and justification for that claim. It is possible to ground the claim in a very different ways such as sci­entific facts, assumptions, values etc. But one of them, the subject of this research is the common opinion, or endoxa with its ancient name. In this research, the arguments that use common opinions (generally accepted ideas) in the community have been analyzed in order to ground the arguments structured for political persuasion. The model used in the argument analysis was Alec Fisher’s general argumentation analysis method. The meeting speeches of the AK Party and MHP within the scope of the People’s Alliance were the source of the argumentation analysis. A total of seven arguments based on common opinion were determined and analyzed from the speeches.

___

  • AK Parti Adana Mitingi. Erişim 10 Temmuz, 2018. https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/94581/-bizim-genclerimiz-kadinlarimiz-ciftcilerimiz-emekcilerimiz-icin-buyuk-hayallerimiz-var-.
  • AK Parti Ankara Mitingi. Erişim 10 Temmuz, 2018. https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/94398/-ankara-turkiye-nin-gelecegi-icin-govdesini-namlulara-siper-etti-.
  • AK Parti Samsun Mitingi. Erişim 10 Temmuz, 2018. https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/94559/-ulkemizin-sendelemesini-bekleyenlerin-heveslerini-kursaklarinda-birakacagiz-.
  • Aristoteles. Organon V: Topikler. Çev., H. Ragıp Atademir. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, 1996. Bachelard, Gaston. Uzamın Poetikası. Çev., Alp Tümertekin. İstanbul: İthaki, 2008.
  • Delice, Engin. Aristoteles Felsefesinde Tasımsal Tanıt ve Diyalektik İlişkisi. Yayınlammamış Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, 2007.
  • Fisher, Alec. Gerçek Argümanların Mantığı. Çev., Cenk Özdağ, Oğuz Akçelik, Ankara: İmge Kitabevi Yayınları, 2018.
  • Grote, George. The Minor Works of George Grote: With Critical Remarks on His Intellectual Character, Writings, and Speeches. London: J. Murray, 2007.
  • Höffe, Otfried. Aristotle. Albany: State University of New York Press, 2003.
  • http://www.tdk.gov.tr. Temmuz 2018. http://www.tdk.gov.tr.
  • Kalderon, Mark Eli. Form without Matter: Empedocles and Aristotle on Color Perception. Oxford: OUP Oxford, 2015.
  • Lüdi, Georges. “Language Management Measures and Their Impact in Companies Operating in a Context of Linguistic Diversity”. Multilingual Encounters in Europe’s Institutional Spaces. Ed., Johann W Unger, Michal Krzyzanowski ve Ruth Wodak, 15-43. London: Bloomsbury Publishing, 2014.
  • Marifet İltifata Tabidir. Erişim 13 Temmuz, 2018. http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&arama=gts&kelime=marifet%20iltifata%20tabidir&cesit=1&guid=TDK.GTS.586916a396f475.23535007.
  • MHP Ankara Mitingi. Erişim 14 Temmuz, 2018. http://www.mhp.org.tr/htmldocs/genel_baskan/konusma/4436/index.html.
  • MHP Samsun Mitingi. Erişim 14 Temmuz, 2018. http://www.mhp.org.tr/htmldocs/genel_baskan/konusma/4433/index.html.
  • Perelman, Chaim. The New Rhetoric and the Humanities. Dordrecht: D. Reidel Publishing Company, 1979.
  • van Eemeren, Frans H. ve Rob Grootendorst. A Systematic Theory of Argumentation. Cambridge: Cambridge University Press, 2004.
  • van Eemeren, Frans H. Bart Garssen, Erik C. W. Krabbe, A. Francisca Snoeck Henkemans, Bart Verheij ve Jean H. M. Wagemans. Handbook of Argumentation Theory. New York: Springer Reference, 2014.
  • Walton, Douglas. Dialog Theory for Critical Argumentation. Amsterdam: John Benjamins Publishing, 2007.
  • Walton, Douglas. Ethical Argumentation. Maryland and Oxford: Lexington Books, 2003.