Apartman Temizleyicisinin Bir Kadın Olarak Portresi: Kul

Önce öykü yazarı kimliğiyle tanınan Seray Şahiner, 2014’te yayımlanan ilk romanı Antabus’un ardından “Reklamı Atla” adıyla denemelerini bir araya getirir. Yazarın ikinci romanı Kul ise 2017’de yayımlanır. Apartman merdivenlerini temizlemekle geçimini sağlayan Mercan’ın yaşamına odaklanan Kul, 2018’de Şahiner’e Orhan Kemal Roman Armağanı’nı kazandırır. Kul, yalnızlığı ve çaresizliği ile baş etmeye çalışırken umutlarına tutunan Mercan’ın yaşamındaki eksiklikleri, televizyonla kurduğu ilişkiyi, çekip gitmiş kocasıyla doğmamış çocuğuna duyduğu özlemi ve bu arada aradığı çareleri anlatan bir romandır. Mercan, emeğiyle geçinen ve fark edilmeden yaşamını sürdüren kadınların temsilcisi konumundadır. Bu makale; “Yukarıdakiler ve aşağıdakiler”, “Mercan’ın yalnızlığı ve televizyonla kucaklaşma”, “Sokağa çıkan Mercan’ın bireyselliğine yürüyüşü” ile “47. Orhan Kemal Roman Armağanı” alt başlıklı bölümlerden oluşmakta ve Mercan’ın kendi ayakları üzerinde durma çabasının kendine özgü niteliklerini ortaya koymayı amaçlamaktadır.

Portrait of an Apartment Cleaner as a Woman: The Slave

Seray Şahiner, first known as a story writer, she gathered her essays under the title "Skip the Ad", after her first novel Antabus was published in 2014. The author’s second novel The Slave was published in 2017. “Kul” focusing on the life of Mercan who makes her living by cleaning apartment stairs bring Şahiner in 2018 the Orhan Kemal Novel Gift. “Kul” is a novel about Mercan's deficiencies in her life, her relationship with television, her longing for her deceased husband and unborn child, and the remedies she seeks in the meantime while she tries to cope with her loneliness and despair. Mercan represents the women who make a living through their labor and lead their lives unnoticed. This article consists of sections with subtitles “Those uppers and those below”, “Mercan's solitude and embrace with television”, “Mercan's walk out into the street to her individuality” and “47. Orhan Kemal Novel Gift” and aims to reveal the unique qualities of Mercan's effort to stand on her own feet.

___

  • Ak, Eray. “Sadaka Niyetine Mutluluk”. Cumhuriyet Kitap Eki. 1412 (2017).
  • Akın, Gülten. Toplu Şiirler-III/Uzak Bir Kıyıda. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, 6.bs., 2021.
  • Arman, Ayşe. “DelirmesemYazar mıyım?”. Hürriyet. 4 Mart, 2017. Erişim 27 Eylül, 2021. https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ayse-arman/delirmesem-yazarmiyim-40383985.
  • Atasü, Erendiz. “Şehrin Şanssızları”. Cumhuriyet Kitap Eki. 1525 (2019).
  • Atmış, Orhun. “Beni Edebiyatçılar Örgütledi”. Cumhuriyet. 2 Haziran, 2018.
  • Cansever, Edip. Sonrası Kalır I. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, 10. bs., 2013.
  • Çavuş, Beyza Selen. “Seray Şahiner’le Söyleşi”. Varlık. 1318 (2017).
  • Görgü, Ezgi. “‘Mercan Hanım’ın Ayrılığı”. Evrensel. 11 Nisan, 2017. Erişim 26 Eylül, 2021. https://www.evrensel.net/haber/315412/mercan-haniminayriligi.
  • Özyeğin, Gül. Başkalarının Kiri. Çev., Suğra Öncü. İstanbul: İletişim Yayınları, 2005.
  • Şahiner, Seray. Kul. İstanbul: Can Yayınları, 2017.
  • Şahiner, Seray. Reklamı Atla. İstanbul: Can Yayınları, 2016.
  • Uğur Tanrıöver, Hülya. “Türkiye’de Televizyon Kültürü ve Kadınlar”. Kadın Yaşantıları. Der., Ayşegül Yaraman. İstanbul: Bağlam Yayınları, 2003: 51-74.