INSTAGRAM İÇERİK TASARIMLARININ GRAFİK TASARIM ÖGELERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ

Çağımızın yeni medya platformlarından olan sosyal medya ortamları günlük hayatımızda önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle sosyal medya kullanıcılarının sayısının her geçen gün artmasıyla beraber sosyal medya ortamları çok büyük bir pazar hâline gelmiş ve bu durumun sonucunda gerek şahıslar kendilerini gerekse işletmeler markalarını ön plana çıkarma ihtiyacı hissetmiştir. Bu ihtiyaç sosyal medya içerik tasarımına ilgiyi arttırmış ve etkili bir sosyal medya yönetimi için içerik tasarımını zorunlu hâle getirmiştir.Bu araştırmada sosyal medya ve içerik tasarımından bahsedilmiş, sosyal medya ortamlarından Instagram uygulaması örnek verilerek iyi bir içerik tasarımı için dikkat edilmesi gerekenler üzerinde durulmuştur.

INVESTIGATION OF INSTAGRAM CONTENT DESIGNS IN TERMS OF GRAFHIC DESIGN ELEMENTS

The social media enviroments which are one of the new media platforms of our age have an important place in our daily life. Especially with the increasing number of social media users, social media environments have become a very big market and as a result both the individuals and the enterprises have felt the necessity of putting the brands in the foreground. This necessity has made social media content design more relevant and obligated content design for effective social media management.   In this research, social media and content design are discussed and we tried to inform the readers about the requirements to be followed for good content design through Instagram application of social media environments

___

BAŞER, A. (2014). Sosyal Medya Kullanıcılarının Kişilik Özellikleri, Kullanım ve Motivasyonlarının Sosyal Medya Reklamlarına Yönelik Genel Tutumları Üzerindeki Rolü: Facebook Üzerine Bir Uygulama. İstanbul: Yayınlanmamış doktora tezi.Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

BECER, E. (2006). İletişim ve Grafik Tasarım. Ankara: Dost Kitabevi Yayınları.

BEDİR ERİŞTİ, S. D. (2016). Yeni Medya ve Görsel İletişim. Ankara: Pegem Akademi.

Corbeil, J. R., & Corbeil, M. E. (2011). The Birth Of A Social Networking Phenomenon. (C. Wankel, Dü.) Educating Educators with Social Media:, 1, s. 13-32.

ÇOLAK, İ. (2014). Türkiye'de Markalaşmanın Sosyal Medya Üzerindeki Etkileri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, s. 26.

KETENCİ, H. F., & BİLGİLİ, C. (2006). Görsel İletişim & Grafik Tasarımı. İstanbul: Beta Basım A.Ş.

KORKUT, O. (2012). Çankaya İlçesi Milli Eğitim Müdürlüğü’ne Bağlı İlköğretim Okullarına Ait Web Sitelerinin Grafik Tasarım Açısından İncelenmesi ve Örnek Web Sitesi Tasarımı Hazırlanması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

OLGUN, B. (2015, Ocak). Sosyal Medyanın Tüketici Satın Alma Davranışları Üzerindeki Etkisi. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Elektronik Dergisi(12), s. 484-507.

ONAT, F. (2010). Bir Halkla İlişkiler Uygulama Alanı Olarak Sosyal Medya Kullanımı: Sivil Toplum Örgütleri Üzerine Bir İnceleme. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, Güz(31), s. 103-121.

ÖZMEN, Ş. (2012). E-Ticaret Ağ Ekonomisinde Yeni Ticaret Yolu. İstanbul: Bilgi Üniversitesi Yayınları.

SARI, D. (2017). Geleneksel Gıda Ürünlerinin Sosyal Medya Üzerinden Satın Alınmasının Türk Ekonomisine Finansal Katkısı Üzerine Bir Araştırma (Facebook ve İnstagram Örneği). Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, s. 28.

ÜSTÜNDAĞ, Ö. (1999). Bilgisayar arayüz tasarımında grafik elemanlar ve İnternet'in grafiksel etkileşim arayüzü: World Wide Web. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, s. 27-71.