SAĞLIK ÖRGÜTLERİNDE ÇATIŞMA: NEDENLERİ, YÖNETİMİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Çatışma bireylerin davranışlarının diğerlerinin gereksinimlerine ters düşmesi, karşılanmasını engellemesi ya da değerlerinin birbirine uymaması sonucunda yaşanan anlaşmazlıktır. Çatışma örgütsel bir gerçek olup tüm kamu veya özel sektör kuruluşlarda yaşanabilir. Çatışmalar nasıl yönetildiğine bağlı olarak örgütün, çalışanların ve hizmeti alan bireylerin yararına veya zararına sonuçlanabilir. Sağlık hizmetleri karmaşık yapısı ve farklı disiplinlerin beraber çalışmasını gerektirmesi nedeniyle çalışanlar arasında çatışmaların sık yaşanabileceği bir alandır. Sağlık personeli arasındaki çatışmalar çözülemediği taktirde ciddi sonuçlar doğuran tıbbi hatalara da yol açabilir. Yöneticiler başında bulundukları örgütteki her türlü çatışmayı  çözmekle  görevli olup,  çatışma yönetimi  hizmetin ayrılmaz bir parçasıdır
Anahtar Kelimeler:

Çatışma, sağlık örgütleri

___

  • Akbolat M, Işık O, Uğurluoğlu Ö. Sağlık çalışanlarının kontrol odağı, iş doyumu, rol belirsizliği ve rol çatışmasının karşılaştırılması, H.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2011,29(2):23-48.
  • Brown J, Lewis L, Ellis K, Stewart M, Freeman TR, M. Kasperski MJ. Conflict on interprofessional primary health care teams–can it be resolved? J Interprof Care, 2011,25(1):4-10.
  • Çifçibaşı FT. Yönetici hemşirelerin problemli personelle başa çıkma yaklaşımları. Yüksek lisans tezi, İ.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelikte Yönetim Anabilim dalı, İstanbul, 2011.
  • Nair DM, Fitzpatrick JJ, McNulty R, Click ER, Glembocki MM. Frequency of nurse-physician collaborative behaviors in an acute care hospital, J Interprof Care, 2012, 26(2):115-120.
  • Sportsman S, Hamilton P. Conflict management styles in the health profession,. J Prof Nurs, 2007, 23(3):157-166.
  • Tabak N, Koprak O. Relationship between how nurses resolve their conflicts with doctors, their stress and job satisfaction, J Nurs Manag, 2007,15 (3):321-331.
  • Yürür S. Yöneticilerin çatışma yönetim tarzları ve kişilik özellikleri arasındaki ilişkinin analizine yönelik bir araştırma, C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 2009,10(1):23-42.