KÜLTÜR ENDÜSTRİ ETKİSİNDE ÇAĞDAŞ SANAT VE TÜRKİYE’DEKİ YANSIMALARI ÜZERİNE BİR İNCELEME

Yirminci yüzyılda kapitalizm kültürü ve endüstriyi sanayileştirmiş, toplumu endüstriyel bir ürün haline getirmiştir ve bunun sonucunda kültür endüstri kavramı ortaya çıkmıştır. Kültür endüstrisi toplumsal yaşayış şekli dâhil olmakla birlikte sanat, felsefe, mimari ve edebiyat gibi alanlarda değişimler meydana getirmiştir. Kitle iletişim araçları ile uluslararası sınırlar ortadan kalkmış ve küreselleşme ile birlikte ülkeler arası kültürel ve ekonomik etkileşim artmıştır. Bu durum sanat ve ekonomiyi karşı karşıya getirerek bir pazar ortaya çıkarmıştır. Bu pazar günümüz sanat anlayışını ve ortamını etkilemektedir. Çalışmanın amacı kültür endüstrisi olgusunun çağdaş sanat üzerindeki etkilerini ele alarak Türkiye’de günümüz sanatındaki yansımalarını incelemektir. Buna ek olarak, kültürel etkinlikler ve sanatsal ürünler üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Bu araştırmada literatür tarama yöntemi sonucu elde edilen bulguların özetlenip yorumlandığı, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Bunun sonucunda elde edilen bulgular düzenlenerek ve yorumlanarak sunulmaktadır.

INFLUENCE OF CONTEMPORARY ART AND CULTURE INDUSTRY REFLECTIONS ON AN INVESTIGATION IN TURKEY

In the twentieth century, capitalism industrialized culture and industry made society an industrial product, and as a result, the concept of the culture industry has emerged. The culture industry has created alterations in areas such as art, philosophy, architecture, and literature, including the way of living the social life. International borders have disappeared by the mass media and cultural and economic interaction between countries has increased with globalization. This situation has created a market by putting the art against the economy. This market affects the understanding and environment of modern art. The aim of this study is to analyze the reflection of contemporary art in Turkey by examining the impact of the cultural industry phenomenon on contemporary art. In addition, it is aimed to reveal the effects on cultural activities and artistic products. In this study, the descriptive analysis method, which is one of the qualitative research methods, was used by interpreting and summarizing the findings which was obtained as a result of the literature review method. These findings were presented by editing and interpreting.

___

  • Adam, Georgina. 2009. Abu Dhabi Ait Proves a Brave, a New World for Dealers. The Art Newspaper. s.18: 52.
  • Adıgüzel, Yusuf. 2001. Kitle Toplumunun Açmazları Kültür Endüstrisi. İstanbul: Şehir Yayınları.
  • Adorno, Theodor W. 1998. Minima Moralia. çev.O. Koçak-A. Doğukan. İstanbul: Metis Yayınları.
  • Adorno, Theodor W. 2003. Kültür Endüstrisini Yeniden Düşünürken. çev.Bülent O. Doğan. Cogito. s.36.
  • Akdemir, Abamüslim. 2016. Globalization and Adorno's Industrialization of Culture. Kaygı Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi. s.26:181-186. Artun, Ali.2013. Çağdaş Sanat ve Kültüralizm, 1. bs. İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Bayrak, Bengisu. 2013. Çağdaş Sanatın Ticarileşmesine Küreselleşmenin Etkileri. Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi: 123-137.
  • Dellaloğlu, Besim. 2014. Frankfurt Okulu’nda Sanat ve Toplum. 5.bs. Ankara: Say Yayınları.
  • Jameson, Fredrich. 1994. Postmodernizm ya da Geç Kapitalizmin Kültürel Mantığı. çev. Nuri Plürner. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • Jay, Martin. 2001. Adorno. İstanbul: Der Yayınevi:164-167.
  • Kadhim, Noor. 2012. The Impact of Trade on Art Production. Contemporaiy Practices Art Journal: 46-51.
  • Koluaçık, İ. 2017. Eleştirel Teorisyenlerin Kültür Endüstrisi Kavramı Çerçevesinde Sanata ve Sinemaya Yaklaşımları. Abant Kültürel Araştırmalar Dergisi (AKAR). c.2, s.3: 135-156.
  • Lunn, Eugane. 1995. Marksizm ve Modernizm. çev.Yavuz Alogan. İstanbul: Alan Yayınları.
  • Serhatlı, Sinem. 2012. “Kültür Endüstrisi’nde Kaybolan Birey”.
  • https://mimaritasarimveelestiri.wordpress.com/2012/05/21/kultur-endustrisinde-kaybolan-birey/ [25.11.2019].
  • Stallabrass, Julian. 2011. The hollow triumph of contemporary art. The Art Newspaper Magazine:7-8.
  • Wlater, Benjamin. 1993. Pasajlar. çev. Ahmet Cemal. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.