KAMUSAL ALAN BAĞLAMINDA ÇAĞDAŞ SANAT SÖYLEMLERİ

Kentler, ortak yaşam alanları olarak bireysellikten uzak, kolektif bilinç üzerinde temellenen, ilişkisel, etkileşimli, toplumsal hareketin çeşitli biçimlerinin varlık gösterdiği alanlardır. Kültürel etkileşimin yoğun olduğu, aidiyet duygusunun arttığı kentsel mekânlarda sanat uygulamaları, kentin kimliğinin görsel bir ifadesi olarak belirmekte ve her kesimden insanın ulaşabileceği sergi mekânları olarak değişen/dönüşen yeni anlamlara ulaşmaktadır. Bu çerçevede, çalışmada kamusal alanın farklı bireysel kimlikleri bir araya getiren bütünleştirici yapısı üzerinde şekillenen çeşitli sanat ifadeleri tartışmak amaçlanmaktadır. Araştırma betimsel yöntem ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında Almanya’da bir sanatçı kolektifi olan Inges Idee’nin kamusal alandaki projeleri, Doris Salcedo ve Tomas Saraceno’nun enstalasyonları, Pieterjan Gijs ve Arnout van Vaerenbergh ikilisinin boşluk uzay deneyimlerine odaklanan “labirent” projesi ve Tauba Auerbach’ın Flow Seperation adlı kamusal alan projesine yönelik dikkat çeken özgün tasarımı, içerik ve biçimsel yönden ele alınarak değerlendirilmektedir. Araştırma sonucunda farklı kamusal sanat projelerinin özgün bakış açıları değerlendirilmiştir.
Anahtar Kelimeler:

Sanat, , Kamusal Sanat, Kamusal Alan, Kent, , Mekan,

CONTEMPORARY ART DISCOURSES IN THE CONTEXT OF THE PUBLİC SPACE

Cities, as common living spaces, are areas away from individuality, based on collective consciousness, retional, interactive and where various forms of social movement exist. In urban spaces where cultural interaction is intense and the sense of belonging increases, art practices appear as a visual expression of the city’s identity and reach changing/transforming new meanings as exhibiton spaces accessible to people from all walks of life. In this framework, it is aimed to discuss varios expressions of art shaped on the integrative structure of the public sphere that bring together different individual identities. The research was carried out with the descriptive method. Within the scope of the research, the projects of Inges Idee who is an artist collective in Germany, in the public space, the installations by Doris Salcedo and Tomas Saraceno, the labyrinth Project of Pieterjan Gijs ve Arnout van Vaerenbergh, which focuses on the space and space and Tauba Auerbach’s distinctive design fort he public space Project called Flow Seperation, is evaluated in terms of content and form. As a result of the research, original perdpectives of different public art projects were evaluated.

___

  • Alp, Özlem K. (2016). İlişkisel Estetik ve Kamusal Alan Bağlamında Sanatta Yeni Arayışlar, Yedi: Sanat, Tasarım ve Bilim Dergisi, ISSN: 1307-9840, Sayı 16, s.99-109.
  • Durukan, Gül Saliha Nesli; Taştan, Renkçi Tuğba ve Kurt, Önel Emine. (2017). İstanbul’da Kamusal Alanda Sergilenmiş Enstalasyonlara İlişkin Envanter Çalışması (1990-2015), İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, Cilt: 6, Sayı: 8, s.38-72.
  • Karaca Gülçin. (2015). Müzenin Kamusallığının Sanat Yoluyla Eleştirisi, Anadolu Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi, Cilt 5, Sayı 8, s. 62-74.
  • Karaçalı Annepçioğlu, Hülya ve Kurt, Cüneyt. (2019). Bellek ve Sanat İlişkisi: Canan Tolon ve Sarkis Zabunyan, Art-Sanat, 12 (Temmuz), İstanbul Üniversitesi Yayınevi. s. 223-241.
  • Kayahan, Zeliha. (2018). Çağdaş Sanatta Saplantılı Emek Bilinci. Akdeniz Sanat Dergisi, 12(22), s.63-69.
  • Kedik, Ayşe Sibel. (2012). Kamusal Alan ve Türkiye’de Heykelin Kamuya Açık Alanlarda Var Olma Koşulları, Anadolu Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi, Cilt 3, Sayı 3, s.77-91.
  • Özkul, Tülay. (2019). Disiplinlerarası Süreç Bağlamında Çağdaş Heykel Sanatının Plastik Dil Olarak Kullanılması, Çeşm-i Cihan: Tarih Kültür ve Sanat Araştırmaları, ISSN: 2149–5866,DOİ: 10.30804/cesmicihan.6448372, 6 (2), s. 73-84.
  • Parlakkalay, Hülya. (2020). Kamusal Alanda Sanat ve Sanat Eserleri, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt: 22, Sayı: 4, Aralık, s.1157-1172.
  • Toy, Ertan ve Görgülü, Eren. (2018). Kamusal Alanda Sanat Uygulamalarına Bir Örnek: Mural İstanbul. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, Cilt 11, Sayı 56, Nisan, ISSN:1307-9581 http://dx.doi.org/10.17719/jisr.20185639080. s. 1150-1160.