KOMŞU ÜLKELERİN SINIR BÖLGELERİNDE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN HUKUKİ STATÜSÜ

Dünyada son zamanlarda sınır bölgelerinde ya da sınırın diğer tarafında yaşama veya ekonomik olarak daha gelişmiş komşu ülkelerde çalışma eğilimi artmaya devam etmektedir. Dünyada sınır ticaretinin artması sonucunda hem sınırlı ekonomiye sahip ülkelerin işçileri, hem de daha gelişmiş sınır ülkelerinin vatandaşları için ek istihdam imkanlarının olduğu tartışma dışıdır. Bu durum ekonomik olarak daha gelişmiş olan sınırdaş ülkeler için artmaya devam etmektedir. Nitekim sınır bölgelerinde bulunan işyerlerinin de daha dezavantajlı komşu ülkelerden gelen ve ekonomik imkânları daha sınırlı olan ülkelerin çalışanlarına katkı sağlaması çok önemlidir. Ancak bu çalışanların çalışmakta oldukları ülkenin vatandaşı olmadıkları için uygulamada çeşitli mağduriyetlerle karşılaşmakta oldukları bir gerçektir. Öte yandan dünyada sınır ticaretindeki yükselişin bir sonucu olarak, özellikle daha gelişmiş ülkelerin vatandaşları için ilave istihdam imkanları olduğu da tartışılmaz bir gerçektir. İstihdam sağlamak için önemli bir imkan olan sınır ticaretinin çok sayıda insanın malların nakliyesi, otel, restoran, depolama merkezi gibi işletmelerin işletilmesi gibi alanlarda iş bulmasını sağladığı açıktır. Komşu ülkede geçici süreyle de olsa çalışma hakkı bulunan yabancı işçiler bakımından; işverenler "eşit muamele yükümlülüğü" ve "ayrımcılık yasağı" ve diğer ILO standartlarına uymak zorundadır. Aksi durum, son yüzyılda elde edilen ve uluslararası sözleşmelerle sağlanan haklara zarar verebilecektir.

LEGAL STATUS OF WORKERS WORKING IN THE BORDER ZONES OF NEIGHBORING COUNTRIES

In the world, recently, the tendency to live in border regions, on the other side of the border and work in more economically developed neighbouring countries continues to increase. On the other hand, as a result of the increase in the border trade in the world, it is indisputable that there are additional employment opportunities, especially for the citizens of more developed countries. This situation for economically more developed neighbouring countries continues to increase. It is a fact that these workers suffer in practice because they are not citizens of the country they are working in. On the other hand, as a result of the increase in the border trade in the world, it is indisputable that there are additional employment opportunities, especially for the citizens of more developed countries. It is clear that border trade, which is a good advantage in providing employment, leads to employment of a large number of people due to the transportation of goods, or to run the businesses of hotels, restaurants, storage centres and customs establishments. Among the workers who have the right to work in the neighbouring country, even temporarily, on the grounds of foreignness; employers must comply with the "obligation of equal treatment" and "prohibition of discrimination" and other ILO standards. Otherwise, it may harm the universal gains of the employees achieved in the last century and provided by international agreements.

___

  • ÇELIK, Nuri/CANİKLİOĞLU, Nurşen/CANBOLAT, Talat: İş Hukuku Dersleri (Labour Law Courses), 31st Ed., Istanbul, 2018.
  • DANKA, Victor/FLINTERMAN, Cees/LECKIE, Scott: “Commentary to the Maastricht Guidelines on Violations of Economic, Social and Cultural Rights Report”, Human Rights Quarterly, (20), 1998, (Date of Access: 04.05.2021) EKMEKÇİ, Ömer/KORKUSUZ, M. Refik/UĞUR, Ömer: Turkish Individual Labour Law, On İki Levha Publishing, Istanbul, 2020.
  • EKMEKÇİ, Ömer/YİĞİT, Esra: Bireysel İş Hukuku Dersleri (Individual Labour Law Courses), On İki Levha, İstanbul, 2020.
  • FERRO, Cécile et al.: “Trading Across Borders: A New Approach to Measuring Trade Processes Across Borders”, https://www.doingbusiness.org/content/dam/doingBusiness/media/Annual-Reports/English/DB16-Chapters/DB16-CS-TAB.pdf, (Date of Access: 05.05.2021)
  • GÜZEL, Ali/OKUR, Ali Rıza/CANİKLİOĞLU, Nurşen: Sosyal Güvenlik Hukuku (Social Security Law), Beta, İstanbul, 2020.
  • ILO, https://www.ilo.org/global/standards/subjects-covered-by-international-labour-standards/equality-of-opportunity-and-treatment/lang--en/index.htm, (Date of Access: 11.05.2021)
  • ILO, https://www.ilo.org/wcmsp5/groups/public/---ed_protect/---protrav/migrant/documents/publication/ wcms_201039.pdf, (Date of Access: 22.05.2021).
  • KARADUMAN, Naci/ YILDIZ, Zafer: “Serbest Bölge Uygulamalarının Dış Ticarete ve Yabancı Sermayaye Katkıları”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 7(1), 2002.
  • MOLLAMAHMUTOĞLU, Hamdi/ASTARLI, Muhittin/BAYSAL, Ulaş: İş Hukuku Ders Kitabı, C.1, Gözden Geçirilmiş 3. Baskı, LYKEION Yayınları, Ankara, 2019.
  • OECD, 2018, “Trade Facilitation and the Global Economy”, OECD Publishing, Paris, Word Bank, https://www.oecd.org/publications/trade-facilitation-and-the-global-economy-9789264277571-en.htm, (Date of Access: 24.04.2021).
  • SENYEN-KAPLAN, Emine Tuncay: Bireysel İş Hukuku (Individual Labour Law) 9th Ed., Gazi Kitabevi, Ankara, 2018.
  • SÜZEK, Sarper: İş Hukuku (Labour Law), 17th Ed., İstanbul, 2019.
  • TUNCAY, Aziz Can: İş Hukukunda Eşit Davranma İlkesi, İstanbul, 1982.
  • TUNCAY, A. Can/EKMEKÇİ, Ömer: Sosyal Güvenlik Hukuku Dersleri (Social Security Law Courses), Beta, İstanbul, 2019.
  • WIESBÖCK, Laura: “A preferred workforce? Employment practices of East–West cross-border labour commuters in the Central European Region”, https://link.springer.com/article/10.1007/s11614-016-0245-3, (Date of Access: 22.04.2021).