Ortaokul Öğrencilerinin Algılarına Göre İyi Öğretmen Olgusu

Bu araştırma ortaokul öğrencilerinin iyi öğretmen hakkındaki kavramsal algılarını araştıran nitel bir çalışmadır. Çalışmaya Türkiye’de bir şehirde yer alan ortaokullarda 8. Sınıfta öğrenim gören 34 öğrenci katılmıştır. Çalışmanın verileri katılımcılardan “İyi bir öğretmen nasıl olmalıdır?” şeklinde açık-uçlu bir soruya verdikleri cevaplar ile elde edilmiştir. Elde edilen veriler içerik analizi tekniği kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları katılımcıların iyi öğretmenler hakkında belirli kavramsallaştırmalara sahip olduğunu göstermiştir. İyi öğretmen ile ilgili algılar pozitif kişisel nitelikler, öğretmen-öğrenci ilişkisinin niteliği, öğretme-öğrenme süreçlerinin yönetimi ve öğrencide beklenen akademik ve yaşam kazanımları başlıkları altında toplanmıştır. Katılımcılara göre iyi öğretmenlerin iyi eğitilmiş ve bakımlı olmaları, sıcaklığını ve şefkatini yansıtan mutlu bir sınıf kültürü oluşturmaları, öğrenme ve uygulama fırsatı veren dersleri planlayarak öğrencileri öğrenme sürecine çekmeleri ve öğrencileri gerçek yaşama ve geleceğe hazırlamaya odaklanmaları gerekmektedir. Araştırmada katılımcıların iyi öğretmen anlayışında genel fiziksel çekicilik, ilişkisel yönler, öğretimsel roller ve öğrencilerin gelecek başarıları ile ilgili yüksek beklentilerinin yer aldığı görülmüştür. Katılımcıların iyi öğretmenleri tanımlamak için ifade ettikleri kavramlar, ortaokul kademesinde iyi bir öğretmenin nasıl algılandığına dair önemli ipuçları vermektedir.

___

  • Ames, C. (1990). Motivation: What teachers need to know. Teachers College Record, 91, 409-121.
  • Andrews, C. & Bishop, P. (2012) Middle Grades Transition Programs around the Globe. Middle School Journal, 44(1), 8-14.
  • Arnon, S., & Reichel, N. (2007). Who is the ideal teacher? Am I? Similarity and difference in perception of students of education regarding the qualities of a good teacher and of their own qualities as teachers. Teachers and Teaching, 13(5), 441-464.
  • Arthur, J., Kristjánsson, K., Cooke, S., Brown, E., & Carr, D. (2015). The good teacher: Understanding virtues in practice: Research Report. Birmingham: University of Birmingham, Jubilee Centre for Character and Virtues.
  • Aslan, O. ve Kılıç, D. (2020). Ortaokul öğrencilerinin ‘etkili öğretim ve etkili öğretmen davranışlarına’ ilişkin görüşleri. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 20 (1), 375-395.
  • Association for Middle Level Education (AMLE). (2012). AMLE standards on middle level teacher preparation. Erişim http://www.amle.org/AboutAMLE/ProfessionalPreparation/AMLEStandards.aspxi.
  • Baiocco, S.A. & DeWaters, J.N. (1998). Successful college teaching: Problem-solving strategies of distinguished professors. Needham Heights, MA: Allyn and Bacon.
  • Balfanz, R. (2009). Putting middle grades students on the graduation path: A policy and practice brief. Westerville, OH:
  • National Middle School Association. Erişim www.nmsa.org/portals/0/pdf/research/Research_from_the_Field/Policy_Brief_Balfanz.pdf.
  • Becker, B. J., Kennedy, M., & M., Hundersmarck, S. (2003). Hypothesis about ‘quality’: A decade of debates. Paper presented at the annual meeting of the American Educational Research Association.
  • Beishuizen, J. J., Hof, E., Van Putten, C. M., Bouwmeester, S., & Asscher, J. J. (2001). Students’ and teachers’ cognitions about good teachers. British Journal of Educational Psychology, 71(2), 185-201.