YENİ MEDYADA MAHREMİYET ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

İnsanlar boş zamanlarının önemli bir kısmını medya karşısında geçirmektedir. Özellikle yeni medya araçları aktif izleyici kavramını ortaya çıkarmıştır. Aktif izleyici ile birlikte ise medyada editöryal denetim iyice erozyona uğramış, denetimsiz bir ortam oluşmuştur. Yeni medyanın en önemli araçlarından olan internet ve sosyal medyanın sunduğu olanaklar, her geçen gün onlara olan ilgiyi artırmıştır. Bu araçlar sayesinde insanlar istedikleri yazıyı, resmi ve videoyu geniş kitlelere yayabilmektedir; fakat bu çevrimiçi teknolojisi, mahremiyet başta olmak üzere birtakım problemlerinde iyice gün yüzüne çıkmasına da neden olmaktadır. Gelişen teknolojiyle beraber insanların bütün hayatları izlenmeye, takip edilmeye başlamıştır. Özellikle sanatçılar ve siyasetçiler bu durumdan fazlasıyla etkilenmiştir. Aynı şekilde sıradan pek çok insan da bu mağduriyeti yaşamaktadır. Bu çalışma bağlamında kişilerin mahremiyetine yönelik olayların yeni medya ortamında nasıl yer bulduğu örnek olaylar üzerinden ortaya konulmuştur. Yine araştırma kapsamında özel yaşamın ihlalinin bilgisayar oyunlarında, alışveriş sitelerinde ve itiraf sitelerinde nasıl gerçekleştiği bulgulanmıştır. Araştırmada ayrıca medya ortamında mahremiyet sorununu erkeklerden çok kadınların yaşadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Anahtar Kelimeler:

Mahremiyet, Yeni Medya, Medya

A RESEARCH ON PRIVACY IN NEW MEDIA

People spend a significant part of their free time in front of the media. Especially new media tools have revealed the concept of active audience. With the active audience, editorial control in the media has eroded thoroughly and an uncontrolled environment has been created. The opportunities offered by the internet and social media, which are among the most important tools of new media, have increased the interest in them day by day. Thanks to these tools, people can spread the text, picture and video they want to large audiences; However, this online technology also causes some problems, especially privacy, to come to light. With the developing technology, all lives of people have begun to be monitored and followed. Especially artists and politicians were affected by this situation. Likewise, many ordinary people also experience this victimization. In the context of this study, how the events related to the privacy of individuals find their place in the new media environment has been presented through case studies. Again, within the scope of the research, how the violation of privacy occurs in computer games, shopping websites and confession websites was found. The study also concluded that women rather than men suffer from privacy issues in the media environment.

___

  • ASLAN, Cumhur “Türkiye’de Özel Alanın İfşası ve Mağduriyet Halleri: “Deniz Baykal” Örneği ”, Editör: Hüseyin Köse, Medya Mahrem, Medyada Mahremiyet Olgusu ve Transparan Bir Yaşamdan Parçalar, Ayrıntı Yayınları, İstanbul, 2011, 84-125,
  • BİNARK Mutlu ve BAYRAKTUTAN Günseli (2013). Ayın karanlık yüzü: Yeni medya ve etik, İstanbul: Kalkedon Yayıncılık.
  • ÇETİNKAYA Hüsamettin (2011). “Beden İdeolojisi Olarak Mahrem”, (Editör), Hüseyin Köse. Medya Mahrem, Medyada Mahremiyet Olgusu ve Transparan Bir Yaşamdan Parçalar, İstanbul: Ayrıntı Yayınları, s. 23-60.
  • DİNEY, T., Xu, H., ve SMİTH, H. J. (2009). Information privacy values, beliefs and attitudes: An empirical analysis of Web 2.0 privacy. Proceedings Of The 42nd Hawaii International Conference On System Sciences. Los Alamitos, CA: IEEE Computer Society Press.
  • GENÇ, Zülfü (2010). Web 2.0 Yeniliklerinin Eğitimde Kullanımı: Bir Facebook Eğitim Uygulama Örneği. Akademik Bilişim’10- XII. Akademik Bilişim Konferansı Bildirileri.http://ab.org.tr/ab10/kitap/genc_AB10.pdf
  • GÜNEY, Sevgi Kesim (2011). “Gözetimin Toplumsal Meşruiyeti”, (Editör), Hüseyin Köse. Medya Mahrem, Medyada Mahremiyet Olgusu ve Transparan Bir Yaşamdan Parçalar,İstanbul: Ayrıntı Yayınları, s.173-198.
  • KETE, Nazmiye (2011). “Yoksulluk, Mahremiyet ve Ölüm İlişkisini Medya Üzerinden Okumak” (Editör), Hüseyin Köse, Medya Mahrem, Medyada Mahremiyet Olgusu ve Transparan Bir Yaşamdan Parçalar, İstanbul: Ayrıntı Yayınları, s. 61-83.
  • KORKMAZ, İlhan (2013). Facebook ve mahremiyet: Görmek ve Gözetle(n)mek, Yalova Sosyal Bilimler Dergisi, 3:5, 107-122.
  • KUYUCU, Mihalis (2015). “Sosyal Madyada Mahremiyet: Türkiye’deki Twitter Kullanıcılarının Mahremiyet Anlayışı”, (Editörler), Ali Büyükaslan ve Ali Murat Kırık, “Sosyal Medya Araştırmaları 2 “Sosyalleşen Olgular”, Konya:Çizgi Kitabevi, s. 21-53.
  • LAUDON, Kennetch C. ve LAUDON, Jane P. (2011). Yönetim Bilişim Sistemleri Dijital İşletmeyi Yönetme. (Çev; Uğur Yozgat). Ankara: Nobel Yayınları.
  • HÜNERLİ, Selçuk (2011). “Namahrem Anime, Japon Animelerinde Erotizm, Cinsellik ve Mahrem “Fulya’nın İntikamı” Viral Kampanyası Örneği”, (Editör), Hüseyin Köse, Medya Mahrem, Medyada Mahremiyet Olgusu ve Transparan Bir Yaşamdan Parçalar,İstanbul: Ayrıntı Yayınları, s. 321-333.
  • ÖZGE Uğurlu(2011). “Postmodern Pazarlama Stratejisi Olarak Dönüşen Mahremiyet “Fulya’nın İntikamı” Viral Kampanyası Örneği”, (Editör), Hüseyin Köse, Medya Mahrem, Medyada Mahremiyet Olgusu ve Transparan Bir Yaşamdan Parçalar, İstanbul: Ayrıntı Yayınları: İstanbul, 247-263, s. 259.
  • YILDIRIM Arif (2012). “Sosyal Medya ve Halkla İlişkilerde Değişen Medya Anlayışı”, (Editörler), Tolga Kara ve Ebru Özgen, Sosyal Medya, İstanbul: Beta basım yayım, s. 243-267.
  • YILMAZ Sıdıka (2011). “Her İletişim Bir Mahremiyet İhlalidir ve Her Mahremiyet İhlalinin Bir Haber Değeri Vardır”, (Editör), Hüseyin Köse, Medya Mahrem, Medyada Mahremiyet Olgusu ve Transparan Bir Yaşamdan Parçalar, İstanbul: Ayrıntı Yayınları, s. 129-146.