KARABAĞ SORUNUNUN TÜRK İNTERNET MEDYASINDA SUNUMU: ANADOLU AJANSI ÖRNEĞİ

Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan sorunların temeli çok eskilere dayanmaktadır. Azerbaycan Türkleri ile Ermeniler arasında, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin dağılmasından önce de sonra da pek çok sorun yaşanmıştır. Bu sorunlardan biri ve belki de en önemlisi Dağlık Karabağ sorunudur. Dağlık Karabağ bölgesinde 1989 yılında başlayan ve 1994’e kadar devam eden olaylarda binlerce insan ölmüş, Azerbaycan Türkleri, Ermeniler tarafından yaşadıkları yerlerden sürgün edilmişlerdir. Bugün Azerbaycan topraklarının yüzde 20’si Ermenistan tarafından işgal edilmiş durumdadır. Ermeniler tarafından herhangi bir hukuki dayanağı bulunmaksızın işgal edilen Dağlık Karabağ için, uluslararası alanda henüz herhangi bir çözüne ulaşılamamıştır. Söz konusu sorunun çözülememesi nedeniyle bölgede zaman zaman ölümle sonuçlanan çatışmalar da devam etmektedir. Dağlık Karabağ sorununa yönelik zaman zaman taraflardan ve uluslararası kamuoyundan açıklamalar / çağrılar yapılmakta ve bu açıklamalar medya tarafından habere dönüştürülmektedir. İnternetin yaygınlaşması ve internet haberciliği, bu haberlerin anlık olarak dünyaya yayılmasını sağlamıştır. Böylece konunun gündemde kalması mümkün olmuştur. Çalışmada, Türkiye’de internet haber siteleri aracılığıyla Dağlık Karabağ sorununa ve sorunun çözümüne yönelik yayınlanan haberler ele alınarak değerlendirilmiştir.

PRESENTATION OF THE KARABAKH PROBLEM IN TURKISH INTERNET MEDIA: THE CASE OF ANADOLU AGENCY

The problems between Azerbaijan and Armenia date back to ancient times. Many problems occurred between Azerbaijan Turks and Armenians before and after the dissolution of the Union of Soviet Socialist Republics. One of these problems, and perhaps the most important one, is the Nagorno-Karabakh problem. Thousands of people died in the events that started in the Nagorno-Karabakh region in 1989 and continued until 1994, and Azerbaijani Turks were exiled from their places of residence by the Armenians. Today, 20 percent of Azerbaijani territory is occupied by Armenia. No solution has been reached in the international arena for Nagorno-Karabakh, which was occupied by the Armenians without any legal basis. Due to the inability to solve the aforementioned problem, conflicts that sometimes result in death still continue in the region. From time to time, statements and calls are made from the parties and the international public regarding the Nagorno-Karabakh conflict and these statements are turned into news by the media. The widespread use of the internet and internet journalism have made these news instantly spread around the world. Thus, it was possible to keep the issue on the agenda. n the study, published articles in the Nagorno-Karabakh conflict Turkey via the internet news sites and for the solution of the problem is dealt with and evaluated.

___

  • ASKER, A. (2017). The Advanced Stage of Russia-Armena Military Cooperation: The Military Force, Review of Armenian Studies, No. 35, (pp. 59-89).
  • ASKER, A. (2015). “Ermeni Meselesi” ve Kafkasya Gerçekleri, İçinde. Yüzüncü Yılında Ermeni Meselesi: “İddialar-Yalanlar-Gerçekler” (Editör. Hakan Boz), Algan yayıncılık, İstanbul, (ss. 446-482).
  • BAYAT, E. (2011). Foreign Policy of Russia and Turkey on Nagorno Karabakh Conflict. Tehran, “Andisheh No” Publication.
  • EYVAZLI, E. (2017). “Türk Basınında Dağlık Karabağ Sorunu: Milliyet, Hürriyet, Sabah Gazeteleri Örneği”, MUTAD, 2017; IV (1): 57-74 (ISSN 2148-6743); DOI: 10. 16985/MTAD. 130405
  • GÖKÇE, M. (2011) Yukarı Karabağ Sorunu ve Türkiye-Ermenistan İlişkileri Üzerine bir Değerlendirme. Turkish Studies- International Periodical For The Languages, terature and History of Turkish or Turkic. Volume 6/1 Winter 2011, p. 1139-1154, TURKEY
  • ISGENDERLİ, A. (2011). Realities of Azerbaijan 1917 1920. Xlibris Corporation.
  • İNCE, M. (2016). “Bolşevik Propagandasına Karşı Bir Uyarı Aracı: Bildiriş Gazetesi (1930-1931)”, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Ana Bilim Dalı, Doktora Tezi. İstanbul, (ss.1-173).
  • KURBANOV, E., (1996). "Azerbaycan’ın Güvenlik Kaygıları: Dağlık Karabağ Üzerinde Ermenistan’la Çatışma ve Diğer Ülke İçi Anlaşmazlıklar" Avrasya Etütleri, C. 3, S. 4.
  • ÖZKUL, O. ve VERMEZ, H. (2014). “Dağlık Karabağ Probleminin Tarihi ve Siyasi Nedenleri”, Yeni Türkiye, s.60
  • Özyılmaz, E. V., (2013). “Geçmişten Günümüze Dağlık Karabağ”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 15 /2, (ss.191-208).
  • Sarıahmetoğlu, N. (2011). “Karabağ”, İstanbul: IQ Yayıncılık
  • Swietochowski, T., (1998). “Müslüman Cemaatten Ulusal Kimliğe Rus Azerbaycan’ı 1905-1920”, (Çev.) Nuray Mert, İstanbul: Bağlam Yayınları.
  • Taşkıran, C. (1995). “Geçmişten Günümüze Karabağ Meselesi”, Ankara: Gn. Kur. Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı Yayınları, Genelkurmay Basım Evi.
  • Taşkıran, C., (1997). “Karabağ’da Son Durum”, Yeni Türkiye, C. 3, S. 16, Ankara.
  • Yalçınkaya, A., (2006). “Kafkasya’da Siyasi Gelişmeler”, Ankara: Lalezar Kitabevi.
  • Yılmaz, R. (2013) Kafkasya’da Çözülemeyen Kördüğüm: Dağlık Karabağ Sorunu. Çankırı Karatekin Üniversitesi Uluslararası Avrasya Strateji Dergisi 2(1): 71-90
  • YİĞİT, S. ve Gülbiten, G. (2018). Rusya’nın Güney Kafkas Dış Politikası: Dağlık Karabağ ve Hazar Denizi. Barış Araştırmaları ve Çatışma Çözümleri Dergisi, 5 (2), 1-30. DOI: 10.16954/yalovabaccd.374409