YEREL MEDYANIN ULUSAL MEDYAYA YANSIMASINDA YENİ MEDYANIN ROLÜ: GAZETE DAMGA ÖRNEĞİ

Yeni medya geleneksel medyanın çalışma yöntem ve tekniklerini değişime uğratmış, haber üretimi ve dağıtımı bağlamında yeni imkânlar sağlamıştır. Bu imkânlar geleneksel medyanın okurlarıyla / izleyicileriyle ilişkilerine ve medyanın gündem yaratma gücüne de etki etmiştir. Yerel medya ile ulusal medya arasındaki en geleneksel ayrım haber içeriği üretiminin coğrafyasıyla ilgidir. Bölgesiyle ilgili gelişmelere daha fazla yer veren yerel medyanın içeriğinin, ulusal medya gündeminde yer bulması, daha çok ulusal medya organının yurt haberler bölümünde ya da bölgesel ekler bölümünde gerçekleşebilen bir durumdur. Ancak yeni medya olanakları bu sürecin dinamiklerini değiştirerek yerel medyanın ulusal çapta okura erişme ve ulusal gündemde yer bulma şansını artırmıştır. İnternet yayıncılığı ve sosyal medya hesapları üzerinden sadece okur potansiyelini genişletmekle kalmamış ulusal medyanın dikkatini de daha fazla çekmiştir. Yani yerel medya ile ulusal medya arasındaki coğrafi temelli ayrımlar ve tanımlar geçerliliğini yavaş yavaş yitirmeye başlamış ve internetin ve ağ toplumunun sınırsız yapısı coğrafi sınırları da ortadan kaldırmıştır. Bu çalışmada yeni medya kuramı çerçevesinde yerel medyanın ulusal medyaya yansımasını Gazete Damga örneği üzerinden incelenmektedir. İstanbul’da 2005 yılında yayın hayatına başlamış olan Gazete Damga yayın serüveni içerisinde sık sık İstanbul ve Türkiye gündeminde yer bulan, atıf yapılan ve fikri takibi gerçekleştirilen haberlere imza atmıştır. Bu süreçte Gazete Damga’nın sadece basılı yayın imkânlarını değil yeni medya imkânlarını da etkin bir şekilde kullanması belirleyici olmuştur. Bir yerel gazetenin ulusal medyaya yansıyan içeriğinin türü, etkisi, yayılım derecesi ve yansıma şekli gelinen süreçte yerel medya ile ulusal medya etkileşimini tarif etmesi ve bunda yeni medyanın nasıl etkili olduğunu açıklaması bağlamında önem taşımaktadır. Çalışmada 2015-2019 arasında Gazete Damga’nın manşetleri taranmış ve bu manşetlerden ulusal çapta yayın yapan yazılı ve internet medyasına yansıyan haberler seçilmiş ve içerik analizine tabi tutulmuştur. Buna ek olarak 14 medya kuruluşu temsilcisiyle yarı yapılandırılmış görüşme sonucu elde edilen bulgular analiz edilmiştir.

THE ROLE OF NEW MEDIA IN TERMS OF LOCAL PRESS EXPOSURE TO NATIONAL PRESS: GAZETE DAMGA EXAMPLE

The new media has changed the ways of doing business and techniques of traditional media and provided new opportunities in the context of news production and distribution. These opportunities also affected the relationship between the traditional media and the readers/viewers and the power of the media to create an agenda. The most traditional difference between local media and national media is related to the geography of news content production. The content of the local media, which includes more relevant events in the region, more likely comes to the national media agenda in the local news section or regional appendices. However, the new media and its creation sought to change the dynamics of this process, increasing the chances of local media reaching out to readers on a national scale and finding a place on the national agenda. It has not only expanded its readership potential through internet publishing and social media accounts, but has also attracted more attention from the national media. In other words, geographically based distinctions and definitions between local media and national media are gradually losing their validity, and the unlimited structure of the Internet and network society has now eliminated geographical boundaries. In this study, the exposure of local media to national media within the framework of new media theory is examined through the example of Gazete Damga. Gazete Damga, which started its publishing life in Istanbul in 2005, has frequently appeared on the agenda of Istanbul and Turkey in its editorial adventure, has undertaken references and intellectual follow-up. In this process, the newspaper’s effective use of new media facilities, as well as print editing facilities, was the decisive factor. The type, impact, degree of propagation and way of exposure of the content of a content of the local newspaper reflected in the national media is important in the context of describing the interaction between local media and the national media in the process and explaining how new media is effective in this. The newspaper’s headlines between 2015 and 2019 were scanned and the nationally published articles and internet media reports were selected and subjected to content analysis in this research. In addition, findings from semi-structured interviews with 14 media representatives were analyzed.

___

  • Alankuş, S. (2003). BİA ve BİA Eğitim Çalışmaları Üzerine. içinde S. Alankuş. Yeni İletişim. İstanbul: IPS İletişim Vakfı Yayınları. Altun, A. (2008). Türkiye’de Medya Okuryazarlığı. İlköğretmen Eğitimci Dergisi, 16: 30-34.
  • Arslan, M. (2010). Ne Haber. Ankara: Gazeteciler Cemiyeti Yayınları.
  • Askeroğlu, E. D. ve Karakulakoğlu, S. E. (2019). “Geleneksel Medyadan Yeni Medyaya Geçiş Sürecinde Değişen Gazetecilik ‘Yurttaş Gazeteciliği’: Kuşaklar Üzerine Bir Araştırma”. Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 7(1): 508-536.
  • Atabek, Ü. (2003). Yeni İletişim Teknolojileri ve Yerel Medya İçin Olanaklar. içinde S. Alankuş, Yeni İletişim Teknolojileri ve Medya (ss. 55-84). İstanbul: IPS İletişim Vakfı Yayınları.
  • Başaran, F. ve Geray, H. (2005). İletişim Ağlarının Ekonomisi. Ankara: Siyasal Kitabevi.
  • Burke, P. ve Briggs, A. (2011). Medyanın Toplumsal Tarihi: Gutenberg’den İnternet’e. İstanbul: Kırmızı Yayınları.
  • Couldry, N. (2012). Media, Society, World: Social Theory and Digital Media Practice. Cambridge: Polity Press.
  • Çakır, H. (2007). Geleneksel Gazetecilik Karşısında İnternet Gazeteciliği. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1(22): 123-149.
  • Değirmencioğlu, G. (2011). Yerel Basında Yeni Medya Ve Sosyal Paylaşım Sitelerinin Kullanımı: Kocaeli’de Yayımlanan Yerel Gazetelerin İnternet Siteleri Üzerine Bir İnceleme. Online Academic Journal of Information Technology, 2(5): 20-31.
  • Duman, H. H. (2007). Osmanlı Döneminde Yerel Basın. içinde S. Gezgin, Türkiye’de Yerel Basın (ss. 77-88). İstanbul: İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Yayınları.
  • Gezgin, S. (2002). Geleneksel Basın ve İnternet Gazeteciliği. içinde S. Yedig ve H. Akman, İnternet Çağında Gazetecilik (ss. 29-36). İstanbul: Metis Yayınları.
  • Girgin, A. (2009). Türkiye’de Yerel Basın. İstanbul: Der Yayınları.
  • Gürcan, H. İ., ve Bayram, F. (2005). Yerel Haberlerin İnternet Ortamında Görünümleri- Denizli, Eskişehir Ve Erzurum Örnekleminde Bir Değerlendirme. Selçuk İletişim, 3(4): 53-62.
  • Kara, H. (2005). Bilgisayar/İnternet Teknolojisi ve Değişen Gazetecilik”, Yeni İletişim Teknolojileri ve Medya. İstanbul: IPS Vakfı Yayınları.
  • Karaduman, M. (2003). İnternet ve Gazetecilik. içinde S. Alankuş, Yeni İletişim Teknolojileri ve Medya (ss. 137-150). İstanbul: IPS İletişim Vakfı Yayınları.
  • Karaman, E. (2010). İnternet Gazeteciliği ve Yerel Medya: Muğla Örneği. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Koloğlu, O. (2013). Osmanlı’dan 21. Yüzyıla Basın Tarihi. İstanbul: Pozitif Yayınları.
  • Özçağlayan, M. (1998). Yeni İletişim Teknolojileri ve Değişim. İstanbul: Alfa Basım Yayım Dağıtım.
  • Pavlik, J. V. (2013). Yeni Medya ve Gazetecilik. (Çev. M. Demir ve B. Kalsın) Ankara: Phoenix Yayınevi.
  • Poe, M. T. (2015). İletişim Tarihi: Konuşmanın Evriminden İnternete Medya ve Toplum. (Çev. U. Y. Kaya) İstanbul: Islık Yayınları.
  • Soydan, K. M. (2012). Küreselleşme Sürecinde Medyanın Rolü. Uzmanlık Tezi. Ankara: Radyo ve Televizyon Üst Kurulu.
  • Şeker, M. (2007). Tekniği, İçeriği, Çalışan Profili, Haber Kaynakları, Ekonomi Politiği, Gücü ve Sorunlarıyla Yerel Gazeteler. Konya: Tablet Yayınları.
  • Tokgöz, O. (1994). Temel Gazetecilik (3. b.). Ankara: İmge Yayınları.
  • Törenli, N. (2005). Yeni Medya, Yeni İletişim Ortamı. Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.
  • URL-1: http://www.slideshare.net/yicit/sosyal-medya-ve-epazarlama-ile-likisi (Erişim Tarihi: 21.08 2019)
  • URL-2: http://inet-tr.org.tr/inetcont7/eposter/gurcan-batu.html (Erişim Tarihi: 21.08.2019)
  • URL-3: https://www.bik.gov.tr/yerel-gazeteler/ (Erişim Tarihi: 09.09.2020)
  • URL-4: http://www.poynter.org/content/content_view.a sp?id=4439 (Erişim Tarihi: 21.08.2019)
  • Tarakçı, A. Övür, A. (2020). Yerel Medyanın Ulusal Medyaya Yansımasında Yeni Medyanın Rolü: Gazete Damga Örneği. İletişim Çalışmaları Dergisi, 6(1): 93-132.