KADIN CİNAYETLERİNİN ALTERNATİF MEDYADAKİ ALGISI

Kadın Cinayetleri özellikle günümüzde alternatif medyada kendisine önemli bir yer edinmiş toplumsal bir problem niteliğindedir ve tüm haber mecralarında yer almaktadır. Sosyal medyada kendine farkındalık oluşturacak aynı zamanda yayılımını sağlayacak bir nitelik kazanmıştır. Ulaştığı kitle, kitlenin ürettiği içerikler, kitleye yönelik kampanyalar göz önünde bulundurulduğunda dijital medyanın günümüzde ne kadar etkili bi r mecra olduğunu gözlemlenmektedir. Bu bağlamda çalışma dijital medyanın ülkemizde kadın cinayetleri sorununun kamuoyuna taşınmasında etkinliğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu çerçevede dijital mecranın hem etkileneni hem de etkileyeni konumundaki kullanıcılarına yine dijital ortam üzerinden yapılan anket sorularının analizi yöntemi tercih edilmiştir. Anket yolu ile veriler toplanmış ve analiz edilmiştir. Bu araştırmada aktif sosyal medya kullanıcılarının kadın cinayetleri özelinde alternatif medyadaki tutumları, toplumsal figürlerin yaptıkları paylaşımların etkisi, geleneksel medya ile kıyaslandığında alternatif medyanın konu özelinde nerede durduğu ve kadın cinayetlerine yönelik yaptırımları bu kitlenin ne kadar caydırıcı bulduğu üzerine sorular yöneltilmiş ve veriler işlenerek çıkarımlar elde edilmeye çalışılmıştır.

PERCEPTION OF FEMICIDE IN ALTERNATIVE MEDIA

Especially today femicides have gained an important place in the alternative media, and qualifies as a social problem, and takes place in all news mediums. This social problem has gained a quality that will create self-awareness and spread it through social media tools. In this study, the questions of active social media users’ attitudes on femicides on the alternative media, the effect of the social figures’ sharings, where the alternative media stand in relation to the traditional media and the sanctions against femicides, and how detrimental this audience finds the sanctions for femicide were questioned and conclusions were drawn from the obtained data. It is observed how effective the digital media is as a medium considering the audience that it reaches today, the content produced by the audience, and the campaigns aimed at the audience. As a purpose and method in the context of reflection of digital media on the femicide problem, data were collected and analyzed from the users of this media through questionnaires.

___

  • Akmeşe, Z. ve Deniz, K. (2015). Kadına Yönelik Cinsiyetçi Söylemin İnternet Haber Portallarında Yer Alma Biçimleri. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 1(8): 311-326.
  • Aslantürk, G. ve Turgut, H. (2015). 8284 Vakası: Ekşi Sözlük’te Cinsiyetçi Kamusallığın Yeniden Üretilmesi. ilef Dergisi. 2(1): 45-76. Castells, M. (2007). Enformasyon Çağı: Ekonomi, Toplum ve Kültür. Bilgi Üniversitesi Yayınları. İstanbul.
  • Çelenk, S. (2010). “Kadınların Medyada Temsili ve Etik Sorunlar”, Televizyon Haberciliğinde Etik, Editörler: Çaplı ve Tuncel. Ankara.
  • Direk, Z. (2017). Cinsel Farkın İnşası. Metis Yayınları. İstanbul.
  • Dursun, Ç. (2010). Kadına Yönelik Şiddet Karşısında Haber Etiği. Fe Dergi, 2(1): 18-32.
  • Gül, S. ve Altındal, Y. (2015). Medyada Kadın Cinayeti Haberlerindeki Cinsiyetçi İzler: Radikal Gazetesi. Akdeniz İletişim Dergisi, 24: 168-188.
  • Güzel, M. (2006). Küreselleşme, İnternet ve Gençlik Kültürü, Küresel İletişim Dergisi, 1: 1-16.
  • Kan, D. (2012). Yeni Medya Aracı Bilgisayar Oyunlarında Toplumsal Cinsiyetin İnşası. The Turkish Online Journal of Design, Art and Communication- TOJDAC, 2(4): 52-60.
  • Özkan, S. (2018). Kadına Yönelik Şiddet ve Sosyal Medya Aktivizmi: Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Örneğinde İçerik Analizi. Yeni Düşünceler. 9: 57-69.
  • Vural, Z. (2015). Nefret Söylemi ve Yeni Medya. Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi. 2(1): 132-156.
  • Yegen, C. (2014). İnternet Haberciliğinde Kadın Cinayeti Haberlerinin Sunumu: Posta Gazetesi Örneği. TOJDAC Dergisi. 4(3): 15-28.
  • Url-1: https://twitter.com/suleicinadalet (Erişim Tarihi. 7 Haziran 2019)
  • Köse, S.B. Akyazı, E. (2020). Kadın Cinayetlerinin Alternatif Medyadaki Algısı. İletişim Çalışmaları Dergisi, 6(1): 47-64.