SURİYELİ GÖÇMENLERİN ANAAKIM MEDYADA TEMSİLİ

Medya düşünce ve kanaatlerimizi şekillendirmektedir. Haber, toplumsal gerçekliği söylem ve temsil yoluyla yeniden inşa etmekte ve algımızı yön vermektedir. Bu çalışmada, Suriyeli göçmenlerin Türkiye’deki anaakım medyada nasıl bir söylemle temsil edildiği incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda, anaakım medyada yer alan en yüksek tirajlı gazeteler Hürriyet Gazetesi, Sözcü Gazetesi, Posta Gazetesi ve Cumhuriyet Gazetesi seçilmiştir. Seçilen gazeteler 1 Ocak 2016 - 15 Temmuz 2017 zaman aralığında taranmıştır. Seçilen gazetelerin her birinden 5 adet örnek haber alınmıştır. Bu haberler eleştirel söylem analizi yöntemine göre analiz edilerek değerlendirilmiştir. Haberlerde Suriyeli göçmenlerle ilgili kullanılan söylem dikkate alınarak medyada nasıl temsil edildikleri ortaya konulmuştur. Bulunan bulgularla Türkiye’de anaakım medyada Suriyeli göçmenlerin temsilinin panoraması sunulmuştur.

THE REPRESENTATION OF THE SYRIAN IMMIGRANTS IN MAINSTREAM MEDIA

The media shapes our opinions and convictions. The news reconstructs social reality through discourse and representation. It is examined that how Syrian immigrants are represented in mainstream media in this study. For this purpose, newspapers which are Hürriyet, Sözcü, Posta and Cumhuriyet as the highest circulation are choosen in the mainstream media. Chosen newspapers are analysed between 1 January 2016 and 15 July 2017. It is selected five news from each of these newspapers and these news are evaluated according to discourse analysis. It is exhibited the news which are about Syrian immigrants in terms of considering discourse that is being used in the news. In the light of all evidence, the representation of Syrian immigrants has been presented in the mainstream media in Turkey.

___

  • Ateş, N. (2003). Söylem ve İdeoloji: Çok Alanlı Bir Yaklaşım Teun Van Dijk. Söylem ve İdeoloji: Mitoloji, Din, İdeoloji, (s.14-18) der. Barış Çoban ve Zeynep Özarslan. İstanbul: Su Yayınları.
  • Çınar, M. (2013). Habercilik ve Nefret Söylemi. Medya ve Nefret Söylemi: Kavramlar, Mecralar, Tartışmalar, (s. 137-155) Mahmut Çınar (ed.) İstanbul: Hrant Dink Vakfı Yayınları.
  • Durna T. ve Kubilay Ç. (2010). Söylem Kuramları ve Eleştirel Söylem Çözümlemeleri. Medyadan Söylemler, (s. 62-63) der. Tezcan Durna. İstanbul: Libra Yayıncılık.
  • Göregenli, M. (2013). Temel Kavramlar: Önyargılar, Özgü İnançlar ve Ayrımcılık. Medya ve Nefret Söylemi: Kavramlar, Mecralar, Tartışmalar, (s. 59-68) Mahmut Çınar (ed.). İstanbul: Hrant Dink Vakfı Yayınları.
  • İnal, A. (1996). Haberi Okumak. İstanbul: Temuçin Yayınları.
  • İnceoğlu, Y. ve Çomak, N. (2016). Teun A. Van Dijk. Metin Çözümlemeleri, (s. 19-36) der. Yasemin İnceoğlu ve Nebahat Çomak. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • İnceoğlu, Y. ve Sözeri, C. (2012). Nefret Suçlarında Medyanın Sorumluluğu: Ya sev ya terk et ya da… Nefret Söylemi ve/veya Nefret Suçları (s. 25) Yasemin İnceoğlu (ed.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Özer, Ö. (2011). Haber Söylem İdeoloji. Konya: Literatürk Yayınları.
  • Rigel, N. (2016). Umberto Eco’yla Metin Okuma, Metinde “Tutuklu Anlamı” Özgürleştirme Yöntemi. Metin Çözümlemeleri, (s.94) der. Yasemin İnceoğlu ve Nebahat Çomak. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • URL-1 http://www.nefretsoylemi.org/detay.asp?id=21&bolum=makale (Erişim Tarihi: 25.04.2019).