BLUETOOTH VE WİFİ KONTROLLÜ MOBİL ROBOT TASARIMI VE UYGULAMASI

Endüstri 4.0 ile hayatımıza girecek olan karanlık fabrikaların sosyal hayatımızı etkilemesi kaçınılmaz bir gerçektir. Bu durumun sonucu olarak günlük hayatımızda robotların vazgeçilmez bir yerinin olacağı göz ardı edilemez. Bu çalışmada konuyla ilgilenen herkesin kendisinin yapabileceği bir mobil robot uygulamasına yer verilerek robotların günlük hayatımızda kullanımının yaygınlaştırılması hedeflenmektedir. Kullanıcının isteğine göre wi-fi veya bluetooth ile kolay kontrol edilebilme imkânı sunulmuştur. Mobil robotumuzun gövdesi ise 3D yazıcı kullanılarak oluşturulmuştur. Mikrodenetleyici olarak NodeMCU kullanılmış ve eklenmiş olan mesafe sensörü ile aracın engellere çarpması önlenmiştir. Ayrıca eklenen sıcaklık, nem ve gaz sensörleri ile ortam verilerine uzaktan erişim sağlanmıştır. Gaz sensöründen okunan değerlerin nominal değerleri geçmesi durumunda kullanıcıya bildirim gönderilmesi sağlanmıştır.  Sensörlerden okunan bu değerler wi-fi modül aracılığıyla uzaktan erişilebilir hale getirilmiştir. Bu çalışma konu ile ilgilenen araştırmacıların kendi mobil robotlarını yapabilmelerine imkân sağlayan kapsamlı bir çalışma niteliğindedir. 

___

  • [1] R. Pahuja and N. Kumar, “Android Mobile Phone Controlled Bluetooth Robot Using 8051 Microcontroller,” vol. 2, no. 7, pp. 14–17, 2014.
  • [2] X. Lu, W. Liu, H. Wang, and Q. Sun, “Robot control design based on smartphone,” 2013 25th Chinese Control Decis. Conf., pp. 2820–2823, 2013.
  • [3] J. Nádvorník and P. Smutný, “Remote Control Robot Using Android Mobile Device,” pp. 373–378, 2014.
  • [4] “WatsonBot - An Arduino DIY Robot.” [Online]. Available: https://www.thingiverse.com/thing:739024. [Accessed: 10-Jul-2017].
  • [5] “MQTT.” [Online]. Available: http://mqtt.org/faq. [Accessed: 10-Jul-2017].
  • [6] “Arduino Bluetooth RC Car.” [Online]. Available: https://play.google.com/store/apps/details?id=braulio.calle.bluetoothRCcontroller&hl=tr. [Accessed: 10-Jul-2017].