FUZULİ VE ŞEYH GALİB’İN, MESNEVİLERİNDEKİ AŞK KAHRAMANLARI (MECNUN & AŞK) İLE MİZAÇ VE KİŞİLİK BAKIMINDAN ÖZDEŞLEŞMELERİ

Öz Kurguya dayalı bir eserin yazarının birikimi ve anlayışı çoğu zaman yazdı- ğı eserin dokusunu, akışını ve kahramanlarının tavır ve kişilini etkilediği gibi, bazen yazarın mizaç ve şahsiyeti eserin başkahramanıyla özdeşleşebilmektedir. Türk Edebiyatının 16. yüzyıldaki büyük şairlerinden Fuzuli ile onun Leyla vü Mecnun mesnevisindeki Mecnun arasında özdeşlik kurmak mümkündür. Yine Klasik Türk edebiyatının 18. yüzyıldaki büyük şairi Şeyh Galip ile onun meydana getirdiği Hüsn ü Aşk’ın erkek kahramanı olan Aşk arasında tavır ve şahsiyet bakımından benzerlik kurmak mümkündür. Fuzuli rindane bir tavrın ve ayrılık ve yokluğa razı olmuş bir kişiliğin sahibidir. Onun mesnevisindeki kahraman olan Mecnun da yaşadığı aşk macerasında kaderine razı olma yolunu seçmiştir. Şeyh Galib, mizacı ve sanat anlayışı bakımından iddialı ve zaman zaman gururlu bir şahsiyettir. Yazdığı hikâyedeki başkahraman olan Aşk da sevgilisine ulaşma yolunda aktif, kararlı ve cesaretli bir tavır göstermiştir.

___

için Allah’tan yardım istemiştir.25 için Allah’tan yardım istemiştir.2525

Ayan, Hüseyin, Fuzuli – Leyla vü Mecnun, Dergah Yay., İstanbul, 2005.

Okçu, Naci, Şeyh Galib, Kültür Bakanlığı Yay., Ankara, 1993, I, 3.

Okçu, Naci, Şeyh Galib, Kültür Bakanlığı Yay., Ankara, 1993, I, 3.

Okçu, Naci, Şeyh Galib, Kültür Bakanlığı Yay., Ankara, 1993, I, 3.

Gölpınarlı, Abdulbaki, Seçmeler ve Hüsn ü Aşk, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı Yay., İstanbul, 1976.

Ayan, Hüseyin, Fuzuli – Leyla vü Mecnun, Dergah Yay., İstanbul, 2005.

Gölpınarlı, Abdulbaki, Seçmeler ve Hüsn ü Aşk, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı Yay., Hacıeminoğlu, Necmettin, Fuzuli, Toker Yay., İstanbul, 1972.

İpekten, Haluk, Fuzuli, Atatürk Üniversitesi Yay., Ankara, 1973. -------------, Şeyh Galib, Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Yay., Erzu

Karahan, Abdulkadir, “Fuzuli”, DİA, İstanbul, 1996, XIII, 244.

İpekten, Haluk, Fuzuli, Atatürk Üniversitesi Yay., Ankara, 1973. rizm Bak. Yay., Ankara, 2010.

Köprülü, Fuad, “Fuzuli”, İA, İstanbul, 1977.

Levend, Agâh Sırrı, Leylâ ve Mecnûn Hikâyesi, Türk Tarih Kurumu Yay., Ankara, Zµrâ ki bu bir belâ-yı cândur Gerçi bilürem bu bir sitemdür Teklµfi munuñ πam üzre πamdur Ammâ niçe itmek olur ikrâh Bir vâ…ı¡adur ki düşdi nâ-gâh Ey «âme-i serkeş-i sebük-«µz Vakt’oldi ki olasen güher-rµz Men ¡âcizem ü bu emr müşkil İmdâd demidür olma πâfil (Onan, a.g.e., s. 48) (Onan, a.g.e., s. 48) KAYNAKÇA İstanbul, 1976.