Pazarlama Tekniklerinin Siyasal Hayata Yansımaları

Pazarlama yöntemlerinin son yıllarda geliştiği ve bireysel satış tekniklerinin daha çok ön plana çıktığı görülmektedir. Pazarlamada kullanılan halkla ilişkiler çalışmaları, pazarlama stratejilerinin gelişmesi, kişisel satış tekniklerinin uygulanması gibi süreçler her alanı olduğu gibi siyasal alanı etkilemektedir. Pazarlama teknikleri, siyaseti ve toplumdaki siyasal hayatı da şekillendirebilmektedir. Siyasal hayattaki değişim ve dönüşümler seçmen tercihlerine yansımakta ve seçmenler siyasi parti çalışmalarını ve adaylarını yakından takip edebilmektedir. Bu durumu, seçmenlerin sadece oy kullanmadığı, belirli periyotlarda siyasi parti ve seçtiği adayları takip ettiği yönünde açıklamak da mümkündür. Siyasi partiler son yıllarda özellikle halkla ilişkiler, sosyal medya ve tanıtım gibi alanlara daha çok ilgi göstermekte ve yeni birimler oluşturmaktadır. Pazarlamada kişisel satış tekniklerini etkin kullanarak öne çıkan ve amacına ulaşırken, siyasal alanda seçmen karşısına duygusal yönlerini öne çıkarmaktadır. Böylelikle kişisel özellikleri öne çıkan bir aday, mensubu olduğu siyasi partinin üzerinde bir toplumsal kabul ile seçmen karşısında olabilmektedir. Böylelikle siyasal pazarlama alanında güçlü bir adayın ticari pazarlamadaki birtakım tekniklere benzer bir süreç yaşadığını söyleyebilir ve bu iki farklı alanı ilişkilendirebiliriz. Ancak pazarlamada kullanılan teknik ve yöntemler siyasal alana olduğu gibi taşındığında farklı sonuçlar oluşturabilmektedir. Ortaya çıkan sonuçlar siyasetin ahlaki ve etik ilkelerini olumsuz etkileyebilmektedir. Bu durumda siyasette demokratik yollar ile oluşan, ahlaki niteliklere sahip tanıtım çalışmaları yapılabilir. Sonuçta bu çalışmaları pazarlama kavramı ile ilişkilendirmek zorunluluğu bulunmamaktadır.

Reflections of Marketing Techniques on Political Life

It is seen that marketing methods have developed in recent years and individual sales techniques have become more prominent. Processes such as public relations studies used in marketing, development of marketing strategies, application of personal sales techniques affect the political field as well as every field. Marketing techniques can shape politics and the political life in society. Changes and transformations in political life are reflected in voter preferences, and voters can closely follow political party works and candidates. It is also possible to explain this situation as voters do not only vote, but follow the political parties and elected candidates in certain periods. Political parties have been showing more interest in areas such as public relations, social media and publicity in recent years and establishing new units. While reaching the prominence and goal by using personal selling techniques effectively in marketing, it highlights the emotional aspects before the voters in the political field. Thus, a candidate whose personal characteristics are prominent can be against voters with a social acceptance above the political party he is a member of. Thus, we can say that a strong candidate in the field of political marketing has experienced a process similar to some techniques in commercial marketing and we can associate these two different areas. However, when the techniques and methods used in marketing are carried to the political sphere, they can produce different results. The resulting results can negatively affect the moral and ethical principles of politics. In this case, promotional activities with moral qualities that are formed by democratic means in politics can be done. As a result, there is no obligation to associate these studies with the concept of marketing.

___

  • Andrews, L. (1996). The Relationship of Political Marketing to Political Lobbying: An Examination of The Devonport Campaign for The Trident Refitting Contract, European Journal of Marketing, 30(10/11) pp. 68-91.
  • Bozkurt, İ. (2005). Bütünleşik Pazarlama İletişimi, Mediacat Kitapları, İstanbul.
  • Bozkurt, İ. (2004). İletişim Odaklı Pazarlama, Mediacat Kitapları, İstanbul.
  • Erarslan, S. O. (2007). Kişisel Satış Süreci, Bu Sürecin Sunumundaki Tekniklerin Karşılaştırılması ve Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi, Kocaeli.
  • Erdem, A. (2006). Tüketici Odaklı Pazarlama İletişimi, Nobel Yayınları, Ankara.
  • Eser, Z. (2007). Hizmetlerde Pazarlama İletişimi, Siyasal Kitabevi, Ankara.
  • Gegez, E. (1990). Pazarlamanın Gelişim Süreci ve Politik Pazarlama, Pazarlama Dünyası Dergisi, 4(19) s. 39- 40.
  • Harris, P. ve Lock, A. (1995). Machiavellian Marketing: The Development of Corporate Lobbying in the UK, Faculty of Management and Business, Manchester Metropolitan University.
  • Karaçor, S. (2012). Siyasal Katılım Açısından Siyasal Pazarlama ve Seçim Kampanyalarının Önemi, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, (25), s. 81-93.
  • Koç, E. (2007). Tüketici Davranışı ve Pazarlama Stratejileri; Global ve Yerel Yaklaşım, Seçkin Yayınları, Ankara.
  • Lipset S. M. (1964). Siyasi İnsan (Çev. Mete Tuncay), Türk Siyasi İlimler Derneği Yayınları, Ankara. Mucuk, İ. (1997). Pazarlama İlkeleri, 8. Basım, Türkmen Kitabevi, İstanbul.
  • Okay, H. (2007). İyi Satıcı Olmak, Mediacat Kitapları, İstanbul.
  • Okumuş, A. (2015). Pazarlama Anlayışında Siyasal Pazarlamanın Yeri ve Pazar Konumlarına Göre Siyasi Partilerin Stratejik Analizi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (17), s 157 – 172.
  • Peltekoğlu, F.B. (2009). Halkla İlişkiler Nedir, 6.Basım, Beta Yayınevi, İstanbul.
  • Polat C., Gürbüz E. Ve İnal M.E. (2004). Hedef Seçmen Siyasal Pazarlama Yaklaşımı, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.
  • Tack, A. (1996). Satışınızı Artırmada Tack Yöntemi (Çeviren: Erol Koç), Açılım Yayıncılık, İstanbul.
  • Tan, A. (2002). İlke ve Uygulamalarıyla Politik Pazarlama, Papatya Yayıncılık, İstanbul.
  • Topbaş, H. (2010). David Easton’un Siyasal Sistem Kuramı Bağlamında Siyasal Katılma: Erzurum Seçmeni Üzerine Bir Araştırma. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, 30, s. 81-111.
  • Tortop, N. (2006). Halkla İlişkilere Giriş, Yargı Yayınevi, Ankara.
  • Uslu, A. T. (2000). Kişisel Satış Teknikleri, Beta Yayınları, İstanbul.
  • Yamamoto, T. G. (2001). Satış ve Satış Gücü Yönetimi, Literatür Yayınları, İstanbul.
  • Yurdakul, N. B. (2006). Bütünleşik Pazarlama İletişimi Ölçümleme Süreci, Nobel Yayınları, Ankara.