GÜZEL SANATLAR LİSESİ PİYANO DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMINDAKİ TÜRK MÜZİĞİ ESERLERİNE YÖNELİK ÖĞRETMEN ve ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ

Bu araştırmanın amacı, Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölümü 9. Sınıf piyano öğretim programında kullanılan Türk Müziği eserlerine yönelik öğretmen ve öğrenci görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırma, Türkiye’nin farklı bölgelerinde bulunan Güzel Sanatlar Liselerinde görev yapan 90 piyano öğretmeni ve 750 öğrenciyle yürütülmüştür. Araştırmada, betimsel yöntem, veri toplama aracı olarak da anket kullanılmıştır. Elde edilen ve temel istatistiksel yöntemlerle açıklanan veriler sonucunda; 9.sınıf piyano öğretim programında yer alan Türk Müziği eserlerinin, öğrencilerin gelişim düzeyine uygun olmadığı, sayı olarak yeterli olmadığı, konserlerde az yer aldığı, piyano öğretmenleri tarafından az kullanıldığı, programda yer alan rast ve nihavend makamlarının çalınmasında, öğrencilerin kısmen zorluk çektiği belirlenmiştir. Bu sonuçlara yönelik olarak çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Anahtar Kelimeler:

Piyano, Türk, Müziği, Program

___

  • Bilgin, S. ve Şaktanlı, S. C. (2007). Okul Şarkılarının Müzik Öğretmeni Tarafından Piyano ile Eşliklenmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, 21, 130-133. Fenmen, M. (1991). Müzikçinin El Kitabı. Ankara: Müzik Ansiklopedisi Yayınları.
  • Güler, T. ve Bulut, F. (2015) Güzel Sanatlar Lisesi Piyano Ders Kitaplarında Türk Piyano Eserlerine Yer Verilme Durumu. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 4(3), 237-245.
  • Karahan, A.S. (2009) Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı Piyano Eğitimi Sürecinde Çağdaş Türk Müziği Dağarının Yeri ve Önemi, 8.Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu, 23-25 Eylül 2009, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun.
  • MEB (2006). Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Piyano Dersi Öğretim Programı. Ankara: Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı.
  • Pamir, L. (1984). Çağdaş Piyano Eğitimi. İstanbul: Beyaz Köşk Yayınları.
  • Sönmezöz, F. (2004) Müzik Öğretmeni Yetiştiren Kurumlarda Çağdaş Türk Piyano Eserlerinin Yeri ve Önemi, 1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik Öğretmeni Yetiştirme Sempozyumu, 7-10 Nisan 2004, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta.
  • Toptaş, B. ve Karataş, Y. (2016). Güzel Sanatlar Liselerinde Kullanılan 9. Sınıf Piyano Ders Kitabındaki Teknik Çalışma ve İlgili Piyano Eserleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. İnönü Üniversitesi Kültür ve Sanat Dergisi, 2 (1), 21-31.
  • Tufan, E. (2004). Geleneksel Makamlar Kullanılarak Yazılan Etütlerin Piyano Eğitimi Açısından Önemi. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 24(2), 65-77.
  • Uçan Ali (2005). Müzik Eğitimi Temel Kavram İlke ve Yaklaşımlar ve Türkiye’deki Durum, Ankara: Evrensel Müzikevi.
  • Yokuş, H. (2005). Ülkemizde Türk Halk Müziği Kaynaklı Piyano Eserlerinin Piyano Eğitiminde Uygulanabilirliğinin Değerlendirilmesi. Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi, Uludağ Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Yönetken, H.B. (2001). Okulda Çalgı Sorunu ve Çalgısal Müzik Etkinlikleri. Yay. Haz. Ahmet Say, Ankara: Müzik Ansiklopedisi Yayınları.