Okul Yönetici ve Sınıf Rehber Öğretmenlerinin Okullardaki Rehberlik Servisleri Hakkındaki Görüşleri: Van Örneği

Bu araştırmanın amacı okullarda görev yapan okul yönetici ve sınıf öğretmenlerinin okullardaki rehberlik servisleri hakkındaki görüşlerinin incelenmesidir. Araştırmada, veri toplama aracı olarak Korkmaz ve Tenhan tarafından geliştirilen KMO değeri.967 ve ?2=5158,584; p?.000 . Çıkan 28 sorulu “Okul Psikolojik Danışmanına İlişkin Algı Ölçeği” kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini, 2014–2015 eğitim-öğretim yılında Van belediye sınırları içerisindeki 79 ilkokul ve 80 ortaokul da görev yapan 2750 öğretmen ve yöneticilerden oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemini ise, kura ile seçilen 16 ilk ve ortaokulda görev yapan toplam 56 yönetici ve 202 öğretmen oluşturmaktadır. Veri analizi için SPSS istatistik programı kullanılmıştır.

The Opinions of School Administrators and Counselors about the Guidance Activities in Schools: The Case of Van

The aim of this study is investigating the opinions of school administrators and counselors about the guidance activities in schools. In this study, “the Perception Scale Related to the Physiological Counselor” has been employed, which was developed by Korkmaz and Tanhan 2010 consists of 0.967 KMO value and ?2=5158.584; p?.000 with 28 questions asked. The population of the study consists of 2750 teachers and administrators serving for 79 elementary and 80 secondary schools in the municipal boundaries of Van in the academic year of 2014-2015. The sample of the study consists of 56 admins and 202 teachers selected from 16 elementary and middle schools randomly. SPSS statistical software was used for data analysis.

___

  • Akbaş, S. & Çam, S. (2003). Okullarda Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetlerinin Yürütülmesinde Oluşturulan İşbirliğinin İncelen- mesi. VII. Ulusal Psikolojik Danışma ve Rehberlik Kongresi Bildiri Özetleri. 9-11 Temmuz, İnönü Üniversitesi, Cantekin Matbaası, Malatya, Ankara.
  • Aktepe, İ. (2008). Rehber Öğretmenlerin Yönetici ve Öğretmenlerden Mesle- ki Beklentileri. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Yeditepe Üni- versitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Balcı, A. (2009). Sosyal Bilimlerde Araştırma, Yöntem, Teknik ve İlkeler. Pegem A Yayınları, İkinci Baskı, Ankara.
  • Başaran, M. (2008). İlköğretim Okullarındaki Yönetici ve Sınıf Rehber Öğ- retmenlerinin Psikolojik Danışma ve Rehberlik Faaliyetlerinden Beklen- tileri. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Yeditepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Büyüköztürk, Ş. Çakmak, E. K. Akgün Ö. E. Karadeniz, Ş. Demirel, F. (2008). Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Pegem A Yayıncılık, Ankara.
  • Camadan, F. Sezgin, F. (2012) İlköğretim Okulu Müdürlerinin Okul Rehberlik Hizmetlerine İlişkin Görüşleri, Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 4 (38), 199-211.
  • Ceyhan, E. (2000). Mesleki Sorun Düzeyleri Farklı Okul Rehber Öğ- retmenlerinin Kişisel ve Sosyal Uyum Düzeylerinin incelenmesi, Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 13, 45-56.
  • Erkan, S. (2001). Okul Psikolojik Danışma ve Rehberlik Programlarının Hazırlanması. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.
  • Glossoff, H. L. ve Koprowicz, C. L. (1990). Children Achieving Poten- tial: An Introduction to Elementary School Counseling and Sta- te-Level Policies. American Association for Counseling and Develop- ment and National Conference of State Legislatures. Denver, CO (ERIC Document Reproduction Service No. ED330917
  • Hamamcı, Z. Murat, M. Çoban, A. (2004). Gaziantep’teki Okullarda Çalışan Psikolojik Danışmanların Mesleki Sorunlarının İncelen- mesi, XIII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı, İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Malatya.
  • Karasar, N. (1995). Araştırmalarda Rapor Hazırlama, 3A Araştırma Eği- tim Danışmanlık Ltd. Ankara.
  • Kepçeoğlu, M.(1984). Okullardaki Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulamaları, Üzerine Bir Değerlendirme, H.Ü. Edebiyat Fakültesi Dergisi, 2 (1), 26–30. Ankara.
  • Kızıl, D. (2007). Ortaöğretim kurumlarındaki rehber öğretmenlerin ve Sınıf Rehber Öğretmenlerin Sınıf İçi Rehberlik Etkinlikleri ile İlgili Görüşleri. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
  • Kuzgun, Y. (2009). Rehberlik ve Psikolojik Danışma, Nobel Yayın Dağı- tım, Onuncu baskı, Ankara.
  • Özdemir, E. (1991). Bazı Değişkenlerin Liselerdeki Öğrenci, Öğretmen, Danışman ve Yöneticilerin Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmet- lerinden Beklentilerinin Etkisi, Yayınlanmamış Doktora Tezi. Ha- cettepe Üniversitesi, Ankara.
  • Söker, V. (2007). İlköğretim Öğretmenlerinin Sınıf Yönetimi Konusunda Okullardaki Rehberlik Servisinden Beklentileri (Zonguldak Örneği). Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara
  • Şahin, H. (2010). Kişisel Rehberlik ve Psikolojik Danışma, A. Kaya (Ed.). Psikolojik Danışma ve Rehberlik (ss. 157-196). Anı Yayıncılık, Ankara.
  • Tuzcuoğlu, N. (1995). İlköğretimde Rehberlik Servisinden Beklentiler ve Rehberlik Servisinin Öğrenciler Üzerindeki Etkisi, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi, İstanbul.