Gazetelere Yansımaları ile İlk Akdeniz Oyunları ve Türkiye

Dünyada spor, ülkelerin tanıtımı ve uluslararası barışın korunmasında önemli bir araç olarak görülmektedir. İlk olarak 5-20 Ekim 1951 tarihleri arasında Mısır’da yapılan Akdeniz Oyunları da II.Dünya Savaşı sonrasında Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler arasında dostluğun pekişmesi, kültürel yakınlaşmanın tesisi ve barışın kurulması yolunda önemli bir adım olmuştur. II. Dünya Savaşı sonrasında yapılan 1948 Londra Olimpiyatları sırasında Mısır Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Muhammed Tahir Paşa tarafından ortaya atılan bölgesel olimpiyat yapma fikri Akdeniz Ülkelerinin olimpiyat temsilcileri tarafından desteklenmiş ve ilk Akdeniz Oyunlarının Mısır’da yapılması kararlaştırılmıştır. Araştırmada I. Akdeniz Oyunları süresince Cumhuriyet ve Milliyet gazetelerinde yer alan haber ve yorumlar taranmış ve elde edilen bulgular kronolojik olarak sunulmuştur.

The First Mediterranean Games and Turkey with Its Reflections on the Newspapers

The Mediterranean Games first of which was held in Egypt between 5-20 October 1951 was a considerable step in consolidating friendship, in forming cultural ties, and in building peace among countries which have a border on the Mediterranean, after the World War II. During the 1948 London Olympics, President of Egyptian National Olympics Committee Mohamed Taher Pasha’s idea of creating a regional olympics was supported by the representatives of the Olympics committees of Mediterranean countries and it was decided that the first Mediterranean Games be held in Egypt. The study reviewed the news and comments published in newspapers Cumhuriyet and Milliyet in the period of the first Mediterranean Games. The changes were given chronologically through citations from the news and comments.

___

  • Ana Britannica Genel Kültür Ansiklopedisi, İstanbul: Ana Yayıncılık, 1994.
  • Atabeyoğlu, Cem, Akdeniz Oyunları ve Türkiye, İstanbul: Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Yayınları, 2000.
  • Medina, F. Xavier, “The Mediterranean Games: Dialogue, International Politics and Socioeconomic Promotion”, Revista De Dialectologia y Tradiciones Populares, 61(2), 2006: 225-38.
  • Scanlon, Thomas, “Contesting Ancient Mediterranean Sport”, The Interna- tional Journal of the History of Sport 26(2), 2009: 149-60.
  • Cumhuriyet Gazetesi Arşivi, 1951.
  • Milliyet Gazetesi Arşivi, 1951.
  • http://www.mersin2013.org.tr/en/pages/oyunlar_tarihcesi.
  • http://www.mersin2013.org.tr/en/pages/oyunlar_tarihcesi.