Erzurum'dan Kırşehir'e Olan Göçlerin Kırşehir'in Sosyal ve Ekonomik Yaşamına Etkisi Üzerine Bir Araştırma

Kırsal göç ile ilgili bilgi ve bulgular, bir bölgenin ya da bir ülkenin ekonomisi ve sosyal yaşamını açıklaması bakımından oldukça önemlidir. Çünkü kırsal göç, sadece kırsal bölgelerdeki sorunları değil aynı zamanda kentsel bölgelerdeki sorunları ve toplumsal değişimi de yansıtması bakımından oldukça önemlidir. Bu noktadan hareket edilerek bu çalışmada, 1960’larda başlayan Erzurum kırsalından Kırşehir’e olan göçler, çeşitli yönleri ele ele alınmış ve bu göçlerin Kırşehir’in ekonomik ve sosyal yaşamına olan etkisinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, 240 olarak tespit edilen örnek sayısı üzerinden hareket edilerek anket uygulamaları yüz yüze olarak Kırşehir’de Erzurumluların yoğun olarak yaşadığı Bahçelievler semtinde gerçekleştirilmiştir. Elde dilen sonuçlar, uygun bir düzenleme ve değerlendirme sürecinden geçirilerek somut sonuçlara ulaşılması sağlanmıştır. Çalışmada, Erzurum’dan Kırşehir’e olan göçlerin genel olarak kırsal göç karakteri gösterdiği, kente katkı ve uyum konusunda da olumlu bir göç süreci olarak konunun değerlendirildiği sonucuna varılmıştır.

A Research on the Effects of Kırşehir on the Social and Economic Life of Migrations from Erzurum to Kırşehir

Information and findings of rural migration are very important in terms of explaining the economy and social life of a region or a country. This is because rural migration is important not only for problems in rural areas but also for reflecting problems in urban areas and social change. In this study, it is aimed to determine the effects of these migrations on the economic and social life of Kırşehir. The study was carried out in the Bahçelievler district of Kırşehir where Erzurum residents lived intensively. The results obtained are passed through an appropriate regulation and evaluation process to ensure that concrete results are achieved. In the study, it was concluded that migrations from Erzurum to Kırşehir generally showed rural migrants and that it was evaluated as a positive immigration process in terms of contribution to and integration with the city.

___

  • Ardahan, F, ‘Farklı türdeki kahvehanelere giden bireylerin gittikleri kahve türüne göre çeşitli psikososyal boyutlarda karşılaştırılmala- rı’, KSBD, İlkbahar 2016, 8: s.147-163.
  • Çetin, İ, ‘‘Yeni Gelişen Turistik Destinasyonlar ve Van’ı Ziyaret Eden İranlı Turistlerin Özellikleri.’’ Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (AE ÜSBED), 3.1, 2017, s.44-59.
  • Çiftçi, M, ‘’Türkiye’de iç göçte sosyal ağ kullanımı üzerindeki etken- ler.’’ , Sosyoekonomi, 2011- MI/11M106, s.105-124.
  • Ekici, F.Ş, ‘‘Türk aile yapısının değişim ve dönüşümü ve bu değişim ve dönüşüme etki eden unsurların değerlendirilmes.’’, The Journal of Academic Social Science Studies, Number 30: p. 209-224.
  • Güreşci, E, Kırsal Göç, Tarım ve Toplum Üzerine Köşede Kalan Yazılar, 2014, Semerci Yayınları 142s, İstanbul.
  • Güreşci, E. Kocaoğlu, M. Aktürk, O, ‘‘ Kırsaldan Kente Göç Eden Kişi- lerin Kentsel Yaşam Uyum Sürecinde Yerel Yönetimlerin Üstlen- diği Roller: Kırşehir Örneği Üzerine Bir Değerlendirme.’’, Tur- kish Migration Conference, 2016, 12-15 July, Viyana, Avusturya.
  • Güreşci, E. ‘‘Erzurum’dan Kırşehir’e Göçler Üzerine Bir Değerlendir- me’ Erzurum Sevdası, Erzurum Araştırmaları Dergisi, www.erzurumsevdasi.com., 01.07.2014.
  • Kocaman, S. ‘‘Kentsel alanlara göç eden kırsal nüfusun kentsel uyumu ve kentlileşme düzeyi üzerine uygulamalı bir araştırma: Ağrı ör- neği.’’, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 7(30), 2016, s. 335- 349.
  • Madenüs, M, ‘‘Değişen kırsal yaşam alışkanlıklarının hırsızlık suçuna etkisi.’’ Güvenlik Bilimleri Dergisi, 5.(2), 2016, s. 61-91.
  • Özden,S., Buğday, S.E. ‘‘Üretim faktörü olarak orman köylüsünün nüfus hareketleri: Kastamonu örneği.’’ Kastamonu Üni., Orman Fa- kültesi Dergisi 15(2), 2015, s. 231-240.
  • Sürmeli, İ, ‘‘Türkiye’de iç göçün değişim ve dönüşümü: kentten kıra yöneliş.’’ Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Gazi Akademi Genç Sosyal Bilimciler Sempozyumu, 2017, Özel Sayısı: 275- 286.
  • Sunata, U, ‘‘Tersine beyin göçünde sosyal ağların rolü: Türkiyeli mü- hendislerin Almanya’dan geriye göç deneyim ve algıları.’’, Türk Psikoloji Yayınları 17 (34), 2014: s. 85-96.
  • Yıldırım, S. ‘‘The impact of migrant-receiving states’ policies on crime rates and drug abuse among immigrants: the cases of Japan, Sweden, USA, and Turkey.’’ Mukaddime 2, 2012: s.87-116.