Su Ürünleri Havuzlarında Atık Yönetimi

Su ürünleri yetiştiricilik faaliyetleri sonucu oluşan atıklar organik ve inorganik kaynaklıdır. Su ürünleri yetiştiriciliğinde organik atığın başlıca kaynağı yem ve fekal atıklardır. Bu tip atıklar ekosisteme girdiklerinde kafes altında tabana çökerek sedimentte bir takım kimyasal ve biyokimyasal reaksiyonların meydana gelmesine neden olmaktadır. Su ürünleri yetiştiriciliğinin çevreye olan etkisi, yetiştiricilik tipine üretim kapasitesine ve yetiştiricilik yapılacak olan bölgenin özelliklerine bağlı olarak değişir. Bu makalenin amacı su ürünleri yetiştiriciliği yapılan havuzlarda katı atıkların kaynağının ve bileşiminin incelenmesi ve bu atıkların ortamdan uzaklaştırılmasına yönelik temel yöntemlerin değerlendirilmesidir. 

Waste Management in Aquaculture Ponds

The waste which is the result of aquaculture in the cages are originated from organic and inorganic materials. The main source of the organic waste in aquaculture is feed and fecal material. In case of waste enters into aquatic ecosystem, they deposite the sediment and lead to several chemical and biochemical reactions. The effect of aquaculture on the enviroment differs from aquaculture technique, production capacity, and to characteristics of the area. In aquacultural area feed and fecal material dissolve in water column and accumulates in sediment. The aim of this article is to review the sources of solid wastes in the aquaculture ponds and to assess the main methods used in waste management. 

___

  • Boyd, C.E., Tucker, C.S., 1995. Sustainability of channel cat sh farming. World Aquaculture, 26.45-53.
  • Boyd, C.E., Tucker, C,S., 2005. Pond Aquaculture Water Quality Management, 541-573.
  • Cho, C.Y., Bureau, D.P., 2001. A review of diet formulation strategies and feeding systems to reduce excretory and feed wastes in aquaculture. Aquaculture Research, (32) 349-360.
  • Miller, D., Semmens, K., 2002. Waste management in aquaculture. Aquaculture Information Series, Publication AQ02-1, pp. 1-10.
  • Munsiri, P., Boyd, C.E., and Hajek, B.J., 1995. Physical and chemical characteristics of bottom soil pro les in ponds at Auburn, Alabama, and a proposed method for describing pond soil horizons. Journal of World Aquaculture Society, 26:346-377.
  • Tekinay, A.A., Öztürk, Ş., Güroy, D., Çevik, N., Yurdabak, F., Güroy, B.K., Özdemir, N., 2006. Göllerde yapılan balık yetiştiriciliğinin çevresel etkileri. I. Balıklandırma ve Rezervuar Yönetimi Sempozyumu, 329-336 Antalya.
Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 2146-0574
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

Trend and frequency analyses of rainfall in North west geopolitical zone of Nigeria

Isaiah Adesola OKE, Abubakar ISMAİL

Parazit Çiçekli Bitkilerin Gelişimi ve Hayat Tipleri

Burak SÜRMEN, Hamdi Güray KUTBAY, Hakan YILMAZ

İnönü Üniversitesi Biyoloji ve Gıda Mühendisliği Bölümü Öğrencilerinde Genetiği Değiştirilmiş Organizma Bilinci ve Bilgi Düzeyi

Zehra Tuğba ABACI, Zehra Tuğba ABACI

Yüksek Organik Madde İçeren Endüstriyel Bir Atıksuyun Fenton Prosesi ile Arıtılabilirliğinin Araştırılması

Gökçe Didar DEĞERMENCİ, Yalçın Kemal BAYHAN, Nejdet DEĞERMENCİ

Technical and economic comparison of conventional, modify conventional and electrochemical coagulation processes

Isaiah Adesola OKE

Geleneksel, Düzenlenmiş Geleneksel ve Elektrokimyasal Koagülasyon Yöntemlerinin Ekonomik ve Teknik Açıdan Karşılaştırılması

Isaiah Adesola OKE

Türkiye’de Hava Ulaşım Talebinin Arıma Modelleri ile Tahmin Edilmesi

Ahmet TORTUM, Oğuzhan GÖZCÜ, Muhammed Yasin ÇODUR

Su Ürünleri Havuzlarında Atık Yönetimi

Seda KARAKOCA, Akasya TOPÇU

Farklı Fotoperiyot Şartlarında in vitro Olarak Yetiştirilen Patates (Solanum tuberosum L) Eksplantlarına Bitki Büyüme Düzenleyicilerinin Etkileri

Ahmet Metin KUMLAY, Neşet ARSLAN, Canan KAYA

Nijerya’nın Kuzeybatı Jeopolitik Bölgesine Düşen Yağış Miktarlarının Eğilim ve Frekans Analizi

Abubakar Ismail, Isaiah Adesola OKE