ADALET ALGISININ SOSYAL MEDYA ARACILIĞIYLA PAYLAŞILMASI: VODAFONE #BENVARIM ÖRNEĞİ

Sosyal medya, geçtiğimiz on yılda insanları etkisi altına alan bir olgudur. Sosyal medya kullanıcılarının içerik oluşturmasına ve onların oluşturdukları bu içerikleri paylaşabilmelerine izin veren aynı zamanda çok yönlü iletişimi kolaylaştıran web 2.0 teknolojisine dayanan bir yapıdır. Sosyal medya bu iletişimi sohbet odaları, bloglar, web siteleri, sosyal medya platformları, video siteleri, sosyal ağ siteleri, e posta, görüntülü sohbet vb. gibi araçlar aracılığıyla sağlamakta ve kullanıcılarının oluşturduğu içerikleri paylaşımına izin vererek kısa zamanda kişiler, gruplar, kuruluşlar ve hükümetler gibi geniş bir alanda bu paylaşımlar yayılmasına izin vermektedir. Bu yayılma doğrultusunda gerçekleşen çift yönlü iletişimden adalet kavramını da etkilenmektedir. İnsanlar haksızlığa uğradıkları zaman için çeşitli kampanyalarla ya da çeşitli kurumların kurumsal iletişim kampanyalarıyla seslerini duyurabilmektedirler. Bu bağlamda Vodafone’nun 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde kadına yönelik şiddetle mücadelede farkındalığı artırmak için sosyal medyada oluşturulduğu #BenVarım kurumsal iletişim kampanyası ele alınmıştır. Çalışma nitel bir araştırmadır. Araştırmanın evreni Vodafone’nun #BenVarım kampanyasına yönelik hazırladığı sosyal medya tasarımlarıdır. Bunlar gönderi ve hikaye şeklinde paylaşılan çalışmalardır. Hedef kitle ile Instagram’ın özellikleri kullanarak etkileşim sağlanmaktadır. Eylem araştırması yöntemi ile Vodafone’nun paylaşımları ve bu doğrultudaki örnek paylaşımlar incelenerek bir sonuca ulaşılmaya çalışılmıştır.

SHARING THE CONCEPT OF JUSTICE THROUGH THE SOCIAL MEDIA: THE EXAMPLE OF VODAFONE #BENDEVARIM

Social media is a phenomenon that has brought people under the influence of the past decade. It is a structure based on web 2.0 technology that allows social media users to create content and share these content they create, while also facilitating versatile communication. Social media has this communication in chat rooms, blogs, websites, social media platforms, video sites, social networking sites, e mail, video chat etc. It provides through tools such as and allows it to share content created by its users, allowing these shares to spread in a wide area such as individuals, groups, organizations and governments. The concept of justice is also influenced by the bilateral communication that takes place in line with this spread. People can make their voices heard by various campaigns or corporate communication campaigns of various institutions when they are wrong. In this context, Vodafone's # BenVarım corporate communication campaign was created on social media to raise awareness in the fight against violence against women on November 25, International Day Against Violence Against Women. The study is a qualitative research. The universe of the research is the social media designs prepared by Vodafone for the #BenVarım campaign. These are works shared in the form of posts and stories. Interaction is provided with the target audience using the features of Instagram. With the action research method, Vodafone's shares and sample shares in this direction were examined and a result was tried to be reached.

___

  • Adalet Boşluğunun Ölçülmesi. (2021, Ağustos 3). World Justice Project. https://worldjusticeproject.org/our-work/research-and-data/access-justice/measuring-justice-gap
  • Akar, H. (2009). Yeni iletişim teknolojileri ve bu teknolojilerin halkla ilişkiler çalışmalarında kullanılması. Erciyes İletişim Dergisi, 1(3), 98.
  • Arslaner, H., Şekerci, D. (2014). Türkiye’de adalet hizmetlerinin niteliği ve bu hizmetlerin bütçe üzerindeki yükü. Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1(1), 35.
  • Becer, E. (2015). İletişim ve grafik tasarım. Dost Kitabevi Yayınları.
  • Can, M. (2018). Çocuklarda adalet kavramının şiddet ve çocuk hakları üzerinden değerlendirilmesi. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Akademik Dergisi, 1, 163-179.
  • Digital 2022: Turkey. (2022, Ekim 24). Datareportal. https://datareportal.com/reports/digital2022-turkey?rq=turkey
  • Dijital Dönüşüm. (2021, Ağustos 4). We Are Social. https://wearesocial.com/blog/2013/03/nielsens-mobile-consumer-report
  • Dilber, F. (2014). Kitle iletişim araçları ve suç olgusu. KMÜ Sosyal ve Ekonomı̇k Araştırmalar Dergı̇si, 16 (Özel Sayı 1), 60-66.
  • Eren, V., Aydın, A. (2014). Sosyal medyanın kamuoyu oluşturmadaki rolü ve muhtemel riskler, KMÜ Sosyal ve Ekonomı̇k Araştırmalar Dergı̇si, 16 (Özel Sayı 1), 197-205.
  • Ezer, F., Çelik, S. (2015). Türkiye’de adalet eğitimi ve Adalet Meslek Yüksekokulları öğretim programlarının değerlendirilmesi. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(31), 272-278.
  • Instagram Hikâyeler Kadına Şiddete Dur Demek için Karardı. (2022, Ekim 24). Bigumigu. https://bigumigu.com/haber/instagram-hikayeler-kadina-siddete-dur-demek-icin-karardi/
  • Kıvanç, T. (2019). Sosyal medya bağımlılığının sonuçları. Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 2(1), 95.
  • Öztürk, Ş. (2015). Sosyal medyada etik sorunlar. Selçuk İletişim Dergisi, 9(1), 289-295.
  • Sarıoğlu, B.E. (2020). Sosyal medyada adalet kavramı: Kadına ve çocuğa yönelik şiddetin sosyal medyadaki yansımaları. Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi, 1(45), 293-297.
  • Süllü Durul, S., (2020). İletişim nedir? İletişimin işleyişi, boyutları ve özellikleri. E. Yüksel (Edt.). Bütün Yönleriyle Sağlık İletişimi: Kuram, Uygulama ve Tartışmalar (s.11-31), Literatürk Academia.
  • Şiddete karşı #BenVarım. (2022, Ekim 24). Marketing Türkiye. https://www.marketingturkiye.com.tr/kampanyalar/siddete-karsi-benvarim/
  • Temizel, H. (2008). Kamuoyu kuramları ve kamuoyu oluşumunda kitle iletişim araçları. SÜ İİBF Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 8(15), 126-146.
  • Toplu, M. (2018). Kamu politikalarının oluşumu ve uygulanmasında medya/sosyal medyanın rolü. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, 46, 355-362.
  • Töremen, F., Tan, Ç.(2010). Eğitim örgütlerinde adalet: Kavramsal bir çözümleme. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, (14), 58-70.
  • Vodafone Türkiye [@vodafonetr]. (2022, Ekim 24). Hiçbir kadın gördüğü şiddeti maskelemesin diye şiddet karşısında [Video]. Instagram.
  • https://www.instagram.com/p/CIAXxymnLLx/?igshid=YmMyMTA2M2Y%3D Vodafone'dan Şiddete Karşı 'Ben Varım' Kampanyası. (2022a). NTV. https://www.ntv.com.tr/turkiye/vodafonedan-siddete-karsi-ben-varim-kampanyasi,9jvlltt__k- _nNMJ5A9Txg
  • Vodafone'dan Kırmızı Işık Uygulamasıyla Kadına Şiddete Karşı #Benvarım. (2022b). Hürriyet. https://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/vodafonedan-kirmizi-isik-uygulamasiylakadina-siddete-karsi-benvarim-41566474
  • Vodafone’dan “Şiddete karşı #BenVarım” kampanyası. (2022c). AA Şirket Haberleri. https://www.aa.com.tr/tr/sirkethaberleri/bilisim/vodafone-dan-siddete-karsi-benvarim-kampanyasi-/658354
  • Yıldız, F., Dursun, O. (2020). Kamu adaletinin büyük veri aracılığı ile inşası: Şule Çet davası üzerine bir Twitter analizi. Connectist: Istanbul University Journal of Communication Sciences, 58, 291-328.