SÜLEYMAN NAZİF EFENDİ VE "EŞ'AR VE MÜNŞEAT"I

Süleyman Nazif Efendi, 19. yüzyıl şair ve nasirlerindendir. Klasik edebiyatımızın geleneksel sanat anlayışına uygun olarak şiirler ve nesirler yazmıştır. Bu makalemiz, Süleyman Nazif Efendi’nin hayatı, edebî şahsiyeti ve tespit ettiğimiz tek eseri olan Eş’âr ve Münşeat’ının tanıtımını kapsamaktadır. Bu bağlamda çalışmamız üç ana bölüme ayrılmıştır. İlk bölümde Süleyman Nazif Efendi’nin hayatı hakkında bilgi verilmiş, ikinci bölümde edebî şahsiyeti elimizdeki tek eserinden hareketle değerlendirilmiş, son bölümde ise Eş’âr ve Münşeat, şekil ve muhteva yönleri ile iki alt başlıkta tanıtılmıştır. Bu makale ile Süleyman Nazif Efendi ve tespit edebildiğimiz tek eseri olan Eş’âr ve Münşeat’ının tanıtılması amaçlanmıştır.

SÜLEYMAN NAZİF EFENDİ VE "EŞ'AR VE MÜNŞEAT"I

Süleyman Nazif Efendi is one of the poets and prosers in the 19th century. He wrote poems and proses compatible with traditional artistic sytle of our classical literature. The article we wrote consists of Süleyman Nazif Efendi’s life, his literal character and the definition of his only book we detected “Eş’âr ve Münşeât”. In this case our thesis leads to three main sections. In the first section, the life of Süleyman Nazif Efendi has been presented. In the second section, his literal character which is based on his only book we have has been evaluated. In the last section, “Eş’âr ve Münşeât” has been presented in two subtitles as formation and content. In that article it is aimed to introduce Süleyman Nazif Efendi and his only work that we could have detected “Eş’ar ve Münşeât”.

___

Akün, Ömer Faruk. (2013), Divan Edebiyatı, İsam Yayınları, İstanbul. Ali Emîrî Efendi. (2003), Esâmî-i Şu‘arâ-yı Âmid (haz. Galip Güner ve Nurhan Güner), Anıl Matbaası, Ankara.

Araz, İdris. (2020), Süleyman Nazif Efendi’nin Eş’âr ve Münşeât’ı, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Malatya.

Çaldak, Süleyman. (2017), “Türkçe Metin Neşirlerinde Arapça İbarelerin Aktarımına Dair” Metin Neşri: Problemler, Tespitler, Öneriler (haz. Hatice Aynur-Müjgân Çakır-Hanife Koncu-Ali Emre Özyıldırım), Klasik Yayınları, İstanbul.

Devellioğlu, Ferit. (1993), Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Lûgat, Ak Yayınları, Ankara. Dilçin, Cem. (2000), Türk Şiir Bilgisi, Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara.

Dilçin, Cem. (2018), Yeni Tarama Sözlüğü, Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara. Fatin. (2017), Fatin Tezkiresi, (haz. Ömer Çiftçi), Kültür Bakanlığı Yayınları ( ekitap), Ankara.

İnal, İbnülemin Mahmud Kemal. (1970), Son Asır Türk Şairleri, C VI, Milli Eğitim Basımevi, İstanbul.

İpekten, Haluk. (1994), Eski Türk Edebiyatı Nazım Şekilleri ve Aruz, Dergâh Yayınları, İstanbul.

Kanar, Mehmet. (2015), Farsça-Türkçe Sözlük, Say Yayınları, İstanbul.

Levend, Agâh Sırrı. (2017), Divan Edebiyatı, Dergâh Yayınları, İstanbul.

Tuman, Mehmet Naili (2001), Tuhfe-i Naili: Divan Şairlerinin Muhtasar Biyografileri(haz. Cemal Kurnaz ve Mustafa Tatcı) Bizim Büro Yayınları, Ankara.

Mehmet Süreyya (1996), Sicill-i Osmanî Yahud Tezkire-i Meşâhir-i Osmaniyye (C IV), Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul.

Pala, İskender. (1989), Divan Şiiri Sözlüğü, Akçağ Yayınları, Ankara.

Tarih Çevirme Kılavuzu, www.ttk.gov.tr.

Yekbaş, Hakan (e-makale), “Süleyman Nazif Efendi”, Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü (TEİS), http://www.turkedebiyatiisimlersozlugu.com.tr. (Erişim Tarihi: 16.01.2021).

Ünver, İsmail. (1993), “Çevriyazıda Yazım Birliği Üzerine Öneriler”, Türkoloji Dergisi, C XI, S 1, s. 51-89.