NAZIM HİKMET RAN’IN MAKİNALAŞMAK ADLI ŞİİRİNİN SOSYOLOJİK AÇIDAN İNCELENMESİ

Eserlerin doğru anlaşılması için yazarın kendi ruh dünyası ve içinde bulunduğu toplumla olan ilişkisi irdelenmelidir. Anlaşılmak için eserlerini kaleme alan yazarlar kendi düşünceleri ile içinde bulundukları toplumsal yapı arasında bir bağ kurar. İncelenen Makinalaşmak adlı şiir Nazım Hikmet’in fütürist bir yaklaşımla kaleme aldığı bir eserdir. Toplumun sanayileşme anlamında aldığı yolu ifade eden makineleşmek eylemi etrafında şekillenen şiirde, toplumsal fikir bireysel anlamda aktarılmıştır. Toplumsal refahın ve huzurun sağlanabilmesi için teknolojik imkanların geliştirilmesi ve ekonomi, sanayi alanlarında yenilikler gereklidir. Toplumun mutluluğu ise aynı zamanda bireyin mutluluğu demektir. Sanayileşmeyi bireysel ve toplumsal problemlerin çözümünde önemli bir etken olarak gören Nazım Hikmet, Makinalaşmak şiirini kaleme almıştır. Nazım Hikmet’in bu şiiri fütürizm etkisi ile yazılmıştır. Bilim ve teknolojideki ilerlemelerin yeniliği ve kalkınmayı beraberinde getirdiği görüşünde olan fütüristler icat, teknoloji, makine ve onların işlevselliğine büyük bir hayranlıkla yaklaşmışlardır. Bu ilişki göz önüne alındığında ise sosyolojik açıdan bir değerlendirme şiiri anlamlandırma noktasında önemli bir inceleme olarak görülmektedir.

Sociological Analysis of Nazım Hikmet Ran's Poetry "Makinalaşmak"

In order to understand the works correctly, the author's relationship with his own spirit world and the society he lives in should be examined. Writers who write their works in order to be understood establish a link between their own thoughts and the social structure they are in. The poem named Makinalaşmak is a work written by the Nazım Hikmet with a futuristic approach. In the poem, which is shaped around the action of mechanization, which expresses the path taken by the society in terms of industrialization, the social idea is conveyed individually. In order to ensure social welfare and peace, it is necessary to develop technological opportunities and innovations in the fields of economy and industry. The happiness of the society also means the happiness of the individual. Nazım Hikmet, who sees industrialization as an important factor in solving individual and social problems, wrote the poem Makinalaşmak. This poem of Nazım Hikmet was written with the effect of futurism. Futurists, who are of the opinion that advances in science and technology bring innovation and development, approached invention, technology, machinery and their functionality with great admiration. Considering this relationship, a sociological evaluation is seen as an important examination in terms of making sense of the poem.

___

  • Akkanat, Hulusi. (2015), “Makinalaşmak İstiyorum!”, Düşün-ü-yorum Dergisi, 63: 50-53. Cuma, Ahmet. (2009), “Edebiyat Sosyolojisi ve Karşılaştırmalı Edebiyat Bilimi Sanat ve Bilimin Sınır Ötesi Etkileşimi”, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 22: 81-94.