HÂCE MUHAMMED LUTFÎ HAZRETLERİ’NİN (ALVARLI EFE) ŞİİRLERİNİN YENİ BİR NÜSHASI ÜZERİNE -II- HULÂSATÜ’L-HAKÂYIK’TA YER ALMAYAN ŞİİRLER

Çalışmamızda Alvarlı Efe nâmıyla da bilinen Hâce Muhammed Lutfî’nin müritlerinden Pehlül Çiftçi’nin yazmış olduğu, şiir mecmuası olarak da nitelendirebileceğimiz, defterlerde yer alan ve Alvarlı Efe’nin şiirlerinin yer aldığı Hulâsatü’l-Hakâyık adlı eserinde bulunmayan on dört şiiri ve kamuoyu tarafından da bilinen lâkin mezkûr eserde farklı bir varyantı bulunan “Cân bula cânânını” dizesi ile başlayan şiir konu edilmiştir. Çalışmamızın giriş kısmında metni kurarken dikkat edilen hususlara dair bilgiler verilmiş, akabinde ilgili şiirler çevriyazı yoluyla günümüz harflerine aktarılmıştır. Son kısımda ise on beş şiirin elyazması defterlerdeki dijital görselleri eklenmiştir.

___

  • Güler, Muhammed İkbâl. (2017), “Hâce Muhammed Lutfî Hazretleri’nin (Alvarlı Efe) Şiirlerinin Yeni Bir Nüshası Üzerine -I-”. International Journal of Languages’ Education and Teaching, C 5, S 4, s. 671-686.
  • Hâce Muhammed Lutfî. (2011), Hulâsatü’l-Hakâyık ve Mektûbât-ı Hâce Muhammed Lutfî, haz. Hüseyin Kutlu vd., Damla Yayınevi, İstanbul.
  • Köksal, Mehmet Fatih. (2009), “Metin Neşrinde Vezinle İlgili Problemler, Bazı Tespit ve Teklifler”, Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi, C 3, S 3, s. 63-86.