İDEAL GENÇLİK YOLUNDA MEHMET KAPLAN’DAN ORHAN OKAY’A MEKTUPLAR

Orhan Okay, yeni Türk edebiyatı alanında Fuad Köprülü, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Mehmet Kaplan ekolünün son temsilcileri arasında bulunmaktadır. Yeni Türk edebiyatı alanında yaptığı çalışmalarıyla ve yetiştirdiği çok sayıda öğrencileriyle tanınmaktadır. Okay, Aynı zamanda Mehmet Kaplan’ın asistanı ve ilk doktora öğrencisidir. Okay’ın bilgi, birikim ve tecrübesinde hiç şüphesiz Mehmet Kaplan’ın önemli etkisi olmuştur. Aynı şekilde sürekli soran, araştıran ve düşünen Okay’ın da hocasının bilgi, birikim ve tecrübesine katkı sağladığını göz ardı etmemek gerekir. Onun Orhan Okay’a hitaben kaleme aldığı mektuplar bu gerçeği açıkça göstermektedir. Aralıklarla da olsa otuz yıla yakın devam eden mektuplaşmalar her iki hoca arasındaki duygusal bağı göstermesi açısından önemlidir. Mektuplardan anlaşıldığına göre Kaplan, hayalini kurduğu gelecek Türkiye’si için Orhan Okay’ı bir rol model olarak görmektedir. Bu sebeple ona sürekli öğütler vermekte; ilgi ve heyecanını canlı tutmaya çalışmaktadır. Orhan Okay’ın şahsında kaleme alınan mektuplarda gençlerin kişisel gelişimlerine katkı sağlayacak çok önemli mesajlar bulunmaktadır. Estetik bir üslupla kaleme alınan mektuplar, aynı zamanda edebî bir değer taşımaktadırlar. Bu çalışmanın temel amacı Mehmet Kaplan’ın bakış açısıyla Orhan Okay’ı tanımaktır. Akademik camiada çalışma disiplini ve prensipleriyle tanınan Mehmet Kaplan’ın bu noktadaki değerlendirmeleri önemlidir.

___

  • Büyükkavas Kuran, Şeyma. (2009), “Mehmet Kaplan’ın Kaynakları”, Turkish Studies, 4 /1, s. 245-262.
  • Çeri, Bahriye. (2006), “Türkiye Üniversitelerinde Yeni Türk Edebiyatı Alanında Yapılmış Yüksek Lisans ve Doktora Tezlerinin Konularına Göre Sınıflandırılmış Bibliyografyası”, Türkiye Araştırmaları, Literatür Dergisi, 4/7, s. 603-704.
  • İnci, Enginün. (2001), “Yıllar Sonra Mehmet Kaplan’ı Hatırlarken”, Türkiyat Mecmuası, C 21, s. 452-455.
  • Kaplan, Mehmet. (1976), Büyük Türkiye Rüyası, Dergâh Yayınları, Ankara.
  • Kaplan, Mehmet. (e-kitap), Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Mektupları, https://core.ac.uk/download/pdf/80960952.pdf
  • Okay, Orhan. (2006), “Bir Edebiyat Disiplini Kurucusu: Mehmet Kaplan”, Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi, C 4, S 8, s. 497-506.
  • Okay, Orhan. (2015), Mehmet Kaplan’dan Hatıralar Mektuplar, Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları. İstanbul.
  • Okay, Orhan. (2016), Anadolu’dan Hatıralarla Nurettin Topçu’nun Mektupları, Cümle Yayınları, İstanbul.
  • Okay, Orhan. (2001), Silik Fotoğraflar, Ötüken Yayınları, İstanbul.
  • Uçman, Abdullah. (2018), “Hocaların Hocası Orhan Okay Üzerine”, TYB Akademik Dil ve Edebiyat ve Sosyal Bilimler Dergisi, 22./ 22, s. 2146-1756.
  • Uçman, Abdullah. (2011), “Hâtıralar Arasında Mehmet Kaplan,” Türkiyat Mecmuası, C 21, s. 457-465.