ESÂSÎ MECMÛ‘ASI’NIN KAYNAKLIK ETTİĞİ BAZI BİLİNMEYEN ŞÂİR VE ŞİİRLER

Şiir ve güfte mecmuaları Klasik Türk edebiyatının temel kaynaklarındandır. Sağlığında divan tertip edemeyen şairlerin şiirlerine şiir mecmualarında rastlandığı gibi divan sahibi şairlerin şiirleri de bu mecmualar içerisinde yer almaktadır. Şiir mecmuaları daha önce tesadüf edilmeyen şiirler ve şairleri de barındırmaları yönüyle oldukça ilgi çekici kaynaklardır.  Bu çalışmada Diyanet İşleri Başkanlığı Kütüphanesi’nde Numara 004998’de kayıtlı bulunan Esâsî Dîvânı’nın sonunda 81b-95b varakları arasında yer alan 29 şiirin transkripsiyonlu metni hazırlanmış ve şiirlerin Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi (MESTAP)’ne göre tasnifi yapılmıştır. Yer yer şiir mecmuası yer yer güfte mecmuası özellikleri gösteren Esâsî Mecmû‘ası’nda Yûnus, Eşrefoğlu Rûmî gibi bilindik şairlerin şiirlerinin yanı sıra Halîme gibi kaynaklarda ismine rastlanmayan bir şâirenin şiiri ve kaynaklarda şiirlerine tesadüf edilmediği belirtilen Kemter’in şiirleri de kaydedilmiştir. 

___

  • Aksoy, Arif Edip. (2018), Tufeylü Menâkıbi’l-Kibâri'l-Mevlevî Fî-Menkabeti Hazreti’ş-Şeyhi’s-Sâkıbi’l-Ma‘nevî (İnceleme, Tenkitli Metin), Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Doktora Tezi, Sivas.
  • Genç, İlhan (haz.). (2000), Esrar Dede Tezkire-i Şu’arâ-yı Mevleviyye: İnceleme-Metin, AKM Yay., Ankara.
  • Kurnaz, Cemal, Tatçı Mustafa (haz.). (2001), Mehmed Nâil Tuman Tuhfe-i Nâilî-Divân Şâirlerinin Muhtasar Biyografileri, Bizim Büro Yay., Ankara.