AL FİSTANLI GELİNCİKLER ŞAİRİ YALÇIN YÜCEL VE POETİKASI

Poetika; şiiri edebî yapan unsurları ortaya çıkarmayı hedefler. Bu yüzden poetikanın ilgi alanı şairin; şair ve şiir üzerine söyledikleri ve yazdıklarıdır. Aristo’dan günümüze kadar birçok sanatçı şaire ve şiire dair görüşlerini, tespitlerini zaman zaman dile getirmiştir. Bu şairlerden biri de Yalçın Yücel’dir. Kahramanmaraş’ın yetiştirdiği önemli şairlerden biri olan Yalçın Yücel, son dönem edebiyatımızda kendine özgü sesiyle adından söz ettiren bir şairdir. Şiirlerini insan ve doğa sevgisi üzerine inşa eden Yücel, “on iki yaşından beri hayatına” anlamı doğa ve insanla kazandırmıştır. Gerek şiirleri gerekse dergiciliği ile ön plana çıkan Yücel, doğayı ve insanı kendi duygu dünyasında anlamlandırmıştır. Doğa sevgisini şiirlerinin merkezine oturtmuş ve duygulanımlarını bu bağlamda aktarmıştır. Bu çalışmada ana unsur olarak Yalçın Yücel ile şiir üzerine yaptığımız söyleşiyi esas alıp şairin eserleri ışığında, şairin poetik nitelikli şiirlerinden hareketle, Yücel’in sanat görüşünü ve şiir dünyasını anlamlandırmaya çalışacağız.

YALÇIN YÜCEL, THE POET OF AL FİSTANLI GELİNCİKLER AND POETIC

Poetic aims to reveal the elements that make poetry literary. Therefore, the poetic's area of interest is; is what poet says and writes on poem and poetry. From Aristotle to the present, many artists have expressed their views and determinations on poem and poetry at times. One of these poets is Yalçın Yücel. Yalçın Yücel, one of the important poets raised by Kahramanmaraş, is a poet whose name is mentioned with his unique voice in our recent literature. Yücel, who built his poems on the love of man and nature, brought the meaning “to his life since the age of twelve" with nature and man. Yücel who standing out with both her poems and his magazine publishing, made sense of nature and man in his emotional world. He placed his love of nature at the center of his poems and conveyed his emotions in this context. In this study, we will try to make sense of Yücel's artistic view and the world of poetry, based on the conversation we made with Yalçın Yücel on poetry, in the light of the poet's works, based on the poet's poetry.

___

  • Yücel, Yalçın. (2018), Al Fistanlı Gelincikler, Parıltı Yayıncılık, İstanbul. Yücel, Yalçın. (2015), Döş Cebim, Can Ofset, Kahramanmaraş. Yücel, Yalçın. (2015), Çocuklar Bir Başka Güzel, Can Ofset, Kahramanmaraş. Yücel, Yalçın. (2012), İçimde Üşüyor Günlerim, Can Ofset, Kahramanmaraş. Yücel, Yalçın. (2011), Yaşamı Aralamak, Can Ofset, Kahramanmaraş