Basınç Yaralanması Önleme Bakım Paketinin Uygulanmasındaki Engellerin Belirlenmesi; Yoğun Bakım Hemşirelerinin Görüşleri

Amaç: Araştırma, basınç yaralanması önleme bakım paketinin uygulanmasındaki engelleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Yöntem: Araştırma 13-30.09.2018 tarihleri arasında bir üniversite hastanesinin Erişkin yoğun bakım ünitesinde görev yapan 24 hemşire ve 19 hasta ile yürütülmüştür. Hemşirelere basınç yaralanması önleme bakım paketinin uygulanılmasına ilişkin eğitim verilmiştir. Eğitim öncesi hemşirelere “Hemşire Bilgi Formu” verilmiş ve doldurulduktan sonra geri alınmıştır. Eğitim sonrası her hemşireye basınç yaralanması önleme bakım paketi verilmiş ve bir hafta süresince uygulaması istenmiştir. Uygulama sonrası her hemşireye araştırmacılar tarafından “Basınç Yaralanması Önleme Bakım Paketinin Uygulanmasına Yönelik Engeller Formu” verilmiş ve hemşireler formları tamamladıktan sonra geri alınmıştır. Veri toplama formları hemşireler tarafından yaklaşık 15-20 dk’da tamamlanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler (sayı, yüzde, ortalama±standart sapma (ort±s), ortanca (min-max)) kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada yer alan hemşirelerin yaş ortalaması 35,9±5,7’dur, 1’i erkek (% 4,2), 19’u lisans mezunu (% 79,2) ve toplam hizmet süresi ortalaması 13,7± 6,7 yıl olarak belirlenmiştir. Hemşirelerin en fazla “her gün risk değerlendirilmesi”, “her 8 saatte baştan ayağa inspeksiyonla deri değerlendirilmesi”, “yatakta her 2 saatte, sandalyede her 1 saatte pozisyon değiştirilmesi”, maddelerinin uygulanmasında engeller olduğunu belirttikleri görülmüştür. Hemşireler basınç yaralanması önleme bakım paketinin uygulanmasında engeller olduğu maddelerin nedenlerinin çoğunlukla personel (% 83,3) ve zaman eksikliğinden (% 83,3) kaynaklandığını belirtmiştir. Sonuç: Sonuç olarak; basınç yaralanması önleme bakım paketinin uygulanmasında personel eksikliği, malzeme eksikliği, bilgi eksikliği, zaman eksikliği ve hastalardan kaynaklı engeller bulunmaktadır. Sağlık bakım kalitesinin artırılması için belirtilen engellerin giderilmesi gerekmektedir. Bu engellerin giderilmesi için uygun kurum politikalarının geliştirilmesi önerilmektedir.

___

  • Kaynaklar 1. Black JM, Edsberg LE, Baharestani MM, Langemo D, Goldberg M, McNichol L, Cuddigan J. National Pressure Ulcer Advisory Panel. Pressure ulcers: avoidable or unavoidable? Results of the National Pressur Ulcer Advisory Panel Consensus Conference. Ostomy Wound Manage 2011; 57(2):24-37.