Havaalanları etrafında emniyetli sahaların oluşturulması ve sunulması

Havacılık sektörünün hızlı gelişimi, havaalanları etrafında arazi kullanımı ve gürültü kirliliği açısından olduğu gibi hava araçlarının emniyetli seyrüseferi açısından da birçok problemi beraberinde getirmiştir. Havaalanları etrafındaki yüksek yapılaşmalar özellikle kalkış ve inişte hava araçları için ve o bölgede yaşayan insanlar için potansiyel birer tehlike oluşturmaktadırlar. Bu tür problemleri önleyebilmek amacıyla havaalanları etrafındaki yapılaşmaların kontrollü olarak yapılması gerekmektedir. Bu kontrolleri sağlayan en önemli planlamalar Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) tarafından resmi dokümanlarda uluslararası standartlar ve tavsiye edilen uygulamalar şeklinde yayımlanmıştır. Pist cinsine göre yapılaşma sınırlamaları ile ilgili standartlar ve tavsiyeler ICAO’nun EK-14 yayınının dördüncü bölümünde verilmiştir. Bu standartlara göre ülkeler kendi havacılık prosedürleri açısından havaalanları etrafında, iniş-kalkış yapan hava araçları için emniyetli sahalarını oluşturmakta ve bu sahaların yüksek yapılaşmalarla ihlal edilmemesi için yerel yönetimler ile birlikte çalışmaktadırlar. Uygun parametrelere göre hesaplanan ve ihlal edilmemesi istenen emniyetli sahaları gösteren planlar mânia planları olarak adlandırılmaktadır. Günümüz teknolojileri ile bu planların otomatik olarak üretilmesi, her türlü görsel zenginlikte üç boyutlu olarak sunulması, uydu görüntüleri, hava fotoğrafları, düşey engel verileri ve belediyeler tarafından uygulanan imar planları ile birlikte kullanılması ve standart üretimlerin web servisleri aracılığı ile paylaşılması mümkün olmaktadır. Bu çalışmada, pist kategorilerine göre hazırlanması gereken mânia planlarının otomatik ve üç boyutlu olarak hazırlanması, havaalanları etrafındaki topoğrafya ve yüksek yapıların hangilerinin tehdit oluşturduğunun belirlenmesi ve söz konusu verilerin ihtiyaç duyan kurumlar arasında paylaşılması için bir uygulama sunulmaktadır.

Creating and serving safe areas around aerodromes

Rapid development of the aviation industry, in terms of noise pollution and land use around airports, brings out many problems as well as safe navigation for aircraft. The high-constructions around the airports constitute a potential danger especially for aircraft takeoff and landing, and people living in that area. In order to avoid such problems, constructions around airports need to be established under control. The most important plans for the controls are published by the International Civil Aviation Organization (ICAO) as official documents of international standards and recommended practices. The standards and recommendations about construction limitations related to type of runway are given on the fourth section of the ICAO publication of Appendix-14. According to these standards, countries constitute safety fields around airports for aircraft takeoff and landing and are working together with local governments for these areas are not violated. Calculated in accordance with the appropriate parameters and plans to prevent the infringement of desired safety grounds are called as “Obstacle Plans”. With today's technology it is possible to produce these plans automatically, provide three-dimensional representation, use in conjunction with aerial photographs, satellite images, vertical obstacle data and development plans, then publish them with web services. In this study, a model is explained about the determination of the obstacles around airports and preparation of the obstacle plans which should be planed based on the runway categories, in three-dimensional and automatically. Then an exercise is presented to share data between required institutions.

___

  • [1] Ulubay, A., 1999, Uçakların İniş ve Kalkışlarını Tehlikeye Düşüren Objelerin Belirlenmesine Yönelik Simülasyon Modeli ve Yüzey Analiz Teknikleri, Doktora Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul, syf:22, syf:122.
  • [2] ICAO Annex-14, 2008, Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu Yayınları Ek-14 Kitapçığı Part.4.
  • [3] Swanson, J., 2012, http://maps.unomaha.edu/Peterson/gis/Final_Projects /1996/Swanson/GIS_Paper.html# Visualization.
  • [4] Van Driel, N. J., 1989, Three Dimensional Display of Geologic Data.