Araştırmalarda bilimsel yöntemin kullanılması ve araştırmanın temel aşamaları

Bilimsel araştırma yapan bireylerin, özellikle de yüksek lisans öğrencilerinin yaptıkları araştırmalarda zorlandıkları gözlenmiştir. Bu makalede, öncelikle bilim ve bilimsel yöntem öz olarak açıklanmış, ardından yapılacak bir araştırmada yer alabilecek temel aşamalara değinilmiştir. Bilim, geçerliliği kabul edilmiş bilgiler bütünü olarak tanımlanmıştır. Bilim elde etmenin yolu olarak da bilimsel yöntem gösterilmiştir. Bireyler özel yaşamlarında bilimsel yöntemi kullanmayabilirler. Ancak, bilimsel çalışma yapan bilim insanları yada çalışmalarını bilimsel temele dayandırmak isteyen her türlü araştırmacının bilimsel yöntemi kullanmaları gerekmektedir. Böyle olmadığı sürece yapılan çalışmaların bilimselliğinden söz edebilmek olası değildir. Bir araştırmaya başlanmadan önce araştırma önerisi hazırlanmalıdır.Hazırlanacak olan araştırma önerisi;Araştırmanın ve Araştırmacının Adı, Problem,Araştırmanın Amacı, Araştırmanın Önemi, Varsayımlar,Sınırlılıklar, Tanımlar, Yöntem, Süre ve Olanaklar, Geçici Anahatlar, Ekler ve Kaynakça başlıkları altında hazırlanabilir. Araştırma sonuçları da; Ön Bölüm, Giriş, Yöntem, Araştırma Sonuçları, Tartışma ve Yorum, Öneriler, Ekler ve Kaynakça başlıkları altında yazılabilir. Bilimsel çalışmaların bilimsel temele oturtulması gerekmektedir. Yukarıda verilmiş olan, araştırma önerisinin ve sonuçlarının yazılmasına ilişkin başlıklar, sadece örnek olup, araştırmacılara bir bakış açısı verebilmek düşüncesi taşımaktadır. Her araştırmanın özelliğinin farklı olacağı ve her araştırmacının farklı yetenek ve yaratıcılığa sahip olabileceği akıldan çıkarılmamalı, verilen örneklerin değişebilir ve geliştirilebilir olduğu her zaman göz önünde bulundurulmalıdır.

___

[1] Düztepe, Ş. "Araştırma Yöntemleri Ders Notları", (Basılmamış), Hava Harp Okulu Havacılık ve Uzay Teknolojileri Enstitüsü İstanbul, 2003.

[2] Karasar, N. "Bilimsel Araştırma Yöntemi", Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, 10. Basım, s.8,12,14,39., 2000.

[3] Kaptan, S. "Bilimsel Araştırma ve İstatistik Teknikleri", Tekışık Web Ofset, Ankara, Geliştirilmiş 11. Baskı, s.42,186., 1998.

[4] Üstündal,M.,Gülbahar, K. "Bilimsel Araştırma Nasıl Yapılır Nasıl Yazılır", Beta Basım Yayın Dağıtım, İstanbul, s.59-71, 1997.

[5] Üstündal, M. "Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Lisansüstü Tez Yazım El Kitabı", Dizayn Matbaacılık, İstanbul, s.30, 2002.

[6] Day,A.R."Bilimsel Bir Makale Nasıl Yazılır ve Yayımlanır?",Çeviri:Gülay Aşkar Altay, TÜBITAK, Ankara,Y edinci Basım,s.7-8,2001.

[7] Seyidoğlu, H. "Bilimsel Araştırma ve Yazma", Güzem yayınları No: 15, İstanbul, Geliştirilmiş 8. Baskı, s. 139-141,2000.

[8] Karasar, N. "Araştırmalarda Rapor Hazırlama", Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, 11. Basım, s. 17,23., 2001.

[9] Karasar, N. "Ankara Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü Lisansüstü Tez Yazım Kuralları", Erişim; (hhtp://www.fenbilimleri.ankara.edu.tr/0700tezyazim. htm) (12 Kasım 2003).

[10] Karasar, N. "Havacılık ve Uzay Teknolojileri Enstitüsü Tez Yazım Klavuzu", Hava Harp Okulu Matbaası, İstanbul, s.25, 2003.