Harran Ovası koşullarında ümitvar pamuk çeşitlerinde (Gossypium hirsutum L.) meyvelenme düzeninin saptanması

Kültürel uygulamalar ve tarımsal mücadelenin daha etkili olabilmesi için, pamuk bitkisinin çiçeklenme ve meyvelenme düzeninin bilinmesinde yarar bulunmaktadır. Bu amaçla, 1994 yılında, Harfaıı Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme alanında, 12 pamuk çeşidi ile tesadüf blokları deneme desenine göre 2 tekerrürlü olarak bu çalışma düzenlenmiştir. Bitki materyali olarak ele alman 12 pamuk çeşidinde, çiçeklenme ve meyvelenme düzeni yönünden iki ana devre saptanmıştır. Birinci devre, çiçeklenme başlangıcından itibaren 40-50 gün kadar sürmekte ve bu devrede tüm sezon boyunca oluşan çiçeklerin % 74-88'i, hasat edilebilir ko2alann ise % 93-98" inin oluştuğu saptanmıştır. Bu devreden sonra bitkilerin büyüme, gelişmesi ve çiçcklenmesi 10-15 gün kadar yavaşlamakta veya durmaktadır (cut out). Daha sonra 30-60 gün kadar süren, ikinci bir çiçeklenme ve meyvelenme devresinin oluştuğu; bu ikinci devrede, çiçeklerin % 12-26'sının. hasat edilebilir kozaların % 2 ile % T sinin oluştuğu belirlenmiştir. " Çeşide ve bitkinin gelişme devrelerine göre silkme oranı değişmektedir. Birinci devrede. % 66-78 oranında; ikinci devrede ise % 90-98 oranında bir çiçek ve genç koza dökülmesi (silkme) (shedding) saptanmıştır. Bu bulgulara göre, üzerinde çalışılan 12 pamuk çeşidinde verim potansiyelinin % 96'sı birinci devrede oluşmaktadır.

Determining the fruiting patterns of some promising varieties of cotton (Gossypium hirsutum L.) on the Harran Plain conditions

For more effective of cultural practices and pest management, there are benefits to determine the flowering and fruiting patterns of the cotton plant. For this object, 12 cotton with two replications, at Agriculture Faculty of Harran University (Şanlıurfa), in 1994. Two main periods were determined view of the flowering and fruiting patterns, in 12 cotton varieties which were used as a plant material. First period, which lasting from the begining of flowering to 40-50 days and 74-88 % of total flowers being formed during the season and 93-98 % of harvestable bolls were produced on this period. After this period, the growing, development and flowering of plant cut out or become slower during 10-15 days. It was determined that the second flowering and fruiting period lasted about 30-60 days had become soon after cut out or the slower period; 12-26 % of total flowers and 2-7 % of total harvestable bolls had become during this period. Shedding rate changes according to varieties and the stage of development plant. 66-78 % on first and 99-98 % of the flowering and young bolls shed on second flowering period, respectively. According to these findings that 96 % of the yield potential of 12 cotton varieties was produced on first period.

___