Gap doğal kaynaklarının uydu verileri ve coğrafi bilgi sistemleri (CBS) yardımıyla inceleme ve izleme olanakları

Gümyduğu Anuduiu Projesi (GAP) alanında yaklaşık i. 7 milyon hekiar sulanabilir alan mevcut olup, bu alanlardaki topraklar Türkiye 'de ekonomik olarak sulanabilir arazilerin yaklaşık % 20'sini oluşturmaktadır. Türkiye 'de tarımsal üretimin artırılmasında önemli katkıları olacak olan GAP alanında bulunan doğal kaynaklar ideal bir şekilde incelenip, analiz edilmesi gerekmektedir. Böylelikle bu kaynaklar hakkında plan ve projelemeler daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde yapılabilir. İşte Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) teknikleri doğal kaynakların incelenmesi, bu kaynaklarla ilgili verilerin analizi ve kullanılmasında önemli kolaylıklar sağlamaktadır. Bölgede yapılacak sulamalar sonucunda arazi kullanımı ve bitki deseninin hızla değişmesi kaçınılmazdır. ERDAS ve ARC/İNFO yazılımları, bölgenin farklı ay ve yıllarına ait uydu verileri ve. sayısal olmayan diğer verilerin analizinde ve güncelleştirilmesinde önemli imkanlar sunmaktadır.

Investigation and monitoring natural sources of South Anatolia project by helping geographical information system (GIS) and remote sensing

The Southern Anatolia Project (GAP) has 1.7 million hektar irrigable soil area. This area comprise the 20 % of the economical irrigable soil of Turkey. The natural sources that have been on the GAP area should be invasligate and analyse in order to increase yield that has a signifficant effect on the agriculture potential of Turkey. In this manner, the design and project about these sources can be made quickly and correctly. Thus, remote sensing and Geographical information System (GIS) techniques gives a good possibilities for investigate, analyse and use of these natural sources. It is a real that the land use and cover will be chanced quickly after irrigation. ERDAS and ARC/INFO software gives a good possibilities for analyse and manipulate of different satellite and nongraphic data.

___

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-6819
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: İbrahim TOBİ