Atıksu Arıtma Tesislerinde Enerji Kazanımı için Mikro Ölçekte Hidroelektrik Santrallerin Uygulanabilirliği

Bu çalışmada mikro HES uygulamaları ile atıksu arıtma tesislerinden geçen atıksu akıntısı sayesinde üretilebilecek elektrik enerjisi miktarları teorik olarak hesaplanmıştır. Çalışmada yerinde ziyaret edilen üç tesis baz alınmış olup bu tesisler Van-Edremit, Elazığ Sivrice ve Tunceli merkez atıksu arıtma tesisleridir. Tesislerdeki debiler 2016 yılı itibari ile Edremit için 0.075; Sivrice için 0.105 ve Tunceli için ise 0.062 m3/sn’dir. Düşü miktarları ise bu tesisler için sırası ile 47.5, 10 ve 18 m olup üretilebilecek enerji miktarları uygun kapasitede jeneratör/türbin kullanımı kabulü ile teorik olarak yapılmıştır. Yapılan hesaplamalara göre en yüksek düşüye sahip olan Edremit atıksu arıtma tesisinin aylık enerji sarfiyatının %20.1’i tesisi çıkışı ile alıcı ortam (Van Gölü) arasına konumlandırılacak bir mikro HES ile sağlanabilir (Aylık potansiyel üretim miktarı 20129 kWh/ay). Benzer şekilde Sivrice ve Tunceli için de sırası ile 5932 ve 6305 kWh/ay elektrik enerjisi üretilebilir. Mikro HES’ler rezervuar alanı gerektirmemesi ve kolay kurulumları sayesinde bir dizi avantaja sahip olup yüksek elektrik enerjisi sarfiyatı olan atıksu arıtma tesisleri için çevreci bir yaklaşımdır.

___

  • [1] S. Özdemir, D. Uçar, E.U. Çokgör, D. Orhon, "Extent of endogenous decay and microbial activity in aerobic stabilization of biological sludge," Desalination and Water Treatment, vol. 52, pp. 6356–6362, 2013.
  • [2] P.L. McCarty, J. Bae, J. Kim, "Domestic wastewater treatment as a net energy producer - can this be achieved?," Environmental Science and Technology, vol. 45 pp. 7100–6, 2011
  • [3] EPAOffice of Water., Wastewater Management Fact Sheet, Energy Conservation EPA 832-F-06-024, Washington DC, USA, 2006.
  • [4] M.A. Rodrigo, P. Cañizares, J. Lobato, R. Paz, C. Sáez, J.J. Linares, "Production of electricity from the treatment of urban waste water using a microbial fuel cell," Journal of Power Sources, vol. 169, pp. 198–204, 2007.
  • [5] D. Ucar, Y. Zhang, I. Angelidaki, "An Overview of Electron Acceptors in Microbial Fuel Cells," Frontiers in Microbiology, vol. 8, pp 1-6, 2017.
  • [6] A.H. Elbatran, O.B. Yaakob, Y.M. Ahmed, H.M. Shabara, "Operation, performance and economic analysis of low head micro-hydropower turbines for rural and remote areas: a review," Renewable and Sustainable Energy Reviews, vol. 43, pp. 40–50, 2015.
  • [7] M. Amran, M. Radzi, M. Lqbal, a. Hakim, "Basic design aspects of micro hydro power plant and its potential development in Malaysia," in PECon 2004. Proceedings. Natl. Power Energy Conf. 2004, pp. 220–223.
  • [8] Turaat, Ülke Genelindeki Evsel/Kentsel Atıksu Arıtma Tesislerinin Mevcut Durumunun Tespiti, Revizyon İhtiyacının Belirlenmesi Projesi, Ankara, 2016.
  • [9] E. Awuah, R. Amankwaah-Kuffour, S.F. Gyasi, H.J. Lubberding, H.J. Gijzen, "Characterization and management of domestic wastewater in two suburbs of kumasi, Ghana," Research Journal of Environmental Sciences, vol. 8, pp. 318–330, 2014
Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2016
  • Yayıncı: Harran Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Yapılarda Isıtma ve Soğutma Yükü Sınıfların Makine Öğrenme Yöntemleri ile Belirlenmesi

Abdülkadir GÜMÜŞÇÜ, Mehmet Emin TENEKECİ, Nurettin BEŞLİ, Mehmet Akif İLKHAN, Emrah ASLAN, Sami ABAMOR

İki Amaçlı Gazeteci Çocuk Problemine Bulanık Bir Yaklaşım

Ahmet ÖĞÜTLÜ, Servet HASGÜL

Şehir Şehirleşme ve Şehirli Algısının Evrensel Vasıflarıyla Sürdürülebilirliği İçin, Kentsel Dönüşüm, Coğrafi Bilgi Sistemleri Ve Geotasarım Teknolojileri

Saffet ERDOĞAN, Recep ASLAN

Tarımsal Veri Analizlerinin Veri Madenciliği ile Yapılması

İbrahim AYDİLEK, Yunus SANDIKÇI

Veri Madenciliği Yöntemleri İle Meteorolojik Verilerden Kayıp Güneş Işınım Değerlerinin Tahmini

Duygu SAĞALTICI, Fatma Didem ALAY, Cihan EFİL, Nagehan İLHAN

Oryctolagus cuniculus Kimozin Enzimini Pichia pastoris Mayasında İfade Edecek Vektörün Dizayn ve Jenerasyonu

SELİN ALİHANOĞLU, Meral ATLI, Hasan VARDİN, Mehmet KARAASLAN

Farklı Yapıya Sahip Seralar için Isıtma İhtiyacının Belirlenmesi

Ertaç HÜRDOĞAN, Gamze ERDOĞAN SALTAN, Kamil Neyfel ÇERÇİ, Osman KARA, Coşkun ÖZALP

Atıksu Arıtma Tesislerinde Enerji Kazanımı için Mikro Ölçekte Hidroelektrik Santrallerin Uygulanabilirliği

Dilek ERKAN, Tülay YILMAZ, Amine YÜCEL, Ahmet YILMAZ, Ahmet TEL, Deniz UÇAR

Titreşimlerin Yapılardaki Kullanıcı Konforuna Etkisinin İncelenmesi

Muhammed Emin IŞIK, Ali Osman KURUŞÇU

Farklı Tip Güneş Kollektörlerinin Isıl Verim Değerlerinin Hesapsal Zekâ Yöntemleriyle Tahmin Edilmesi

Mehmet DAŞ, Ebru KAVAK AKPINAR