Kastallânî'nin Letâifü'l-İşârât li Fünûni'l-Kıraat Adlı Eserinin, Kıraat İlmindeki Yeri

Öz Kıraat, hadis ve siyer gibi çeşitli ilim dallarında telifleriyle öne çıkan el-Kastallânî, 851-923/1448-1517 yılları arasında, ilmî faaliyetlerin desteklendiği, huzur ve sükûnun hakim olduğu bir dönemde Mısır'da yaşamıştır. O, eserleri ve fikirleriyle kendinden sonraki dönemlerde etkili olmayı başarmıştır. Nitekim İrşâdü's-sârî, el-Mevâhibü'l-ledünniye ve Letâifü'l-işârât li fünûni'l-kıraat adlı eserleri insanlar tarafından rağbet görmüş ve bir çok çalışmaya kaynaklık etmiştir. Kendisinden önceki dönemde kıraatle ilgili telif edilmiş eserlerin çoğunu inceleme imkanı bulan müellif, kıraat alanında yeni eser telif etmeyi düşünmüştür. Bunun için kıraat ilminin faydalı yönlerini ihtiva edecek olan bu esere Letâifü'l-işârât li fünûni'l-kıraat adını vermiştir. Eserde kendisinden kısa bir süre önce yaşamış olan İbnü'l-Cezerî'nin en-Neşr fi'l-kıraati'l-‘aşr adlı eserinde takip ettiği metodu benimsemiş ve kıraatlerle ilgili pek çok bilgiyi de bu eserden nakletmiştir.        Müellifin bu eseri telif etmedeki amacı kıraat ilmine dair öncekilerden nakledilen bilgileri bir araya toplamak ve kıraat ilmindeki kapalılıkları çözmektir. Bu amaçla, eserde sahih ve şaz kıraatler bir arada ele alınmış, on dört kıraat imamına nispet edilen farklı okuyuşlar incelenmiştir. İlkin yedi mütevatir kıraat, sonra meşhur üç kıraat, daha sonra da dört şaz kıraat zikredilmiştir. Müellif, kıraatlerin kabulünde sahih isnadın, Arap dil kurallarına ve Mushaf hattına uygunluğun şart olduğunu belirtmiştir. Bu şartları taşımayan kıraatlerin reddedilmesi gerektiğini söylemiştir. Bu üç şarta sahip olan kıraatlerin eleştirilmesini ve reddedilmesini ise haddi aşmak olarak değerlendirmiştir. Bu yüzden dil bilginleri tarafından bazı kıraat imamlarına yöneltilen eleştirilere karşı çıkmış ve onları yeni bir şey icat etmiş gibi davranmakla suçlamıştır. Sahih rivayetle nakledilen bütün kıraatlerin bir yönden de olsa dilin kullanım alanında olduğunu ifade etmiştir. Dil bilginlerinin kıraatlere yönelik eleştirilerinin, kendi eksik bilgilerinden ve dilde uyguladıkları kıyas yöntemini kıraatlere de uygulamalarından kaynaklandığını ifade etmiştir.        X. Asırda telif edilmiş bu eserin dünyanın değişik kütüphanelerinde 29 el yazma nüshası bulunmaktadır. Eser 1972 yılında Mısır'da, 2013 yılında Medine'de tahkik edilmiştir. Mısır'da yapılan tahkikte aynı ülkede bulunan dört nüshası, Medine'de yapılan tahkikte ise dünyanın değişik kütüphanelerindeki 15 nüshası incelenmiştir. Çalışmamızda bu eseri, genel özellikleri ve kıraat ilmindeki yeri bakımından incelemeyi ve tanıtmayı hedefliyoruz.

___

Aydınlı, Abdullah, Hadis Istılahları Sözlüğü, İstanbul 2013.

el-Ayderûs, en-Nûru's-sâfir, Beyrut 2001.

Bedrân, Abdulkâdir, Münâdemetü'l-adlâl ve müsâmeretü'l-hayâl, Tahkik: Züheyr eş-Şâviş, Beyrut 1985.

Cessâs, Ebû Bekir Ahmed b. Ali er-Râzî, Ahkamü’l-Kur’ân, İstanbul 1994.

Ebû Şâme el-Makdisî, Şihâbüddin Abdurrahman b. İsmâil b. İbrahim, İbrâzu’l-me‘ânî min hırzi’l-emânî, neşreden: İbrahim Utve İvâd, Kahire 1981.

ed-Dimyâtî, Ahmed b. Muhammed el-Bennâ, İthâfü füdalâi’l-beşer, Beyrut 1998.

el-Ferrâ, Ebû Zekeriyyâ Yahya b. Ziyâd (ö. 207/822), Me‘âni’l-Kur’ân, Beyrut 1980.

el-Hamevî, Yâkut, Mu‘cemu'l-buldân, tarihsiz.

el-Kâdî, Abdülfettâh Abdülğanî, el-Büdûrü'z zâhira, Şam 2007.

el-Kastallânî, Ebü’l-Abbas Ahmed b. Muhammed b. Ebî Bekr, Letâifü’l-işârât li fünûni’l-kıraat, Medine 2013.

es-Süyûtî, Celaleddin Abdurrahman b. Ebî Bekr, el-İtkân fî ulûmi’l-Kur’ân, Beyrut 2007.

es-Sehâvî, ed-Dav‘u'l lâmi‘, Beyrut, tarihsiz.

eş-Şevkânî, Muhammed b. Ali, el-Bedru't-tâli‘, Kâhire 2012.

ez-Zebîdî, Ebü'l-Feyz, Tâcü'l-‘arûs, Kuveyt 1998.

Hacı Halife Katip Çelebi, Keşfü'z-zunûn, Beyrut 2008.

İbnü’l-Arabî, Ebû Bekir Muhammed b. Abdillah, Ahkâmü’l-Kur’ân, neşreden: Alî M. El-Bicâvî, Mısır 1967.

İbnü'l-Cezerî, Ebu’l-Hayr Şemsüddîn Muhammed b. Muhammed ed-Dımaşkî, en-Neşr fî kıraati’l-‘aşr, nşr: Alî M. Ed-Debbâ', Beyrut 2011.

İbnü'l-İmâd, Şezerâtü'z-zeheb, Beyrut 1986.

İbn Kuteybe, Ebû Muhammed Abdullâh b. Müslim ed-Dîneverî, Te’vîlü müşkili’l-Kur’an, neşreden: Seyyid Ahmed Sakr, Kahire 1973.