Türkiye'de Üretilen ve Tüketilen Kuru Kayısılarda Kükürtdioksit Kalıntı Miktarlarının Belirlenmesi

Kuru kayısı, yaş kayısının kurutulmuş şekli olup, ülkemizin geleneksel ihraç ürünleri arasındadır.Ülkemizde kayısı, Gün Kurusu ve Kükürtleme olmak üzere halen iki metotla kurutulmaktadır.Kuruma süresini kısaltmak, doğal rengi korumak, böceklenmeyi önlemek ve muhafaza süresini artırmakamacıyla yapılan kükürtleyerek kurutma, toplam üretimin %80inden fazlasını oluşturmaktadır.Kükürtlemede en önemli sorun kükürt ve nem oranının ayarlanmasıdır. İdeal nem oranı % 0.2dir. Ancakülkemizde üretilen kayısının şeker oranının yüksek olması nedeniyle nem oranını Avrupa standartlarınaindirmek oldukça zordur. Kuru kayısıyı rengini muhafaza ederek 3-4 yıl ve daha uzun süre saklayabilmekiçin yüksek konsantrasyonda kükürtleme yapılmakta, bu da kayısının tat ve kalitesini olumsuzetkilemektedir. Kükürtlemede daha iyi bir sonuç almak için kullanılan kükürdün kalitesi de yüksekolmalıdır. Kuru kayısı ithal eden ülkelerin izin verdikleri kükürt miktarı; Almanya ve İngiltere'de 2000ppm (mg kg-1 ), Fransa ve Danimarka'da 1000 ppm, İtalya'da 600 ppm, Avusturya'da 300 ppm'dir.Ülkemizde ise maksimum limit 2000 ppm'dir. Bu araştırmada; Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindekimarket ve pazarlardan tedarik edilen 43 adet kuru kayısıda kükürdioksit analizleri yapılmıştır. Örneklerin17 adedinde yasal limitlerin (%40) üzerinde kükürtdioksit bulunmuştur. Bulunan bu sonuçlara göre;üreticiler kükürtleme işlemini daha kontrollü ve modern koşullarda yapmalıdır.

Determination of Sulfurdioxide Residue Levels in Dried Apricots Produced and Consumed in Turkey

Dried apricot is dried form of fresh apricots and it is one of the traditional export products of Turkey.Apricots are dried with two different methods which are called sun dried and sulfurating in ourcountry. Drying with sulfutaring is applied to shorten the drying time, protect the natural color, preventinfestation and increase storage period and this constitutes more than 80% of total production. Themost important problem in sulfutaring is the adjustment of the sulfur and humidity ratio. Ideal humidity is 0.2%. However, it is very difficult to match the humidity to European standards due to high sugarcontent of Turkish apricot. Sulfutaring applied in high concentrations which negatively affects taste andquality of the apricots to store the products for 3-4 years or more by keeping colour. The sulfur has tohave good quality to get better result in sulfutaring. The amount of sulfur allowed by importer countriesof dried apricots are; 2000 ppm (mg kg-1 ) in United Kingdom and Germany; 1000 ppm in France andDenmark; 600 ppm in Italy and 300 ppm in Austria. The maximum limit is 2000 ppm in Turkey. In thisresearch; sulfurdioxide analysis were performed in total of 43 dried apricot samples collected frommarkets and bazaars of Eastern and Southeastern Anatolia region. Example of 17 were above the legallimit of sulfurdioxide (40%). According to these results; sulfutaring has to be applied in morecontrollable and modern conditions by farmers.

___

  • Anonim, 2010. Kayısı Standardı (TS 791), Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • Anonim, 2013. Kuru Kayısı Standardı (TS 485), Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • Anonim, 2015a. http://www.resmigazete.gov.tr/eskil er/2013/06/20130630-4.htm. Erişim: 28.04.2015.
  • Anonim, 2015b. http://www.europeanlawmonitor.or g/News/Latest-EU-News/Questionsand-Answers-on-the-Rapid-AlertSystem-for-Food-and-FeedRASFF.html. Erişim: 28.04.2015.
  • Anonim, 2015c. https://webgate.ec.europa.eu//rasff -window/portal/#. Erişim: 30.04.2015.
  • Bilgiç, Y., 2009. Farklı Meyve Çeşidi ve İriliğine Sahip Kükürtlenmiş Kayısı Kurularında H2O2 Uygulamasının SO2 Kükürt Kalıntısına Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Bolat, İ., Karlıdağ, H., 1999. The Effects of Harvest Periods on SO2 Content and Fruit Quality of Turkish Dried Apricot. ACTA Horticulturae, 488: 615-618.
  • Cemeroğlu, B., Özkan, M., 2004. Kurutma Teknolojisi. “Alınmıştır: Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi. (Ed) Cemeroğlu, B., Başkent Klişe Matbaacılık, Ankara, Türkiye, s479- 618.
  • Coşkun, A.L., 2010. Farklı Kükürtleme Yöntemlerinin ve Depolama Sıcaklıklarının Kuru Kayısıların Fiziksel ve Kimyasal Niteliklerine Etkisi, Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 1997
  • Yayıncı: Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi