Yersel Lazer Tarama Ölçmelerinde Doğruluk Analizi

Lazer Tarama Teknolojisi, 3 boyutlu (3D) ölçme teknolojisi alanında geliştirilen en son tekniklerden biridir. Bu tekniğin en önemli avantajlarından birisi, birçok farklı uygulama için bir objeye ait 3D konum verilerini detaylı olarak hızlı ve düşük maliyetle toplama özelliğidir. Yersel Lazer tarayıcılarla elde edilen ve nokta bulutu olarak adlandırılan nokta verilerinin işlenmesiyle 3D modeller elde edilebilmektedir. Elde edilen bu modeller ile gerekli geometrik ve görsel birçok bilgiye ulaşmak mümkün hale gelmektedir. Sağladığı avantajlar sayesinde yersel lazer tarayıcıların kullanımı hızla artmaktadır. Kültürel mirasın belgelenmesi, deformasyon ölçmeleri, planlama çalışmaları, kalite kontrolü, prototip üretimi, olay yeri inceleme, sinema endüstrisi gibi birçok alanda yersel lazer tarayıcılar yaygın olarak kullanılmaktadır. Tüm ölçme aletleri gibi yersel lazer tarayıcılarla yapılan ölçmelerin sonuçları da çevresel faktörler, ölçülen obje yüzeyinin geçirgenliği ve yüzeyin pürüzlülüğü gibi farklı nedenlerden dolayı hatalı olabilmektedir. Bu durumda tüm ölçme alet ve donanımlarında olduğu gibi yersel lazer tarayıcılarında hangi doğrulukta ölçme yaptığının bilinmesi son derece önemlidir. Bu çalışmada, farklı geometrik şekillere sahip objeler, farklı uzaklıklardan, farklı tarama yoğunlukları ile taranmış ve elde edilen 3D nokta verilerinden faydalanılarak objelerin 3D modelleri oluşturulmuştur. Bu modellerden ölçülen kenar uzunlukları, kumpasla yapılan ölçmelerden elde edilen ve kesin kenar olarak kabul edilen uzunluklarla karşılaştırılarak, tarama mesafesinin ve tarama yoğunluğunun fonksiyonu olarak karşılaştırılarak doğruluk analizleri yapılmıştır. Anahtar Kelimeler: Yersel Lazer Tarayıcılar, YLT, Nokta bulutları, Doğruluk, Doğruluk Analizi.

ANALAYSİS OF THE ACCURACY OF TERRESTRİAL LASER SCANNİNG MEASUREMENT

Laser scanning technology is one of the latest techniques that have improved three-dimensional surveying. The major advantage of this surveying technique is that it facilitates complete and detailed 3 dimensional (3D) data acquisition of objects rapidly and at minimum cost for use in many applications. Using the point cloud system Terrestrial Laser Scanners (TLSs) process of 3D point data to produce 3D models. These models make it possible to access much of the necessary geometric and visual data. Thus, the use of TLSs has rapidly increased and TLSs are applied in many areas such as cultural heritage documenting, deformation measurements, planning applications, quality control, prototype production, crime scene analysis and the film making industry. As with all surveying instruments, errors can occur in the results from TLSs for many reasons such as environmental factors, surface permeability of the surveyed object and the roughness of the surface. In these circumstances, it is vital to identify the accuracy range of all surveying systems including TLS in order to ensure that the survey returns the best quality data. Therefore, in this study, geometric shaped objects were scanned from different distances and different scanning densities. Then using the 3D point data obtained from this scans, drawings of these objects were created. The side lengths of the drawings were compared with base side lengths measured by caliper and the results were analyzed. Keywords: Terrestrial Laser Scanners, TLS, Point Clouds, Accuracy, Analysis of Accuracy.
Keywords:

-,

___

  • Reshetyuk, Y., 2006, "Investigation And Calibration Of Pulsed Time-Of-Flight Terrestrial Laser Scanners", Licentiate thesis in Geodesy Royal Institute of Technology (KTH) Department of Transport and Economics Division of Geodesy, Stockholm, Sweden.
  • Gümüş, K., 2008, "Yersel Lazer Tarayıcılar Ve Konum Doğruluklarının Araştırılması", Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi, FBE, Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği, İstanbul.
  • Kersten, T., Sternberg, H. and Mechelke, K., 2009, "Geometrical Building Inspection by Terrestrial Laser Scanning", FIG Working Week, Surveyors Key Role in Accelerated Development, Eilat, Israel, May 3-8. 10