Periyodik Toplanmış TUSAGA-Aktif Ölçülerinin Deformasyon İzlemede Kullanılabilirliğinin Araştırılması

TUSAGA-Aktif ülkemizde 2006 yılında tesis edilmiş bir Ağ RTK sistemidir. Sistem ülkenin her yerindeki kullanıcılara anlık hassas koordinat verileri sağlamaktadır. TUSAGA-Aktif yönteminde tek bir alıcı ve tek bir eleman ile arazide çok sayıda noktaya çok kısa ölçü süresi içinde gözlem yapılabilme imkânı mevcuttur. İstenilen sıklıkta ve çok kısa bir ölçü zamanında deforme olan obje üzerinde ve civarında çok fazla sayıda ölçü yapmak mümkündür. Bu yöntem diğer jeodezik yöntemlere göre maliyeti çok daha fazla düşüktür ve fonksiyoneldir. Yavaş akan heyelanların ve toprak dolgu barajların izlenmesi için oldukça kullanışlıdır. Yöntemde veri toplama doğruluğu cm seviyesindedir. Bu çalışmada, deformasyon izleme çalışmalarında çok kullanışlı olabileceği düşünülen ve güncel TUSAGA-Aktif teknolojisi kullanılarak desteklenmiş yeni bir deformasyon izleme yöntemine odaklanılmış ve periyodik toplanmış TUSAGA-Aktif verisi kullanılarak alternatif bir deformasyon izleme yönteminin metodolojisi sunulmuştur. Bu amaçla, bir noktada bir GNSS alıcısı ile 3 ayda bir periyodik olarak 10 epokluk TUSAGA-Aktif ölçüleri gerçekleştirilmiş, ölçüler dengelenmiş, statik ve kinematik deformasyon analizleri yapılmıştır. Analiz sonuçları karşılaştırılmış ve uyumlu oldukları gözlemlenmiştir. Anahtar kelimeler: TUSAGA-Aktif, Deformasyon, Statik ve Kinematik Analiz

Investigation of usability of periodically collected CORS-TR Measurements in Deformation Monitoring

Continuously Operating Reference Stations-Turkey (CORS-TR) is a Net-RTK system which was established in our country in 2006. The system provides the users all over the country with instant precise coordinate datum. CORS-TR has the capability of doing observation on a vast number of points of a land in a very short time of measurement and with a single receiver and staff. It is possible to carry out a measurement on and around the deformed object in the desired frequency and in a very short time of measurement. This method is much more cost-efficient and functional than other geodetic methods. It is quite useful for the monitoring of slow-moving landslides and earth-fill dams. The method's accuracy of data collection is at the level of cm. This study focuses on a new deformation monitoring method, which is considered to be useful for deformation monitoring studies and supported by the up to date CORS-TR technology, and presents the methodology of an alternative deformation monitoring by using the periodically collected CORS-TR data. For this purpose, 10 epoch CORS-TR measurements were performed on a point periodically once in 3 months with one GNSS receiver, the measurements were balanced, and their static and kinematic deformation analyses were done. Results of the analysis were compared and observed that they were compatible.
Keywords:

-,

___

  • Rizos, C., Cranenbroeck, J. ve Luı, V., (2010). Advances in GNSS-RTK for Structural Deformation Monitoring in Regions of High Ionospheric Activity, FIG Congress Sydney, Australia, 1-13.
  • Gülal, E., Aykut, N.O., Akpınar, B. ve Uygur, S.Ö., (2011). GNSS Antenlerinin Faz Merkezi ve Değişiminin Araştırılması, Jeodezi, Jeoinformasyon ve Arazi Yönetimi Dergisi.
  • Lepadatu, A., (2011). GNSS Technology For Structural Health Monitoring, Aralık.
  • Rutledge, D., Gnipp, Jack. ve Kramer, J., (2001). Advances in REAL-TIME GPS Deformation Monitoring For Landslide, Volcanoes and Structures, The 10th FIG International Symposium on Deformation Measurements, California, USA, 110-120.
  • Özdemir, S., Cingöz, A., Aktuğ, B., Kurt, M., Erkan, Y. ve Peker, S., (2011). Türkiye’de Sabit GNSS İstasyonlarının CBS Uygulamaları için Anlamı ve Güncel Analizleri, TMMOB Coğrafi Bilgi Sistemleri Kongresi, Antalya.
  • Özdemir, S., Aktuğ, B., Kurt, M., Lenk, O., Erkan, Y. ve Peker, S., (2011). Türkiye Ulusal Sabit GPS İstasyonları Ağı (TUSAGA) ve Türkiye Ulusal Sabit GPS İstasyonları Ağı-Aktif (TUSAGA-Aktif), Türkiye Ulusal Jeodezi Komisyonu 2011 Yılı Bilimsel Toplantısı, İstanbul.
  • İnce, C.D. ve Şahin, M., (2000). Real-time Deformation Monitoring with GPS and Kalman Filter, Earth Planets Space, İstanbul, Türkiye, 837-840.
  • Avcı, Ö., (2011). Sabit GNSS İstasyonları Ağlarının Deformasyon Analizinde Kullanımı Köprü Sağlığı İzlemede Sistemi Örnekleri, Türkiye Ulusal Jeodezi Komisyonu 2011 Yılı Bilimsel Toplantısı, İstanbul
  • Li, W. ve Wang, C., (2011). GPS in the Tailings Dam Deformation Monitoring, Procedia Engineering, 26, 1648-1657.
  • Zhang, K., Hu, Y., Liu, G., Wu, F. ve Deakin, R., (2005). Deformation Monitoring and Analysis Using Victorian Regional CORS Data, Journal of Global Positioning Systems, 129-138.
  • Kıranlıoğlu, Y., (2006). GPS Yöntemi ile Deformasyonların Tespitinde Gerinimlerin Belirlenmesi, Yüksek Mühendislik Tezi, Gebze İleri Teknoloji Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü, Gebze.
  • Pehlivan, H., (2009). Gerçek Zamanlı Kinematik GPS Yöntemiyle Yapıların Dinamik Davranışlarının İncelenmesi, Doktora Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, 180.
  • Uluışık, P., (2006). Yüksek Bina Hareketlerinin GPS ile İzlenmesi, Yüksek Mühendislik Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Bayrak, T., (2003). Heyelanlar İçin Bir Dinamik Deformasyon ve Bir Dinamik Hareket Yüzeyi Modelinin Oluşturulması, Doktora Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon, 195s.
  • Bayrak T. ve Yalçınkaya M., (2002). GPS ile izlenen jeodezik deformasyon ağlarında kinematik hareketlerin ve hareket yüzeylerinin belirlenmesi, Tujk tektonik ve jeodezik ağlar çalıştayı, İznik.
  • Bayrak, T., (2006). Yamula Barajında Deformasyon Analizi, Yapı Teknolojileri Elektronik Dergisi, 1, 1-12.
  • Doğanalp, S. ve Turgut, B., (2009). Statik ve Kinematik Modelde Deformasyon Analizi, Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, Konya, 24, 31-44.
  • Koch, K.R., (1999). Parameter Estimation and Hypothesis Testing in Linear Models, Springer- Verlag, Berlin.
  • Satır, B., (2007). Tünel Deformasyonlarının Jeodezik, Geoteknik ve Sonlu Eleman Yöntemleri ile Belirlenmesi, Yüksek Mühendislik Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.
  • Yalçınkaya, M. ve Bayrak, T., (2005). Comparison of Static, Kinematic and Dynamic Geodetic Deformation Models for Kutlugün Landslide in Northeastern Turkey, Springer, 34, 91-110.
  • Bayrak, T., Yılmaz, H.M. ve Yakar, M., (2007). Eğri Minare’nin Deformasyonunun Nedenlerinin Araştırılması ve Jeodezik ve Fotogrametrik Yöntemlerle İzlenmesi, 11. Türkiye harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı, Ankara.
  • Bayrak, T., (2006). Yamula Barajındaki Düşey Deformasyonların Jeodezik Yöntemlerle İzlenmesi, Jeodezi, Jeoinformasyon ve Arazi Yönetimi Dergisi, 18-24
  • Yalçınkaya, M. ve Bayrak, T., 2003, Dynamic Model for Monitoring Landslides with Emphasis on Underground Water in Trabzon Province, Northeastern Turkey, Journal of Surveying Engineering, 115-124.
  • Meng, X., (2002). Real-Time Deformation Monitoring of Bridge Using GPS/Accelerometers, Doktora Tezi, The University of Notthingham, Institute of Engineering Surveying and Space Geodesy, Notthingham.